Υπ. Εσωτερικών σε Δήμαρχο: Οφείλετε να απομακρύνετε τα σκουπίδια

Το θέμα των σκουπιδιών και της βρωμιάς του νησιού, για ακόμη μία φορά, μετετράπη σε σοβαρό «παιχνίδι», τόσο πολιτικής αντιπαράθεσης, όσο και ευκαιρίας χρηματοδοτήσεων και προσλήψεων «υπό πίεση».
Κάτι άλλο, δεν θα θέλαμε να υπονοήσουμε ή να σχολιάσουμε… προς το παρόν.

Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό του κάθε Ζακυνθινού, είναι ότι έχει πέσει θύμα, όχι ανικανότητας, αλλά πιθανώς ανεπάρκειας ανθρώπινης επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ αρμοδίων, συναρμοδίων, πολιτικών, μη πολιτικών, διοικητικών και άλλων παραγοντίσκων της καθημερινής ζωής, που ασκούν από κάθε τρόπο και με κάθε μέσο διοίκηση στο νησί του «Χάση», την «ωραία και μόνη Ζάκυνθο».

Στον απόηχο της χθεσινής αξιέπαινης και σοβαρής πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, να συγκεντρωθούν όλοι οι παραγωγικοί φορείς του τόπου, ώστε να μπουν ζητήματα προτάσεων και λύσεων, η βραδιά εξελίχθηκε σε αποτύπωση των γεγονότων, θυμού και αντιδράσεων και σαφώς βήμα εκτόνωσης όλων εκείνων, που η λογική τους (σε καμία περίπτωση η πολιτική τους) φτάσανε το νησί σε «μαύρο χάλι».

Με την θορυβώδη απουσία τόσο του προέδρου συνδέσμου καθαριότητας, όσο και του προέδρου της ΔΕΥΑΖ, ο δήμαρχος ανέλαβε την ευθύνη της πλήρους εκπροσώπησής τους. Στην αίθουσα ένα παιχνίδι λέξεων… κινήθηκε γύρω από το «πόσο καλά τα είπα» ή σκέτο «τα είπα» για να συμφωνήσουμε στο τέλος στο ότι… διαφωνούμε.
Κοντολογίς, μόνο παρεμβατικές λύσεις Εισαγγελέων και Δικαστών θα λυτρώσουν το τόπο από την οποιαδήποτε ακαθαρσία!

Η δημοτική αρχή δια στόματος δημάρχου, μιλάει για ευθύνες στο Υπουργείο Εσωτερικών επειδή (λέει) ο σύνδεσμος καθαριότητας ξέμεινε από προσωπικό… χωρίς όμως, να υπολογίζει το ίδιο το υπουργείο εσωτερικών και μάλιστα τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευάγγελο Καπετάνιο.

Την Δευτέρα 14 Μαϊου 2018, ο Γ.Γ. κ. Καπετάνιος, απέστειλε επιστολή στο Δήμαρχο Ζακύνθου και στον πρόεδρο του συνδέσμου καλώντας τους να απαλείψουν τον τόπο από αυτή την κατάσταση, για το καλό της Ζακύνθου, της οικονομίας και των κατοίκων της.
Το παράδοξο είναι, σύμφωνα με την επιστολή, πως ο Γενικός Γραμματέας, αποκαλύπτει τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Ζακύνθου, στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 11 Μαϊου, και εκεί, για άλλη μια φορά, το θέμα των απορριμάτων ήταν στην ημερήσια διάταξη!

Δείτε την επιστολή που προέκυψε με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας μας:

Απορίας άξιον, – αν και εφόσον – γιατί τα όσα ισχυρίζεται ο δήμαρχος δημοσίως, περί προσλήψεων και ευθύνες του ΥΠΕΣ, δεν τέθηκαν στον κ. Καπετάνιο; Τέθηκαν;
Μήπως η ευθύνη ανήκει στο Δήμο Ζακύνθου και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί;
Η δημοσιογραφική εμπειρία, λέει ότι η συγκεκριμένη επιστολή από το Υπουργείο, είναι «προειδοποιητική» και εστιάζει μόνο στην άμεση υποχρέωση του Δήμου Ζακύνθου και του Συνδέσμου Καθαριότητας να παρέχουν τα αυτονόητα στους δημότες και στους ανθρώπους που ζουν σε αυτό το νησί, εδώ και τώρα.

Μια ακόμη χρονιά οι κάτοικοι, οι νυκοκυραίοι, και οι εργαζόμενοι είναι τα θύματα
Μέχρι πέρισυ ψάχναμε το Λίβα, βρήκαμε εκατομύρια ευρώ (σύμφωνα με τον κ. Νιοτόπουλο, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μόνο χρηματοδότησε κατ’ εξαίρεση με απίστευτα κονδύλια το Δημο Ζακύνθου για να δώσει λύση), δόθηκε λύση απο το ΣτΕ, βγήκαν άδειες, φτιάχτηκαν δρόμοι, προσλάβαμε εργολάβο… και φέτος ψάχνουμε άλλα…. κι άλλα… Ψάχνουμε προσωπικό και προσλήψεις!!!
Ποιός και γιατί δεν προέβλεψε;
Ποιός έχει την ευθύνη και άφησε το θέμα να σκάσει τον Μάιο;
Τι κρύβεται από πίσω;
Πολιτικά παιχνίδια εξουσίας και φθοράς προσώπων στην πλάτη ενός λαού;
Δεν ξεχνάμε και τη χθεσινή σπόντα παρατηρητή της χθεσινής συνάντησης στην Αντιπεριφέρεια: Τι να την κάνουμε την ανακύκλωση; Οσο περισσότερο σκουπίδι στο Λίβα, τόσο όσο περισσότερα σκουπίδια, τόσο καλύτερα τα κόστη για τον ανάδοχο…

Για να θυμόμαστε και να μην ξεχνιόμαστε:

Σύμφωνα με γνωστές δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Τσίπηρα, η περισινή σεζόν δημιούργησε «πάρε δώσε» μαύρου χρήματος, από τουριστικούς επιχειρηματίες προς «άγνωστες τσέπες»… της Νότιας περιοχής του νησιού, για να μαζεύονται τα σκουπίδια και να μην καταστραφεί οικονομικά το νησί…
Μήπως η δοκιμασμένη συνταγή, ξαναβάζει στην ίδια λογική τους «κατατρομαγμένους ξενοδόχους» που θα υποστούν σοβαρές κυρώσεις από τα συμβόλαια τους; Νέα ευκαιρία;;;
Οι Κύπριοι επιχειρηματίες λένε: «Μην τα δώσεις την πρώτη φορά γιατί δεν θα σταματάς ποτέ να τα δίνεις…»