Ανακαλύπτοντας τοπία και μνημεία του Λαγοπόδου

Μια ακόμη συναρπαστική εμπειρία βίωσαν περπατώντας ανάμεσα από θυμάρια, λουλούδια, ελαιόδενδρα, ανοιξιάτικες μοσχοβολιές και με φόντο την καταπληκτική θέα από το Βουγιάτο, όσοι ακολούθησαν τον περίπατο που πρόσφερε η Ομάδα “Με παρέα, χρωματίζουμε τη ζωή”.
Οι συμμετέχοντες έζησαν ξανά στιγμές μοναδικές, ως άλλη ψυχοπνευματική και σωματική ανάταση στη ζακυνθινή φύση, ανακαλύπτοντας σημεία στον τόπο μας που κανείς δεν γνωρίζει και δεν έχει επισκεφτεί.
Η μοναδική φύση του νησιού, το ανοιξιάτικο φως και οι μοναδικές γραφικές γειτονιές τους υποδέχτηκαν και τους ταξίδεψαν σε μία άλλη, παλιά, ξεχασμένη και πανέμορφη Ζάκυνθο.
Με τον ήλιο να έχει ανοίξει το θερμοστάτη του, πεζοπόρησαν από την άνω πλευρά του χωριού και κατευθύνθηκαν από ένα ανηφορικό μονοπάτι ανάμεσα σε μια χαράδρα προς την εκκλησία του Αγ. Νικολάου του 11ου αιώνα, τη μοναδική σε σπηλιά σκεπασμένη με μονόρριχτη σκεπή.

Η ημιτελής κόγχη του ιερού ανοίγεται στο πάχος του ανατολικού τοίχου. Η επικοινωνία ανάμεσα στην εκκλησία και στην σπηλιά γίνεται από δύο ευρύχωρα τοξωτά ανοίγματα, ελαφρά πεταλόμορφα. Στις δύο όψεις του βορείου τοίχου και στις στενές πλευρές του ναού σώζονται τοιχογραφίες με παραστάσεις μεμονωμένων αγίων και οι οποίες μπορούν να χρονολογηθούν στον 11ο αιώνα.
Φεύγοντας από εκεί κατηφόρισαν την υπέροχη χαράδρα ανάμεσα από μια οργιώδη ανοιξιάτικη φύση με την άνοιξη να αγκαλιάζει την πεζοπορία έχοντας λουλούδια, αρώματα από τα φυτά του διάβα τους, κλαδεμένα ελαιόδεντρα και πολλά άλλα ενώ ταυτόχρονα απολάμβαναν μια πανοραμική θέα του νησιού.

Η ευχάριστη πεζοπορία κατέληξε στο οινοποιείο των αδελφών Γράμψα όπου θα μας γίνει μια ξενάγηση στους χώρους όπου γίνεται η ζύμωση του κρασιού, η εμφιάλωση, η αποθήκευση και γενικότερα η παραγωγική διαδικασία των διαφόρων κρασιών. Τέλος ακολούθησε κέρασμα από το οινοποιείο σε όλη την παρέα με τους συμμετέχοντες να ευχαριστούν τον Αντώνη Χαικάλη πρόεδρο της τοπικής κοινότητας αλλά και τους κατοίκους της χωριού για την βοήθεια τους, την Δήμητρα Νικολιά, την αρχαιολόγο της παρέας, για την αναλυτική ξενάγηση της στο σπηλαιώδη ναό και τον Τάσο Γράμψα για την ξενάγηση στο οινοποιείο του καθώς και το κέρασμα του κρασιού με τον ανάλογο μεζέ.
Επόμενος σταθμός, αυτή τη Κυριακή 22 Απριλίου το αμφιθεατρικό χωριό της Ζακύνθου, Καταστάρι. Θα πεζοπορήσουν σε μια κυκλική πορεία από την καρδιά του χωριού μέχρι τις ανηφορικές και αμφιθεατρικές πλαγιές του. Εκεί θα συναντήσουν την ανοιξιάτικη φύση, περίφημες όψεις του νησιού από ψηλά, ερημωμένες εκκλησίες γεμάτες ιστορία και μνήμες, ερειπωμένα σπίτια, εκκλησίες με σπουδαία πολιτιστικά κειμήλια, αξιοθέατα με μυστηριακό ενδιαφέρον και πολλά άλλα.