Νέες αντικειμενικές άξιες | Aνήσυχοι παραμένουν οι φορολογούμενοι


φωτο: ctview

Τα πάνω κάτω έρχονται για ακόμα μια φορά σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, αφού η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών μπορεί να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο νησί μας και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα όλα θα ξεκαθαριστούν μετά και την συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας αφού θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει για τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Τax Ηeaven έδωσε πρόσφατα έναν πίνακα στη δημοσιότητα βάση του οποίου η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ειδικά για τη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τις προτάσεις από το ειδικό σώμα των εντεταλμένων εκτιμητών, θα κυμανθεί από 19% η αύξηση στη χαμηλότερη τιμή μέχρι 24% , η αύξηση στην υψηλότερη τιμή.

Πρώτες εκτιμήσεις…
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, δεν έχει καθοριστεί πως θα οριστικοποιηθούν οι αντικειμενικές αξίες και δεν έχει βρεθεί άκρη για τη Ζάκυνθο. Φανταζόμαστε και αγωνιούμε πως θα γίνουν στα τουριστικά και στην πόλη. Αν οι αντικειμενικές αξίες υπερβούν τα 60-65 ευρώ θα δούμε αυτό που ζήσαμε εδώ και τέσσερα χρόνια που ο κάθε φορολογούμενος που είχε στην κατοχή του ένα οικόπεδο με ένα κτίριο 200-400 τετραγωνικά μπορεί να δούμε τα εκκαθαριστικά λόγω του συμπληρωματικού φόρου να φτάνει 5-6 ακόμα και 8,000.

Στάση αναμονής
Φυσικά για άλλη μια φορά οι πολίτες αντιδρούν σε ένα τέτοιο μέτρο που θα επιβαρύνει τα έξοδα τους προς το κράτος, αφού όσοι έχουν κατοικίες είναι πιθανό να αναγκαστούν να πληρώσουν έναν πολύ υψηλό φόρο. Το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών συνεχίζει να αποτελεί μια από τις βασικές αγωνίες των ιδιοκτητών, αφού εκτός από το βαρύ φορτίο του ΕΝΦΙΑ, θα συμπαρασύρουν και μια σειρά από άλλους φόρους ακινήτων.
Βέβαια αυτή τη στιγμή όλοι τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν να δουν που θα σταθεροποιηθούν οι αντικειμενικές αξίες και κυρίως αγωνιούν αν θα προκαλέσουν τελικά αύξηση του ΕΝΦΙΑ ή θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ…
ΝΙΚΗ ΜΑΛΑΦΟΥΡΗ

“Εδώ έχουμε ένα οξύμωρο σχήμα που λέει αν οι αντικειμενικές αξίες αυξηθούν, αυτόματα θα αυξηθούν και οι φόροι του ΕΝΦΙΑ. Ούτε σαν σκέψη δεν θέλουμε να το σκεφτούμε αυτό. Αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει με τον κόσμο. Προσανατολίζεται η κυβέρνηση να γίνουν οι αντικειμενικές αξίες και να αυξηθούν ή να μειωθούν ανάλογα με την περίσταση και τον τόπο αλλά οι τιμές του ΕΝΦΙΑ να μείνουν με τα περσινά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει ο κόσμος τα ίδια με πέρσι”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
“Κακώς αν αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Όλα τα είχαμε αυτό μας έλειπε τώρα. Είναι δράμα η κατάσταση. Τι να κάνεις, μπορείς να κάνεις κάτι. Θα είναι δύσκολα για όλους. Αντί να κάνουν μείωση θα κάνουν αύξηση. Δεν θα πληρώσει κανένας. Που να τα βρει τα χρήματα να πληρώσει, είναι δύσκολα τα πράγματα. Εδώ οι περισσότεροι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα πως θα ανταπεξέλθουν;”

ΝΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ
“Είναι έγκλημα μεγάλο αν αυξηθεί το ΈΝΦΙΑ. Να το αυξήσει σε κάποιους που πρέπει να πληρώσουν. Βλέπω ανθρώπους στα σκουπίδια να ψάχνουν να φάνε. Εδώ πηγαίνει στην εκκλησία ο κόσμος να φάει ψωμί και τυρί. Θα πεινάσει περισσότερο ο κόσμος. Αυτός που μας κυβερνάει δεν είχε το μυαλό να κυβερνήσει και δεν ξέρει, ταλαιπωρούνται πολύ οι πολίτες και δεν μπορούν να ζήσουν”