Το θολό νησί | Η Ζάκυνθος του 1912 σε ανέκδοτες φωτογραφίες του Φρ. Μπουασονά

Το θολό νησί – Η Ζάκυνθος του 1912
σε ανέκδοτες φωτογραφίες του Φρ. Μπουασονά
Από τον ΣΤΑΘΗ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟ

Tο 1912 ο Μπουασονά διέσχιζε τη Μεσόγειο με τον ελληνιστή Victor Bérard, που θα έγραφε αργότερα το Dans le sillage d’Ulysse (1933), éd. Armand Colin, Paris. Ήταν ένα άλμπουμ που ανασυνέθετε τα ίχνη του Οδυσσέα στη Μεσόγειο και βασική του αξία είχε τις φωτογραφίες του Frédéric Boissonnas.
Σε αυτη την προσπάθεια να εικονογραφήσει το ομηρικό Ταξίδι, ο μέγας φωτογράφος πέρασε και από το νησί μου. Δεν σταμάτησε καν.
Αλλά έβγαλε μερικές φωτογραφίες από το καταστρωμα του σκάφους του. Το Σκοπό, την όψη από τον Κόκκινο Βράχο, και κυρίως το λιμάνι. Οι φωτογραφίες αυτές δεν μπήκαν στο βιβλίο, είναι ανέκδοτες και δεν έχουν φωτογραφική αξία, πέραν της ιστορικής.
Έχουν όμως συναισθηματική. Για ορισμένους.

«… ελαφρά, καθαρά,/ διαφανή τα σύννεφα… »

Χάζεψα ώρες ατέλειωτες τις βάρκες, την Πικριδιώτισσα, τις θολές σιλουέτες των ανθρώπων. Ζάκυνθος 1912. Δεν υπήρχε καν η υποψία του σπερματοζωαρίου που θα με έφτιαχνε. Ο πατέρας μου δεν είχε καν γεννηθεί, ο πατέρας του δεν είχε ακόμη μεταναστεύσει στο νησί, νομίζω.
Τέλος πάντων.
Είναι όλα θολά. Κι αν δεν είναι, θα γίνουν.

«… Φιλεί το ίδιον κύμα,/ οι αυτοί χαϊδεύουν Zέφυροι/ το σώμα και το στήθος…»

*Το άλμπουμ των φωτογραφιών έχει ανατυπωθεί και κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα. Οι φωτογραφίες αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται.

Ο Μπουασονά (δεξιά) με τον Bérard δειπνούν εν πλώ.

Πηγή: www.lifo.gr