Γαριδομακαρονάδα
Yλικά:
1 πακέτο λιγκουινι
1 συσκευασία γαρίδες (700-800 γρ.περίπου) κατεψυγμένες ή φρέσκιες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/4 κούπας ελαιόλαδο
2 συσκευασίες ντοματάκια κονκασέ ή 5 ώριμες φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.γ. ζάχαρη
λιγο ουζο
Μαϊντανός ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπερι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το εντεράκι τους, βγάζουμε τα κελύφη και τα κεφάλια και αφήνουμε μόνο τις ουρίτσες. Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε τα κεφαλάκια της γαρίδας σε 3/4 ποτήρι νερό να βράσουν για 2-3′ για να πάρουμε στραγγισμένο το ζωμό τους. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το σκόρδο και τις γαρίδες και τα σοτάρουμε.Σβήνουμε με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ βγάζουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα σοτάρουμε για 1/2 λεπτό. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τον ντοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, τον μαϊντανό και το ζωμό από τα κεφαλάκια που βράσαμε. Σκεπάζουμε να σιγοβράζουμε για 15′ περίπου 3′- 4′ πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε και τις γαρίδες. Εν τω μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια. Αν θέλουμε τα μακαρόνια μας να απορροφήσουν όλη τη σάλτσα, βράζουμε τα μακαρόνια στο μισό χρόνο απ΄ότι τα βράζουμε συνήθως και προσθέτουμε τα μισοβρασμένα μακαρόνια στην κατσαρόλα με τις γαρίδες βάζοντας και 2 ποτήρια από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για τον υπόλοιπο μισό χρόνο βρασμού τον μακαρονιών, προσθέτοντας λίγο ακόμη νερό που έβρασαν τα μακαρόνια.
Κουλούρια Παχαλινά της κυρά Μαίρης
Yλικά:
2 Ποτήρια του Νερού Ζάχαρη
400γρ. Βιτάμ
400γρ Φυτίνη
200γρ Βούτυρο Πρόβειο
2 κου. Του Γλυκού Ξύσμα Πορτοκαλί
2 κου. Του γλυκού ξύσμα από λεμονί
1 κου.του γλυκού σόδα
1 ποτηρι πορτοκάλι χυμό
2 κλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κου του γλυκού μπεικιν παουντερ
2 αυγά για το αλοιμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια λεκάνη τα βουτυρά μας μαζί με το ξύσμα και ανακατεύουμε(σε αυτό το σημείο μπορούμε να βάλουμε και κάποιο αρωματικό εάν θέλουμε πχ. Μαστίχα ) στη συνεχεία προσθέτουμε και την ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιωσει η ζάχαρη. Διαλύουμε την σόδα μέσα στον χυμό προσθέτουμε και το μπεικιν και ξεκινάμε να ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ωραία γυαλιστερή και μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τα κουλουράκια μας και αφού τα αλείψουμε με το αυγό τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 έως 20 λεπτά. Αυτή η συνταγή όταν ήρθε στα χεριά μου δεν είχε μπεικιν παουντερ άλλα νερο από στάχτη διότι όταν δεν υπήρχαν τα σημερινά διογκωτικα βάζανε σταχτόνερο για να φουσκώσουν η σκληρές ζύμες αξίζει να σας δώσω και αυτή την εκδοχή απλά για να το ξέρετε και να γνωρίζουμε παλιά μυστικά
3 κουταλιές της σούπας στάχτης καθαρή (από ξύλα και αναμενη με φυσικά μέσα), 2ποτηρια νερό, βράζουμε την στάχτη με το νερό μέχρι να μείνει ένα ποτήρι και αφού την αφήσω να κάτσει τουλάχιστον για δυο ώρες παίρνω το καθαρό νερό από πάνω και το βάζω στην ζύμη μας (περίπου ένα ποτήρι).
Τσουρέκια
Yλικά:
2kgr αλεύρι σκληρό νο1 (αμερικανικό)
600gr ζάχαρη
500gr φρέσκο βούτυρο
9 αυγά
1 1/2 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη
1 φακελάκι μαχλέπι βρασμένο σε 1/2 ποτήρι νερό
200gr μαγιά νωπή
400ml γάλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κρόκους αυγών αραιωμένους με λίγο νερό
αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το γάλα και μέσα διαλύουμε τη μαγιά, προσθέτουμε 500gr περίπου αλεύρι να γίνει χυλός και αφήνουμε 2 1/2-3 ώρες να φουσκώσει καλά (μπορούμε ακόμα και να “πιάσουμε” το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ και χρόνο αρκετό γλυτώνουμε και πιο παραδοσιακά γίνονται). Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε λεκανίτσα κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα μαζί με τη ζάχαρη, 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό απο το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα και το προζύμι και ζυμώνουμε πιάνοντας το ζυμάρι απο την άκρη της λεκάνης με τα δάχτυλα προς το κέντρο. Τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο ζεστό και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 2 1/2-3 ώρες και ξαναζυμώνουμε καλά. Την αφήνουμε να φουσκώσει για μια φορά ακόμη, την πατάμε ελαφρά να ξεφουσκώσει και πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλουμε, τα βάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν καλά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, αλείφουμε τα τσουρέκια με τους κρόκους και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα. Τα ψήνουμε για 30`-40, αναλόγως το μέγεθος τους.