Αγκινάρες γεμιστές με ρύζι και φρέσκα κουκιά
Υλικά :
1/2κλ κουκιά φρέσκα
5-6 αγκινάρες
1/2 μάτσο άνηθο
Λίγο μαϊντανό
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
200γρ ρύζι γλασέ
4-5 πατάτες ολόκληρες
2κρεμμυδια ξερά
3-4 σκόρδα φρέσκα η 2-3 σκελίδες σκόρδο
1κουταλια τις σούπας πελτέ ντομάτας
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό ντομάτας
1 ½ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
Αλάτι –πιπέρι
Εκτέλεση :
Πλένουμε τα κουκιά και τα καθαρίζουμε από τυχόν ίνες στη συνεχεία τα κόβουμε στην μέση. Ακολούθως καθαρίζουμε της αγκινάρες μας και βγάζουμε τα πρώτα φύλλα όπως επίσης και της ίνες από το κοτσάνι(της αγκινάρες της βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και λίγο λεμονί).Στη συνεχεία ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας τόσο για την γέμιση όσο και για το φαγητό ποιο αναλυτικά κόβουμε το κρεμμυδάκι, το κρεμμύδι το ξερό , το φρέσκο σκόρδο αλλά και τον άνηθο και τον μαϊντανό σε μικρά κομμάτια. Παίρνουμε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι τον μισό άνηθο , τον μαϊντανό , την μίση ποσότητα από τα κρεμμύδια μας , το μισό σκόρδο ,τον χυμό ντομάτας και λίγο ελαιόλαδο ανακατεύουμε και γεμίζουμε της αγκινάρες στην μέση ανοίγοντας με ένα κουτάλι (σπρώχνουμε τα φύλλα να ανοίξουν ).Σε μια ανοιχτή κατσαρόλα (νταβά ) βάζουμε το ελαιόλαδο μας ρίχνουμε τα κρεμμύδια μας ,το σκόρδο και τα σοτάρουμε για λίγο μέχρι να μαλακώσουν στη συνεχεία προσθέτουμε τα κουκιά μας της αγκινάρες και τα αφήνουμε για λίγο να μαραθούν. Βάζουμε στη συνέχεια νερό μέχρι να καλύψει το φαγητό μας όταν το απορροφήσει και έχει μισό- βράσει βάζουμε της πατάτες μας κομμένες σε ραγού τον πελτέ αραιωμένο σε νεράκι και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλοί φωτιά στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι , το πιπέρι και τον άνηθο μας αφήνουμε το φαγητό μας για λίγο να ξεκουραστεί και σερβίρουμε.
Κεφτεδάκια τηγανιτά
Υλικά :
300γρ κύμα μοσχάρι από σπάλα
200γρ κύμα χοιρινό
2 τμχ κρεμμύδι ξερό τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ντομάτα τριμμένη
Αλάτι – πιπέρι – ρίγανη
Δυόσμο φρέσκο ανάλογα ποσό θέλουμε
Λίγο ξύδι(μια κουταλιά της σούπας ) – ούζο ένα ποτηράκι του κρασιού
Αλεύρι για πασπάλισμα
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση :
Μόλις συγκεντρώσουμε όλα μας τα υλικά τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Σε περιπτώσει που το μείγμα μας είναι πολύ αραιό προσθέτουμε το πολύ μια κουταλιά φρυγανιά τριμμένη η λίγο ψωμί μουλιασμένο σε νερό. Στη συνεχεία πλάθουμε τα κεφτεδάκια μας και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν αλλά και να βγάλουν τα αρώματα τους τα αρωματικά που βάλαμε (τουλάχιστον για μίση ώρα). Ακολούθως αφού ζεσταθεί το λαδί μας περνάμε τα κεφτεδάκια μας από αλεύρι λίγα –λίγα (όσα θέλουμε για να τηγανίσουμε ).Και συνεχίζουμε την ιδία διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλοι η ποσότητα που έχουμε.
Γαλακτομπούρεκο
Υλικά :
1/2 κιλό φύλλο Βηρυτού
Για την κρέμα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
700 ml φρέσκο πλήρες γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος
4 αβγά
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα λεμόνι
250 γρ φρέσκο βούτυρο αγελαδινό λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων.
Για το σιρόπι
700 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
2 κουταλιές της σούπας σιρόπι γλυκόζης
φλούδα ενός λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμόνι
Εκτέλεση :
Βάζουμε ολα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε για 4 λεπτά το σιρόπι μας (από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός τα 4 λεπτά) και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφήνοντας το σιρόπι μας να κρυώσει. Παίρνουμε το ταψί μας και το βουτυρώνουμε καλά τον πάτο με ένα πινέλο κουζίνας του και τα πλαϊνά του. Αρχίζουμε να στρώνουμε 5 μόλις φύλλα στο ταψί μας τα οποία τα βουτυρώνουμε πολύ καλά και στα πλάγια των φύλλων. Ξεκινάμε τώρα να φτιάξουμε την κρέμα μας.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα απο το λεμόνι και ανοίγοντας το μάτι της κουζίνας στο χαμηλό τα ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε τα αβγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν καλή μαρέγκα. Σε ένα μπολ χωριστά χτυπάμε τους κρόκους με σύρμα. Ενώνουμε με απαλές κινήσεις την μαρέγκα με τους κρόκους μέσα στο μπολ (απαλά να μην μας κόψει η μαρέγκα). Αδειάζουμε το μίγμα από το μπολ στην κατσαρόλα σιγά σιγά ανακατεύοντας το με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια κυκλικά και προς το κέντρο τις κατσαρόλας μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αρχίζει να πήζει η κρέμα μας να γίνει παχύρευστη, βελούδινη, αφράτη και αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα μας. Παίρνουμε την κρέμα μας και την αδειάζουμε στο ταψί μας που έχουμε στρώσει τα πρώτα φύλλα μας. Στρώνουμε την κρέμα. Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα πολύ καλά βουτυρωμένα. Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω, στον πάτο.Χωρίζουμε χαράζοντας επιφανιακά το φύλλο σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο. Περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο την επιφάνεια και μετά ραντίζουμε επίσης με μπόλικο νερό μην το φοβάστε. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών 1 ώρα να ροδίσει καλά. Mόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το σιρόπι μας που έχει κρυώσει και με ένα κουτάλι της σούπας αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά σιγά επάνω στα φύλλα. Σημαντικό να βραχούν καλά τα φύλλα μας με το σιρόπι.Aφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό μας και φυσικά να πιει και το σιρόπι του (προσοχή δεν το σκεπάζουμε γιατί θα μας χαλάσει απο τους ατμούς θα κόψει νερό).