Τιμητική βραδιά για τον ζακυνθινό “σπουργίτη” Γ. Τσακασιάνο

Αφιερωμένη στον ποιητή, μουσικό, συγγραφέα, εκδότη και πολλά άλλα, Ιωάννη Τσακασιάνο ήταν η πρώτη εκδήλωση της Εταιρείας Ζακυνθινών Πολιτισμικών Ερευνών που πραγματοποιήθηκε στη “Λέσχη ο Ζάκυνθος” με αφορμή τη συμπλήρωση των 110 ετών από τον θάνατό του.
Κατάμεστη η σάλα της Λέσχης από τοπικούς φορείς, ανθρώπους του πολιτισμού και απλό κόσμο που θέλησε να μάθει περισσότερα για την ζωή του. Όσοι επέλεξαν να παρακολουθήσουν αυτή την όμορφη βραδιά διασκέδασαν και γνώρισαν την πολυσχιδή ζακυνθινή προσωπικότητα μέσα από τις τοποθετήσεις των αξιόλογων ομιλητών αλλά και του Προέδρου της Εταιρείας κ. Νίκια Λούντζη.
Ο Εκδότης των “Περίπλους” – Συγγραφέας Δ. Βίτσος διασκέδασε τους παρευρισκόμενους με περιστατικά της αυτοβιογραφίας του Τσακασιάνου, ενώ ο Δικηγόρος – Ερευνητής Στ. Τζερμπίνος αναφέρθηκε στην μουσική ζωή του λογοτέχνη που ήταν πολυδιάστατη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Επίσης κείμενα του ποιητή διάβασε ο Φιλόλογος Γ. Φιορεντίνος που ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στο έργο του Τσακασιάνου.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των “Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος” που ερμήνευσαν τραγούδια του τιμώμενου αλλά και ένα εις μνήμη του Δ. Λάγιου αφού η ημερομηνία της εκδήλωσης συνέπεσε με την από 27ετίας εκδημία του.
“Ήταν η πρώτη εκδήλωση για τον Τσακασιάνο και νομίζω ότι το αξίζει γιατί είναι ένας άνθρωπος που συγκινεί με την ζωή, το πνεύμα και την τέχνη του την Ζακυνθινή κοινωνία” μας δήλωσε ο κ. Λούντζης.
Ικανοποιημένος από την προσέλευση κόσμου και την επιτυχία της εκδήλωση δήλωσε ο κ. Γ. Φιορεντίνος προσθέτοντας πως “Ήταν μια υποχρέωση που είχαμε σε αυτόν τον τόσο σημαντικό ποιητή που αντιπροσωπεύει τη Ζάκυνθο και όλους εκείνους που την αγαπάνε και με τα ποιήματα του δείχνει την αγάπη του Ζακυνθινού για τον τόπο του που δεν θέλει να ξενιτευτεί, να ζήσει αλλού”.
Ο Δ. Βίτσος προσπάθησε να αποδώσει την προσωπικότητά του και παράλληλα τον περίγυρο της Ζακύνθου και επεσήμανε “δεν ήταν λογοτέχνης του γραφείου αλλά ένας Μουρλοζακυνθινός ο οποίος από υπερβολικό ταλέντο έγραφε όταν του ερχότανε ακολουθώντας τα γεγονότα της ζωής του”.
Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις που στόχο έχουν να αναδείξουν επιφανείς ανθρώπους της Ζακύνθου που έγραψαν την δική τους ιστορία και είχαν λαμπρή πορεία. Επίσης η διεκδίκηση της διοργάνωσης του Επτανησιακού Συνεδρίου να γίνει στη Ζάκυνθο το 2022.