Αλλαγές χρήσης και έλεγχοι σε αιγιαλό και παραλία μέχρι τέλος του 2018


φωτο: tsentelieros.gr

Μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του σχετικού θεσμικού πλαισίου, στο οποίο έχουν ληφθεί υπόψη τα αιτήματα τοπικών και άλλων φορέων, όπως επανέλαβε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο αναπτυξιακό συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.
Όπως πρόσθεσε, η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς η χάραξη του αιγιαλού είναι απαραίτητη προϋπόθεση στις περισσότερες περιπτώσεις για την παραχώρηση της χρήσης του και για να μπει τάξη με τον περιορισμό της δυνατότητας αυθαιρεσίας. Η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στη χρήση και την προστασία του αιγιαλού είναι το αντικείμενο του νομοσχεδίου που παρασκευάζεται από το υπουργείο Οικονομικών και έχει δοθεί στα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να κάνουν τις παρατηρήσεις τους και τις προτάσεις τους για διορθώσεις και βελτιώσεις.
Στόχος του είναι να ξεκαθαριστούν οι “γκρίζες ζώνες” που αφορούν στην χρήση και οικονομική του αξιοποίηση και αφετέρου στη νομική θωράκιση του δημοσίου για την προστασία του. Σε ρόλο Σολομώντα, αυτή τη φορά, το κράτος επιχειρεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα με τα οποία κατά καιρούς έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες..

Η δημόσια περιουσία
Όταν αυτά αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις καταπατήσεις ιδιωτών σε εκτάσεις του δημοσίου τότε ο “γόρδιος δεσμός” μόνο με τέτοιες τακτικές μπορεί να λυθεί. Το πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες, ειδικά, στους παλαιούς αιγιαλούς είναι μεγάλο. Έχει τεράστιες διαστάσεις. Επηρεάζει την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να υπάρξει ουσιαστική και οριστική αντιμετώπιση. Αλλά και το καθεστώς χρήσης και προστασίας των δικαιωμάτων του κράτους σε περιπτώσεις που είναι διαχειριστής του αιγιαλού και παραλίας, διότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που διαχειριστής είναι ο Δήμος και η κατάσταση μπερδεύεται. Στην πρώτη περίπτωση ανήκει το νησί μας, ενώ στη δεύτερη ο Δήμος Κυθήρων που έχει λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των παραλιών μέσω της Επιτροπής Επιχώριας Περιουσίας. Εκεί η Εγχώριος παραμένει σε πλήρη λειτουργία και μάλιστα με ένα εξαιρετικό νομικό πλαίσιο που διασφαλίζει τα κυριαρχικά περιουσιακά δικαιώματα της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου τόσο έναντι καταπατήσεων όσο και έναντι των αδηφάγων ορέξεων του ελληνικού δημοσίου, που κανονικά δεν θα έπρεπε να διεκδικεί στα Επτάνησα ούτε έναν κόκκο άμμου! Η Επιτροπή Επιχώριας Περιουσίας Κυθήρων διαχειρίζεται εκτάσεις του νησιού (χορτολιβαδικές, δασικές, βραχονησίδες), ενώ από το 2001 με νέα τροποποίηση περιελήφθησαν στις εκτάσεις διαχείρισής της οι αιγιαλοί και οι παραλίες. Από το 2015 μάλιστα, η Επιτροπή παραχώρησε χώρους σε παραλία του νησιού, με διαφορετικό καθεστώς από αυτό με την οποία τη δημοπρατεί ο Δήμος στο νησί μας αλλά και οι Δήμοι όλης της υπόλοιπης χώρας, χωρίς τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, στηριζόμενοι ακριβώς σε αυτή την ιδιαιτερότητα.

Οι αλλαγές και παρεμβάσεις
Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει παρεμβάσεις για:
-την αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση εντοπισμού καταπατήσεων και αυθαιρεσιών. Το υφιστάμενο πλαίσιο ποινών κρίνεται ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί προκειμένου να λειτουργεί αποτρεπτικά για καταπατητές και όσους αυθαιρετούν
-τις διαδικασίες αδειοδότησης για την πραγματοποίηση κοινωνικών εκδηλώσεων στον αιγιαλό, όπως είναι για παράδειγμα η τέλεση γάμων. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν προκύψει πολλά προβλήματα μεταξύ πολιτών, δήμων και λιμενικού που είχαν σαν αποτέλεσμα γραφειοκρατικές διαδικασίες χωρίς ουσιαστικού αποτέλεσμα για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την προστασία του αιγιαλού
-την αφαίρεση αρμοδιοτήτων του λιμενικού σώματος επί του αιγιαλού με πέρασμά τους στην διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης
-τον καθορισμό των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων για τις περιπτώσεις που επιτρέπονται έργα στον αιγιαλό. Πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται με επιτυχία πολλά χρόνια σε χώρες της Μεσογείου εξασφαλίζοντας πρόσθετα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες από την παραχώρηση χρήσης και επενδύσεων στον αιγιαλό, παράλληλα με την τουριστική ανάπτυξη
-την παράταση προθεσμιών για τον καθορισμό αιγιαλού σε ορθοφωτοχάρτες
-την απλοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης και επισκευής έργων για αναπτυξιακούς σκοπούς με την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς
Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στα συναρμόδια υπουργεία το νομοσχέδιο πρόκειται να πάρει το δρόμο για τη βουλή όπου αναμένεται να ψηφιστεί πριν το καλοκαίρι.


φωτο: GreekGuide.com

Έλεγχοι από το ΣΔΟΕ
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων που πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα και να ενταθούν κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι έλεγχοι θα αφορούν κατά κύριο λόγο την τήρηση των όρων βάση των οποίων παραχωρήθηκε η χρήση του αιγιαλού για τουριστική αξιοποίηση. Για το σκοπό αυτό πρόκειται να αξιοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στην αρμοδιότητα του οποίου πέρασε με πρόσφατο προεδρικό διάταγμα ο έλεγχος για νόμιμη χρήση του αιγιαλού. Σύμφωνα με ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί στη Βουλή σε αρκετές περιοχές δεν τηρούνται οι όροι βάση των οποίων χορηγήθηκε άδεια εκμετάλλευσης του αιγιαλού, όπως για παράδειγμα η κάλυψη ποσοστού άνω του ανώτατου ορίου της επιφάνειας 50% με τραπεζοκαθίσματα, ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Μέχρι τέλος του 2018
Αναφερόμενη στο ζήτημα του αιγιαλού και των παραλιών, η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου διευκρίνισε ότι έως το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού, καθώς όπως είπε “αυτό είναι προϋπόθεση σε πολλές περιπτώσεις για την παραχώρηση χρήσης του”. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε “έχει συνταχθεί προσχέδιο της διάταξης, ενώ οι όποιες διαφορές υπάρχουν αφορούν διαδικαστικά ζητήματα και όχι την πολιτική βούληση και την ουσία της παραχώρησης”. “Είμαι σίγουρη” συνέχισε η Κατερίνα Παπανάτσιου “ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα, χωρίς προβλήματα και θα γίνει πράξη το δίκαιο και διαχρονικό αίτημα του πατραϊκού λαού”. Καταλήγοντας, τόνισε ότι “προσπαθούμε να βάλουμε τάξη από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα και να διορθώσουμε τα αποτελέσματα της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων κυβερνήσεων”.

Αξιοποίηση τεχνολογιών
Η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι οι ακτές μας είναι ένα σημαντικό “κεφάλαιο” για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας, είναι ένα σημαντικό “κεφάλαιο” των νησιών μας, επισημαίνοντας ότι “είναι η πολύτιμη πρώτη ύλη του τουρισμού μας, του δυναμικότερου, ίσως, κλάδου αυτήν την περίοδο. Στο χέρι μας είναι αυτήν την πρώτη ύλη να την εκμεταλλευτούμε σωστά και με λογική χρήση. Δεν πρέπει αυτό το κεφάλαιο να το απαξιώσουμε με την υπερεκμετάλλευση. Και βέβαια πρέπει παράλληλα να διαφυλάξουμε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας. Αυτές είναι οι δύο πολιτικές μας προτεραιότητες πάνω στο ζήτημα αυτό”.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, στόχος της κυβέρνησης είναι η επικαιροποίηση και η απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου για τον αιγιαλό και την παραλία με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Όπως ανακοίνωσε, “μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας σε όλη την επικράτεια”. Αυτό, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό γιατί η χάραξη του αιγιαλού είναι προϋπόθεση στις περισσότερες περιπτώσεις παραχώρησης της χρήσης του και γιατί μπαίνει τάξη, περιορίζουμε τη δυνατότητα της αυθαιρεσίας, που είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όσον αφορά την πολιτική.

Σε δυο κατευθύνσεις
Κατά την κα Παπανάτσιου, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σημαντικές τροποποιήσεις στο θέμα του αιγιαλού, που κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: στην ολοκληρωμένη και συνολική προστασία του αιγιαλού και στη δημιουργία δυνατοτήτων για την αξιοποίησή του προς όφελος της οικονομίας.
“Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σημαντικές τροποποιήσεις στον νόμο του αιγιαλού, που κινούνται και στις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή, και στην ολοκληρωμένη και συνολική προστασία του, αλλά και στη δημιουργία δυνατοτήτων για αξιοποίησή του προς όφελος της οικονομίας. Θα επιτρέψουμε ορισμένες χρήσεις με αυστηρούς όρους και συγκεκριμένα πλαίσια, όπως άλλωστε έχει ζητήσει η τοπική αυτοδιοίκηση” υπογράμμισε η κ. Παπανάτσιου.
“Η εμπειρία που είχαμε μέχρι τώρα ήταν ότι η απόλυτη απαγόρευση δημιουργούσε έδαφος για αυθαιρεσία και ανομία. Για αυτό θα επιτρέψουμε ορισμένες χρήσεις με αυστηρούς όρους και συγκεκριμένα πλαίσια. Αν μου επιτρέπετε την παραδοξολογία, θα χαλαρώσουμε ορισμένες πλευρές του θεσμικού πλαισίου ώστε να γίνει πιο αυστηρό με την έννοια ότι θα εφαρμόζεται. Θέλουμε να υπάρχει τάξη και ίσοι όροι για όλους όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό. Και βέβαια θα απαιτήσουμε συμμόρφωση με το νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα της κοινής χρήσης και της πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες” πρόσθεσε.