Ζάκυνθο μοσχοβόλησε η “Ροδαμπελος” τη Θεσσαλονίκη

“Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδερφέ μου από τον κόσμο… Εμεις τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο”
Μοσχοβόλησε Ζάκυνθο το Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το περασμένο Σάββατο 12 Μαιου στο 4ο Εαρινό Φεστιβάλ Χορωδιων Θεσσαλονικής που πραγματοποιηθηκε υπο την Αιγιδα του Δήμου Θεσσαλονικης και του Γενικού Προξενείου Κύπρου. Η Γυναικεία Χορωδία Ροδάμπελος Ζακύνθου μαζί με τις Χορωδίες, Βουλιαγμένης,Cantus Χαλκίδας, Μαραθοβούνου Κύπρου, Μικτη πολυφωνική Πλαγιαρίου και Θερμαίδες, Κηφισιάς 1937 και Ιατρικου Συλλογου Θεσσαλονικης πρόσφεραν μια βραδιά στο κοινό της Θεσσαλονίκης γεμάτη μελωδίες και συναίσθημα. Επι σκηνής οι δυο εξαιρετικοί συνοδοιπόροι της Ροδάμπελου σε αυτην την αποστολή, στο πιάνο ο Διονύσιος Τουρκάκης και στην κιθάρα ο Γιάννης Πάντακης οι οποίοι στήριξαν όλη την προσπάθεια με μεγάλο ενθουσιασμό.

Το ρεπερτόριο
Οι γυναίκες της Ροδάμπελου ξεκίνησαν να τραγουδούν ανάμεσα από τους ακροατές «Των Αθανάτων το κρασί» των Δ.Λαγιου – Ε.Παλληκαρίδη δηλώνοντας έντονα την παρουσία της Ζακυνθου και της Κύπρου στον ίδιο χώρο προκαλώντας συγκίνηση και προκαταβάλλοντας το αμφιθέατρο γι αυτό που θα ακολουθήσει. Ήταν η στιγμή που κοινό χορωδοί και Ροδάμπελος έγιναν ένα. Ανεβαίνοντας στη σκηνή συνέχισαν να σεργιανίζουν με τον Δ.Λαγιο στην αγαπημένη Σερενάδα του Π.Μαρίνου – Δ.Σέρρα ενώ φυσούσε το Μαιστράλι των Ι.Παντάκη και Λ.Στράνη. Ταξίδεψαν μέχρι τα χωριά της Κ.Ιταλίας με το Κλαμα του Μεταναστη και ξεσήκωσαν το κοινό με την Γκρεκάνικη Καληνύχτα τους.
Αυτό που ξεχωρισε περισσοτερο ηταν το μηνυμα που περασαν με την τελευταία επιλογη τους «Ελλας το Μεγαλειο σου». Ενα ποτ πουρι τραγουδιων των Β.Παπακωνσταντινου –Ελλάς, Μ.Θεοδωρακη-Ι.Ριτσος Θα σημάνουν οι καμπάνες, Μες του Μαγιου τις μυρωδιές-παραδοσιακο Κρήτης, Η Ελλαδα ποτέ δεν πεθαίνει .Μια σειρά τραγουδιών που περιγράφουν την Ελληνική πραγματικότητα. Το κοινό σηκώθηκε όρθιο και ξέσπασε σ ένα ασταμάτητο χειροκρότημα αναφωνώντας μπράβο με συγκίνηση και δέος.

Μια αγκαλιά
Χαρακτηριστικός ήταν ο σχολιασμός της Αννας Δημητρίου που παρουσιασε την βραδιά τονίζοντας ότι η Ροδαμπελος ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τη Θεσσαλονίκη και ότι η Επανάσταση που περιμένουμε θα ξεκινήσει από τη Ζάκυνθο ξεσηκώνοντας έτσι το κοινό 2η φορά σε χειροκρότημα. Από εκεινη τη στιγμή όλο το Αμφιθέατρο έγινε μια παρέα. Η χοράρχης της Ροδάμπελου Ανδριανα Λυκούρεση-Σούρμπη δέχτηκε συγχαρητήρια από όλους τους μαέστρους και χορωδούς που με συγκίνηση την υποδέχτηκαν κατεβαίνοντας από την σκηνή τονίζοντας την άρτια αξιοπρεπή εμφάνιση και κυρίως την πειθαρχία και την εσωτερική δύναμη των υπέροχων γυναικών του συνόλου.
Η βραδιά έκλεισε με τους 5 χοράρχες επι σκηνής Παύλος Κουρμπέτης, Μάνια Περγαντή,Ανδριανή Λυκουρεση-Σούρμπη,Ελευθερία Μεταξά Αρμοδώρου, Νίκος Χρυσοχόου μαζί με την Χορωδία του Ιατρικού Συλλόγου Θες/νίκης και τον κ. Μιχαηλίδη να διευθύνει στην αγαπημένη Μαργαρίτα Μαγιοπουλα των Μ. Θεοδωράκη- Ι. Καμπανέλλη και το κοινό μαζί με όλους τους χορωδούς όρθιοι να τραγουδούν.

Τα μέλη της χορωδίας που συνόδευσαν την αποστολη είναι:
Αθηνά Λούντζη, Αγγελική Κονταράτου, Ειρήνη Ζούγρα, Ανδριανή Ξένου, Μαρία Μαρίνου, Άννα Τσιμή, Χαρίκλεια Γρώππα, Νικολέττα Αβούρη, Διονυσία-Αντωνία Ζώρζου, Αθηνά Αρβανιτάκη, Έφη Χριστοδουλοπούλου, Μαρία Θεοχάρους,
Μαρία Βόσσου, Πηνελόπη Ξένου, Νικολέττα Λυκούρεση-Σούρμπη, Μαρία Ζούγρα, Χαραλαμπία Σούλη, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Ιωάννα Γράμψα, Νικολέττα Μιράλη, Αγγελική Μόρφη, Διονυσία Παράσχη, Αικατερίνη Χαικάλη, Ελένη Κονταράτου, Μαρίνα Τσιριγώτη, Διονυσία Μυλωνά, Αναστασία Παπαγιάννη, Αννα Ζούγρα, Μαρία Σέλληνα, Χρυσουλα Πεφάνη, Μαρία Συγούρου, Γεωργία Ακτύπη, Ιωάννα Μυλωνα, Σμαράγδα Κοντοπούλου.