“Ποδαρικό” με αύξηση στις αφίξεις πρόσφερε ο Απρίλης

Ωραία και μόνη η Ζάκυνθος όχι απλά εξακολουθεί να κυριεύει καθένα αλλά και να απογειώνεται ως προορισμός από τους πρώτους κιόλας μήνες της φετινής σεζόν σύμφωνα με τη δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων της κίνησης των τουριστών τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, στον Αερολιμένα Ζακύνθου. Και τούτο διότι η Ζάκυνθος συνδυάζει πρώτη ύλη και επιχειρηματίες για τους οποίους αποτελεί πρόκληση να βελτιώσουν το προϊόν και τις υπηρεσίες τους. Αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση να δράσει προσφέροντας υποδομές.
Η πρώτη, λοιπόν, γεύση που άφησε στην τουριστική οικογένεια του νησιού είναι πως η κίνηση των πτήσεων τσάρτερς που καταγράφηκε είναι καλή. Ο Μάρτης και ο Απρίλης μπήκαν με το “δεξί” σύμφωνα με τη δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων της κίνησης των τουριστών. Σύμφωνα με τα με τα στοιχεία που έδωσε η Fraport το διεθνές αεροδρόμιο Ζακύνθου για το Μάρτιο και τον Απρίλιο κινηθεί αυξητικά αλλά στα περσινά για τους αντίστοιχους μήνες.

Στοιχεία και
χώρες προέλευσης

Έτσι, λοιπόν, το φετινό Απρίλιο είχαμε 16.081 (πέρυσι 15.928 άτομα) εκ των οποίων 11.199 επισκέπτες εξωτερικού (πέρυσι 11.184 άτομα) και 4.882 επισκέπτες εσωτερικού (πέρυσι 4.744 άτομα). Αντίστοιχα τον Μάρτιο είχαμε 3.709 (πέρυσι 3.377 άτομα) εκ των οποίων 470 επισκέπτες εξωτερικού (πέρυσι 457 άτομα) και 3.239 επισκέπτες εσωτερικού (πέρυσι 2.920 άτομα). Συνολικά τον Απρίλιο είχαμε 294 πτήσεις (248 πέρυσι) εκ των οποίων 129 εξωτερικού (100 πέρυσι) και 165 εσωτερικού (148 πέρυσι). Αντίστοιχα τον Μάρτιο είχαμε 141 πτήσεις (132 πέρυσι) εκ των οποίων 7 εξωτερικού (4 πέρυσι) και 134 εσωτερικού (128 πέρυσι). Αναλυτικότερα, η κίνηση, ανά χώρα, διαμορφώθηκε ως εξής: α) τον Μάρτιο: Μεγάλη Βρετανία: 328 επιβάτες και β) τον Απρίλιο: Βέλγιο: 286, Γερμανία: 759, Ιταλία: 2, Μεγάλη Βρετανία: 2.036, Ολλανδία: 2.620, Πολωνία: 2.777, επιβάτες.

Τα “συν”
Αρχικώς, το κυριότερο πλεονέκτημα αυτή την εποχή είναι οι χαμηλές τιμές. Πέρα από το χαμηλό κόστος, αν επιλέξει κάποιος τον Απρίλη για να κάνει τις διακοπές του, θα απολαύσει με το παραπάνω τις βουτιές στη θάλασσα και τις βόλτες σε καινούργια μέρη, καθώς η ασφυκτική ζέστη και η πολυκοσμία δεν θα έχουν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους. Πέρα από αυτά, ο τουρισμός και η νυχτερινή διασκέδαση είναι ασφαλώς πιο ποιοτικά, ενώ τόσο η ξεκούραση όσο και η απόλαυση των διακοπών είναι μεγαλύτερες, λόγω του μειωμένου αριθμού των ταξιδιωτών.

Οι υποχρεώσεις μας
Το νησί μας αποτελεί έναν κορυφαίο καλοκαιρινό προορισμό, τόσο λόγω της γεωγραφικής του θέσης, όσο και για τις ίδιες τις φυσικές του ομορφιές. Δεν υπάρχει λίστα που καταρτίζεται από μεγάλες ταξιδιωτικές ιστοσελίδες ή από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις ταξιδιωτικών και όχι μόνοι περιοδικών που να μην περιλαμβάνουν τη Ζάκυνθο στους καταλόγους τους. Από την πλευρά μας ωστόσο μένει να δράσουμε άμεσα στα ζητήματα υποδομών: δρόμοι, απορρίμματα, ανάδειξη μνημείων και χώρων αναψυχής, η γενική εικόνα του αεροδρομίου και οι υπόλοιπες υποδομές του νησιού απαιτούν ταχεία αποκατάσταση ώστε μια θετική χρονιά να μην αποτελέσει απλά ένα «πυροτέχνημα», αλλά μια πάγια κατάσταση. Η πρόκληση για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι μεγάλη και, παρά τα θετικά βήματα που φαίνονται προς τους τομείς υποδομών, ο δρόμος είναι μακρύς και πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν.