ΕΛΑΣ: “Νόμος στο Λαγανά και αλλαγή νοοτροπίας από τους επιχειρηματίες”

Με τις γνωστές ανησυχίες, τα γνωστά αιτήματα αλλά και τα αναμενόμενα συμπεράσματα ολοκληρώθηκε μια ακόμη αλλά πιο εξειδικευμένη σύσκεψη μεταξύ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου και επιχειρηματιών εστίασης και διασκέδασης στο Λαγανά, στο πρώην Δημαρχείο Λαγανά, με στόχο τη χάραξη της πολιτικής που θα ακολουθηθεί, για μία ακόμη χρονιά, σε ό,τι αφορά την κορύφωση της θερινής σεζόν.
Εισηγούμενος το θέμα ο Αστυνομικός Διευθυντής Ζακύνθου, Τριαντάφυλλος Πανώριος δεν μπορούσε παρά να ξεκινήσει με σαφή στο θλιβερό περιστατικό που συνέβη πέρυσι με τη δολοφονία του Αμερικανού τουρίστα επισημαίνοντας ότι δεν ήταν απλά και μόνο μια μεταξύ τουριστών συμπλοκή αλλά υπήρξε και η εμπλοκή υπαλλήλων του καταστήματος.
Εμφανίστηκε διατεθειμένος να μην επιτρέψει άλλα τέτοια περιστατικά και αφού ζήτησε από τους επιχειρηματίες να προβληματιστούν και να αλλάξουν νοοτροπίες του παρελθόντος, τους ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί για όλους. Παράλληλα, μετέφερε την άποψη πως το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και το Αρχηγείο της ελληνικής Αστυνομίας. Αφού επανέλαβαν ότι η παρουσία της αστυνομίας στο Λαγανά θα είναι εντονότερη και αποτελεσματικότερη, τόνισαν πως, πέραν των αστυνομικών κλιμακίων ελέγχου, στόχο αποτελεί η σύσταση μεικτών κλιμακίων των δημοσίων ελεγκτικών και άλλων φορέων για διενέργεια παράλληλων ελέγχων.
Σαφείς αναφορές έγιναν στο αέριο γέλιου και τι έγινε πέρσι που κατασχέθηκαν χιλιάδες αμπούλες. Επίσης στην είσοδο ανηλίκων στα καταστήματα, την ηχορρύπανση και την άγρα πελατών. Ζητήθηκε από το προσωπικό και τους security των μαγαζιών να λειτουργούν πυροσβεστικά και να αφήνουν στην αστυνομία να αναλαμβάνει.
Ωστόσο, το ίδιο βράδυ και λίγα 24ωρα μετά τις μικροσυμπλοκές μεταξύ νεαρών Βρετανών τουριστών έγιναν οι πρώτες συλλήψεις για μπαλονάκια με αέριο γέλιου στο Λαγανά.

Τα προβλήματα
Αλκοόλ και χρήση «αερίου γέλιου», το γνωστό μπαλονάκι, είναι ένα ακόμη «αγκάθι» στο Λαγανά μαζί με τα ναρκωτικά και νοθευμένα ποτα που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των επισκεπτών. Τα περιστατικά είναι αυξημένα και σοβαρά και ενέχεται κίνδυνος ακόμη και για τη ζωή του χρήστη, αν λάβει σε μεγαλύτερη ποσότητα κάτι από τα παραπάνω. Η μικροεγκληματικότητα, κυρίως οι κλοπές κινητών, πορτοφολιών και tablets από ανήλικους, κυρίως Ρομά, είναι ένα ακόμη στοιχείο που ανήκει στον κύκλο της παραβατικότητα στο Λαγανά. Τα αποτελέσματα της δυσφήμησης του Λαγανά ως προορισμού δεν περιορίζονται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά επηρεάζουν ευρύτερα ολόκληρη τη Ζάκυνθο και τη φήμη της.

Διαμαρτυρίες
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν φθάσει, για να μην πούμε ξεπεράσει, τα όριά τους με μόνο σκοπό να βελτιωθεί η εικόνα της περιοχής στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια.
Για το λόγο αυτό πληροφορίες θέλουν φέτος η δημοτική αρχή μη μπορώντας να πράξει διαφορετικά να προχωρήσει στη διόρθωση της Κανονιστικής Απόφασης κυρίως σε θέματα που αφορούν τις τουριστικές περιοχές και συγκεκριμένα με τα μέτρα που θα αποφεύγονται φαινόμενα μέθης σε ακραίο βαθμό, ειδικά από τους νεαρούς τουρίστες.

Διαπιστώσεις…
Τι να τις κάνει κανείς τις συλλήψεις ή εντάλματα για σφράγισμα επιχειρήσεων που κατάφωρα παρανομούν, όταν η ίδια η νομοθεσία επιτρέπει στον παραβάτη να αποφύγει τις κυρώσεις; Η κυριότερη αιτία για τη διαιώνιση των προβλημάτων του Λαγανά είναι το γεγονός ότι οι διάφορες παραβιάσεις δεν τιμωρούνται όσο αυστηρά χρειάζεται. Μόνο η καταστολή δεν αρκεί αν δεν αλλάξει η νοοτροπία και δεν γίνει σαφές ότι η παραβατικότητα μπορεί όντως να επιφέρει κυρώσεις, δεν πρόκειται να αλλάξει το παραμικρό.
Ο Λαγανάς, τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό αλλά σχεδόν μια πόλη και οι ανάγκες της είναι ανάλογες. Μπορεί να έχει μειωθεί σχεδόν -εκτός ελαχίστων περιπτώσεων- μέχρι εξαφάνισης η βαρύνουσα εγκληματικότητα όμως η μικρής κλίμακας είναι αυτή που επηρεάζει σοβαρότερα την καθημερινότητα και αμαυρώνει τη συνολικά θετική εικόνα του νησιού στα μάτια του κόσμου.

Σήμερα Ημερίδα για
αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Ενημερωτική εκδήλωση για ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και απευθύνεται στον τουριστικό κλάδο αλλά και τις τοπικές αρχές του νησιού μας θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί από το βρετανικό υποπροξενείο αλλά και το Δήμο Ζακύνθου – Επιτροπή Τουριστικής Προβολής. Τα ζητήματα ασφάλειας είναι δεδομένο πως τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο προσκήνιο και αυτό που ενδιαφέρει άμεσα τις βρετανικές αρχές είναι η προστασία των χιλιάδων Βρετανών επισκεπτών που κατακλύζουν τη Ζάκυνθο κάθε καλοκαίρι και ειδικά την περιοχή του Λαγανά, όπου συγκεντρώνονται άτομα νεαρής ηλικίας. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα γίνει ενημέρωση για την απειλή της τρομοκρατίας, την προστασία και την προετοιμασία για την καταπολέμησή της από εμπειρογνώμονες διεθνείς συντονιστές της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Λονδίνου. Η ενημέρωση περιλαμβάνει εκτός από τις εισηγήσεις των ειδικών και ένα εργαστήριο για τους συμμετέχοντες οι οποίοι θα είναι επαγγελματίες ‘η υπηρεσιακοί παράγοντες με καθήκοντα λήψης αποφάσεων στον τουριστικό τομέα.

ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΠΑΝΩΡΙΟΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

“Η αστυνομία είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας. Είμαστε εδώ για να προφυλάξουμε το τουριστικό προϊόν. Από πέρσι έκλεισε το Αστυνομικό Τμήμα Λαγανά αλλά η αστυνόμευση δε ήταν ελλιπής. Είμαστε μαζί με τους επιχειρηματίες και απέναντι τους αν χρειαστεί. Γινόμαστε δυσάρεστοι αλλά ζητάμε την συνεργασία των επιχειρηματιών και κυρίως να κάνουν συστάσεις στο προσωπικό τους για τον τρόπο συμπεριφοράς τους. Υποσχέθηκαν ότι θα υπάρχει συνεργασία. Ο σκοπός είναι κοινός για ένα περιβάλλον ασφαλείας ώστε να προστατέψουμε το τουριστικό προϊόν. Θα εφαρμοστεί ο νόμος σε κάθε περίπτωση. Το Υπουργείο δίνει βαρύτητα στον Λαγανά γιατί συγκεντρώνει ιδιαίτερης μορφής τουρίστες και αρνητικά γεγονότα”

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΣ
ΙΔ. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

“Είναι ευχάριστο ότι οι αρχές ενδιαφέρονται. Εκτός από την αστυνομία που πέρσι ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο πάνω στα θέματα που προέκυψαν, φάνηκε ότι ο Δήμος, και η Αντιπεριφέρεια έχουν αφήσει τον Λαγανά στο έλεος του Θεού. Βλέπουμε μια ευχάριστη τροπή που ελπίζουμε ότι θα αποφέρει κάποιους καρπούς. Θεωρούμε ότι με την συμμετοχή όλων και με ευσυνειδησία μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα όσον αφορά το τουριστικό προϊόν της Ζακύνθου και δη του Λαγανά. Από εκεί και πέρα ο χρόνος θα δείξει, με την συμπεριφορά των υπολοίπων συναδέλφων μου, αλλά και τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν οι αρχές το πρόβλημα”

ΤΑΣΟΣ ΖΑΔΕΣ
ΙΔ. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

“Είμαστε στον Λαγανά και επιχειρούμε εδώ και 30 χρόνια και έχουμε πράγματα να αλλάζουν και σε πράγματα που δεν ήταν και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνονται. Μας έχει γίνει μάθημα τα συμβάντα και κυρίως αυτό που έγινε πέρσι. Οι προϋποθέσεις για να μην γίνονται είναι καθαρά και στα χέρια της αστυνομίας, αλλά κατά 80% στα χέρια των επιχειρηματιών. Πρέπει πραγματικά να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας, για συμπεριφορές απέναντι σε 18χρονα, τα οποία όταν έρχονται διακοπές θα πιουν κάτι παραπάνω. Τέτοιες συναντήσεις πρέπει να γίνονται πιο συχνά για να διορθώσουμε πράγματα και να μην βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος”.

ΠΑΥΛΟΣ ΤΖΑΒΑΛΑΣ
ΙΔ. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

“Πιστεύω ότι θα είναι ένα καλό καλοκαίρι. Αν τηρηθούν οι νόμοι κατά γράμμα και να πάμε καλά. Να μην έχουμε όπως πέρσι έκτροπα στον Λαγανά όπως είπε ο κ. Αστυνομικός Διευθυντής. Για ποιο λόγο να γίνονται αυτά τα έκτροπα και μόνο στον Λαγανά απ’ όλη τη Ζάκυνθο. Έμεινα ικανοποιημένος και πιστεύω η αστυνομία θα σκύψει στα προβλήματα μας γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα. Υπάρχουν διάφοροι άνθρωποι που με εταιρίες κάνουν διάφορα event και φεύγουν τουριστικά, κάνοντας ζημιά στο επάγγελμα το δικό μας. Όλοι μαζί θα πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος”