Γιορτή Γκλαούνας 2018 | Τίμησαν την παράδοση στο Κούκεσι

Με κέφι, χορούς, τραγούδια και βέβαια πολλές τραγανές και μελωμένες γκλαούνες πραγματοποιήθηκε και φέτος η “Γιορτή της Γκλαούνας”, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας “Το Κούκεσι”.
Η προετοιμασία του ζακυνθινού αυτού γλυκίσματος σηματοδοτούσε, παραδοσιακά, τον τερματισμό της μακρόχρονης περιόδου συγκομιδής της ελιάς και την έναρξη μιας σύντομης εποχής ανάπαυλας. Επίσης, οι Ζακυνθινοί την έφτιαχναν όταν είχαν ξένους στα σπίτια τους σαν κέρασμα, σαν επιδόρπιο.

Η Γιορτή βρίσκει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από όλους τους Ζακυνθινούς που τη στηρίζουν με τη σταθερή τους παρουσία. Κάθε χρόνο, ο προαύλιος χώρος του παλιού Δημοτικού Σχολείου της Καλλιθέας, πλημμυρίζει από οικογένειες και παρέες κάθε ηλικίας που έρχονται να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να γευτούν τις παραδοσιακές γλυκές τηγανίτες της Ζακύνθου με σταφίδες, λουσμένες στο μέλι και πασπαλισμένες και κανέλα.

Αυτό το εθιμο είναι πλέον γιορτή όχι μόνο για τα σπίτια αλλά για όλους τους Ζακυνθινούς και τούς ξένους που έχουν επισκεφτεί το νησί. Η Γιορτή της «Γκλαουνας» είναι μια αφορμή για να ενώσει και να γιορτάσουν όλοι μαζί στο χωριό, στην Καλλιθέα.