Νόμος του κράτους η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Βία κατά των γυναικών

Με ευρεία συναίνεση κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης). Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι ενώ με το «παρών» τοποθετήθηκαν το ΚΚΕ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής δήλωσε: «Η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια μείζονα παράμετρο περιορισμού και συχνά αποστέρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών. Η κύρωση της εν λόγω Σύμβασης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εμπέδωση και προστασία των δικαιωμάτων τους».
Με την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, επτά χρόνια μετά την υπογραφή της, «η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, για μια ακόμη φορά, την αφοσίωσή της στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες», τόνισε ο κ. Κοντονής.

Τι προβλέπεται στο ψηφισθέν νομοσχέδιο για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης:
1.Προβλέπεται ρητά ότι τα έθιμα, οι παραδόσεις και η θρησκεία του δράστη δεν συνιστούν στοιχεία ικανά για να μειώσουν την ποινή του (ελαφρυντικά).
2.Ποινικοποιείται η υποκίνηση σε ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων.
3.Στους σκοπούς της εμπορίας ανθρώπων προστίθεται (εκτός από την αφαίρεση οργάνων, την εργασία και την επαιτεία) και ο εξαναγκασμός σε γάμο.
4.Ποινικοποιείται το stalking (επίμονη εξακολουθητική παρακολούθηση).
5.Ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία επεκτείνεται και στους συντρόφους που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, στους μόνιμους συντρόφους χωρίς να απαιτείται να συνοικούν, καθώς και στους τέως συντρόφους σε σύμφωνο συμβίωσης.
6.Κάποιες διατάξεις του ν. 3500/06 τροποποιούνται για την καλύτερη εφαρμογή του.
(π.χ. – Προβλέπεται ποινή για την παραβίαση των περιοριστικών όρων που επιβάλλονται στον κατηγορούμενο για ενδοοικογενειακή βία).
7.Στην αποζημίωση του ν. 3811/2009 προστίθενται δαπάνες για ψυχική ή ψυχολογική υποστήριξη εφόσον δεν υφίσταται δημόσια δομή στον τόπο κατοικίας του θύματος και δαπάνες για τη μετεγκατάσταση σε ασφαλές περιβάλλον.
8.Τροποποιούνται διατάξεις στον ν. 3811/2009 για την ταχύτερη εξέταση της αίτησης για παροχή αποζημίωσης και τίθεται μεγαλύτερη προθεσμία υποβολής της προσφυγής κατά της απόφασης της Ελλ. Αρχής Αποζημίωσης.
9.Ο νόμος περί όπλων τροποποιείται και πλέον δεν χορηγούνται άδειες σε όσους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και σε όσους έχουν καταδικασθεί για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.
10.Προστατεύονται από την επιστροφή οι αλλοδαποί- θύματα ενδοοικογενειακής βίας που προσέρχονται προς υποβολή καταγγελίας ή αναφοράς του περιστατικού στις αρμόδιες αρχές (αντίστοιχη διάταξη με τα θύματα ρατσιστικών εγκλημάτων).
11.Οι αλλοδαποί που μεταφέρθηκαν σε άλλο κράτος με σκοπό τη σύναψη γάμου και συνεπεία αυτού απώλεσαν το καθεστώς διαμονής τους δύνανται να το επανακτήσουν εφόσον υπάρχει σχετική πράξη χαρακτηρισμού τους από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών.
12.Καταργείται η αναχρονιστική διάταξη του ποινικού κώδικα που προβλέπει την παύση της ποινικής δίωξης ή την αποχή από αυτήν, αν μεταξύ του δράστη του αδικήματος της αποπλάνησης ανηλίκου κάτω των 15 ετών και του θύματος τελέστηκε γάμος. Η διάταξη αυτή έχει κατακριθεί από εθνικά και διεθνή όργανα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την Κοινωνία των Πολιτών.
13.Ορίζεται η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων ως αρχή παρακολούθησης της Σύμβασης.