Η βιοκαλλιέργεια είναι το μέλλον της γεωργίας

Για τα οφέλη της γεωργίας και όλα όσα μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της αλλά και για την σημασία της βιοκαλλιέργειας πραγματοποίηθηκε εκδήλωση με τίτλο “Ποιος ο ρόλος του αγρότη στον πλανήτη μας” και την συμμετοχή – συνδιοργάνωση από το ελαιοτριβείο – τυποποιητήριο “Αρισταίον”, την Άντα Βλαχούτσικου, τη Λαϊκή Αγορά Ζακύνθου, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Κοιλιωμένου, το Έco Zakynthos και την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ζακύνθου.
Στην εκδήλωση βρέθηκε για να πει τις εμπειρίες του για την γεωργία και την βιοκαλλιέργεια ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Βιοκαλλιεργητών “Demeter” από την Αυστρία Αντρέας Χοριτζάουερ, ο οποίος μαζί με την Μπριγκίτε Ελ Μονγκί μίλησαν για την Ευρωπαϊκή ΚΑΠ, για την οικονομία βιωσιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης αλλά και το πως προστατεύουμε το έδαφος και προλαμβάνουμε την διάβρωση. Επίσης έγινε αναφορά για την σημασία της βιολογικής γεωργίας αλλά και πως ξεκίνησε ο ίδιος σε αυτόν τον κλάδο.

Κοινή δράση και ζητούμενα
Η συζήτηση άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στους παρευρισκόμενους. Εκείνο που τονίστηκε είναι ότι το μέλλον είναι η βιολογική γεωργία γιατί προοωθεί το Ελληνικό παραδοσιακό μοντέλο του μικρού αγρότη με ποικιλία δραστηριοτήτων. Στηρίζει δηλαδή τον άνθρωπο και όχι μεγάλες πολυεθνικές. Συμφωνήθηκε ότι η καινούργια ΚΑΠ πρέπει να επενδύσει και προωθήσει την ανάπτυξη τοπικής ανεξαρτησίας και αλληλεγγύης, δηλαδή τοπικές λαϊκές, συνεταιρισμούς και βιολογική καλλιέργεια.
“Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας και στην πρωτοπορία της βιοκαλλιέργειας. Η βιοκαλλιέργεια καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερες εκτάσεις. Εκεί στοχεύει ώστε να αυξηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις που είναι με τους βιοκαλλιεργητές και θα φέρουν ποιοτικό προϊόν για το καλό του νησιού” σχολίασε ο περιφερειακός σύμβουλος Τζ. Σιγούρος
Ο κ. Σούλης Νίκος που είναι συνιδιοκτήτης του “Αρισταίον” πρόσθεσε πως “είναι ένα υγιεινό προϊόν και πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνουμε βιοκαλλιεργητές ώστε να κρατηθεί η ποσότητα και η ποιότητα στην αγορά της Ζακύνθου”.

ΑΠΟΨΕΙΣ…
ΑΝΤΡΕΑΣ ΧΟΡΙΤΖΑΟΥΕΡ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
ΈΝΩΣΗΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ

“Ο λόγος που προσκλήθηκα είναι να μιλήσω για την ιστορική εξέλιξη της γεωργίας. Τον ρόλο της στην ανάπτυξη μιας χώρας και της ανθρωπότητας. Θέλω να δείξω τι έγινε τα τελευταία 100 στην γεωργία και θέλω να προτείνω νέες προσεγγίσεις και ιδέες για την γεωργία. Είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον της γεωργίας θα είναι το βιολογικό. Η συμβατική γεωργία βάζει τρεις θερμίδες για να βγάλει μια. Αυτό μακροχρόνια δεν μπορεί να συντηρηθεί και είμαστε αναγκασμένοι σαν ανθρωπότητα να αλλάξουμε την ματιά μας και τις προτεραιότητες μας σχετικά με την αγροτική καλλιέργεια”

ΛΙΛΙΑ ΜΠΟΥΦΙΔΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ “ΜΕΛΙΣΙΩΤΙΣΕΣ”

“Είμαστε αρωγός σε οτιδήποτε έχει σχέση με τον αγρότη και τον πλανήτη. Έχουμε κλείσει δέκα χρόνια και είναι σημαντικό να υπάρξουν περισσότεροι συνεταιρισμοί. Παρά την γραφειοκρατία και τις αντιξοότητες πιστεύουμε ότι οι αγρότες θα έχουν καλύτερες απολαβές με τα προϊόντα τους και καλύτερες συνθήκες. Νομίζω ότι είναι πασιφανές ότι αυτό που έχουμε ανάγκη στη Ζάκυνθο ειναι να αγαπάμε τη γη. Εάν λοιπόν εμείς τις φερόμαστε με σεβασμό όπως γίνεται με τις βιολογικές καλλιέργειες θα μας φερθεί και αυτή ανάλογα”

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΠΙΤΣΗΣ
ΑΝΤΙΠΡ. ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ

“Είναι μια πρώτη προσπάθεια για να τονίσουμε ότι το μέλλον στον νομό είναι η βιοκαλλιέργεια και όλες οι καλλιέργιες που είναι πιστοποιημένες για να μπορέσουμε να περάσουμε σε μια ανώτερη ποιότητα προϊόντων τέτοια που σε σύνδεση με το τουριστικό προϊόν θα μπορέσει να δώσει μια καινούργια ώθηση σε μια ανώτερη ποιότητα ζωής και για να μπορέσουμε να έχουμε ένα ουσιαστικό οικολογικό περιβάλλον που θα προστατεύει τον άνθρωπο και την ζωή και σαν τέτοιο να μπορούμε να το δώσουμε παντου”