Με ξεχωριστές μελωδίες αποχαιρέτησε τη χρονιά το Μουσικό Σχολείο

Πλησιάζουμε στο τέλος της σχολικής χρονιά, και ενώ για τους περισσότερους μαθητές σημαίνει άγχος για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις -και δικαιολογημένα-, για άλλους είναι παράλληλα και μια ευκαιρία για γιορτή. Στο Μουσικό Σχολείο η λήξη της σχολικής χρονιάς συμπίπτει με μια μεγάλη εκδήλωση στην οποία οι μαθητές από την Α Γυμνασίου μέχρι και την Γ Λυκείου θα παρουσιάσουν την πρόοδό τους, μέσα στη χρονιά που πέρασε. Είναι μια γιορτή της μουσικής, που έχει καθιερωθεί στο τέλος κάθε χρονιάς και σε αυτήν παρουσιάζονται τα μουσικά σύνολα του σχολείου.
Κατάμεστο το Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου, με γονείς, καθηγητές και φίλους των μαθητών που εμφανίστηκαν στη σκηνή. Ακούστηκαν διάφορα είδη μουσικής, από κλασική και κινηματογραφική, μέχρι δημοτικά, λαϊκά και ροκ, ερμηνευμένα με τον ξεχωριστό τρόπο των μαθητών. Στην γιορτή του Μουσικού Σχολείου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των αρχών, με τον Δήμο να απουσιάζει.

Κόποι μιας χρονιάς
Εμφανίστηκαν σχήματα όπως ευρωπαϊκή χορωδία, έκφραση και δημιουργία, μαντολινάτα, λαϊκή ορχήστρα, ορχήστρα πνευστών, με κάθε σχήμα να ερμηνεύει ένα μικρό αριθμό χαρακτηριστικών κομματιών.
Μεγάλη ήταν η συγκίνηση με τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, πολλοί από τους οποίους έπιασαν μουσικό όργανο πρώτη φορά στη ζωή τους μόλις λίγους μήνες πριν. Εξίσου συγκινητική ήταν και η εμπειρία για τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου, για τα οποία αυτή η γιορτή είναι και ένας αποχαιρετισμός στη σχολική ζωή.

Ξεχωριστό παράδειγμα
ο Δ. Κλάδης

Ειδική μνεία στην εκδήλωση έγινε για τον Αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Κατασταρίου Διονύση Κλάδη και την προσφορά του για την μουσική στη Ζάκυνθο. Ο ίδιος φανερά συγκινημένος από τα όσα άκουσε προς τιμήν του επισήμανε: “Όταν ήμουν μαθητής της φιλαρμονικής του Δήμου από το 1958, αφιέρωσα όλη μου τη ζωή στη μουσική. Αργότερα το 1960 όταν ήρθε ο συγχωρεμένος ο δάσκαλος ο Σαμψαρέλος έμαθα πολλά πράγματα και κράτησα τα πιο πολλά ώστε να μπορέσω να συνεχίσω και πιστεύω τα κατάφερα. Είναι τεράστια η μουσική προσπάθεια του Σχολείου. Να παινέσω τα παιδιά, τους καθηγητές και όλους τους παράγοντες που προσπαθούν. Η μουσική είναι σαν φάρμακο. Σου δίνει μεγαλύτερη δύναμη, αγάπη, ελευθερία στη σκέψη”.

ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ…
ΣΠΥΡΟΣ ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

“Είναι η τελική εκδήλωση του σχολείου μας πριν τις εξετάσεις. Πραγματικά μετά τα Χριστούγεννα και κάποιες δράσεις που είχαμε και οι δάσκαλοι και τα παιδιά αφοσιώθηκαν για να έχουμε αυτήν την υπέροχη βραδιά με τα μουσικά σύνολα. Είμαι υπερήφανος που είμαι σε αυτό το σχολείο. Αγωνίζομαι γιατί το νιώθω, το αισθάνομαι, διότι έχω και μέσα μου σαν Ζακυνθινός τη μουσική και πιστεύω ότι όλη η Ζακυνθινή κοινωνία βρίσκεται κοντά και στηρίζει αυτό το σχολείο”

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΖΑΚΥΝΘΟΥ

“Συγχαρητήρια στα ίδια τα παιδιά και τους γονείς που υποστηρίζουν την αγάπη τους και στους καθηγητές και τον διευθυντή αυτού του σχολείου. Πιστεύω ότι είναι η καρδιά μιας άλλης Ζακύνθου η οποία στο όνομα μιας οικονομικής ανάπτυξης τείνει να εξαφανιστεί, αλλά βλέποντας αυτά τα παιδιά σου δίνουν ελπίδα. Το Μουσικό Σχολείο δεν παράγει μόνο πολιτισμό αλλά και ανθρώπους που θα βγουν αύριο στην κοινωνία με καλλιτεχνική ευαισθησία και προσόντα για την περαιτέρω ζωή τους”

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΟΥΣΚΟΣ
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Β/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

“Φάνηκε η δουλειά που έκαναν τα παιδιά όλο τον χρόνο και είναι συνολική και οφείλεται στα παιδιά, στους καθηγητές και στον διευθυντή τους. Όταν τα παιδιά βλέπουν την πρόοδο τους ξέρουν τι κάνουν καλά και συνεχίζουν έτσι ή ότι δεν κάνουν καλά προσπαθούν να το διορθώσουν. Το Μουσικό Σχολείο κάνει μια σημαντική δουλειά και είναι μια ευκαιρία η οποία υπάρχει στη Ζάκυνθο που έχει παράδοση στη Μουσική να στηριχθεί και να ενδυναμωθεί το Σχολείο. Παίρνουμε και φέτος χαρά, ζωντάνια και ελπίδα από τις φωνές των παιδιών”

ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΕΤΙΝΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΠΡΟΝΟΙΑΣ (ΟΔΑΖ)

“Είναι εξόχως αξιέπαινοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν αυτό τον σχολείο και ο κ. Φιορεντίνος που είναι παιδί της μουσικής. Εύχομαι από καρδιάς τα παιδιά μας αυτά να γίνουν καλύτεροι από εμας και θα γίνουν γιατί γνωρίζουν από μουσική. Αυτό που πάντα πρέπει να προσέχουμε είναι οι ευαισθησίες των παιδιών και όσοι ασχολούνται με τη μουσική και τις τέχνες έχουν διαφορετικές ευαισθησίες. Εμείς δεν γνωρίζαμε από μουσική. Δεν είναι μικροί μουσικοί, αλλά είναι μικροί μουσικοί που αύριο θα γίνουν μεγάλοι για την πατρίδα μας και τον κόσμο”