…από τον οδηγό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό…
Στον 21ο αιώνα ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών αναδύεται σημαντικός και κρίσιμος
με την κοινωνική συμμετοχή σε κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου.
Οι παγκόσμιες προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο από μεγάλης κλίμακας προγράμματα ή κυβερνήσεις. Οι Όμιλοι UNESCO μπορούν να εξασφαλίσουν την ύπαρξη μιας αποτελεσματικής και συμμετοχικής μεθόδου. Απευθύνονται σε οποιονδήποτε από εμάς επιθυμεί, είτε ως άτομο είτε ως ομάδα, να συνεισφέρει στη βελτίωση της ανθρωπότητας και σκέπτεται συνολικά και δρα τοπικά.
Η γνώση δεν είναι κτήμα καθενός ξεχωριστά, αλλά προορίζεται από όλους για όλους.
Οι τοπικοί Όμιλοι UNESCO προωθούν τη συνεργασία και σέβονται δεσμούς και θεσμούς τοπικών κοινωνιών.
Οι τοπικοί Όμιλοι UNESCO βοηθούν στο να αποκτηθεί επίγνωση από τους τοπικούς πληθυσμούς των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Οι τοπικοί Όμιλοι UNESCO προωθούν την κατανόηση του μεριδίου ευθύνης που αναλογεί σε κάθε άτομο στη διαδικασία της ανάπτυξης.
Η φύση ενός Ομίλου διαμορφώνεται από τα μέλη του, από τις συνθήκες και από τον κοινωνικό περίγυρο στον οποίο καλείται να λειτουργήσει. Τα μέλη καταβάλουν χρόνο, δεξιότητες, εξειδίκευση, δυνάμεις για δράσεις που πιστεύουν οτι μπορούν να φέρουν αλλαγές σε πεδία που χρειάζονται μεταβολές και αντέχουν στο χρόνο. Έτσι συμμετέχουν ενεργά στη διεθνή πραγματικότητα.
Η νομική υπόσταση κάθε Ομίλου UNESCO είναι «μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό Σωματείο», μη χρηματοδοτούμενος από την UNESCO ή από άλλο φορέα. Τόσο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όσο και τα υπόλοιπα μέλη, δεν λαμβάνουν κάποιο είδος αμοιβής και εθελοντικά διαθέτουν χρόνο για την επίτευξη από κοινού των στόχων του διεθνούς οργανισμού καθώς και «συμβάλουν στην κοινωνική καλλιέργεια και αυτή νοείται ως η επίτευξη των συνθηκών εκείνων που επιτρέπουν την πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας».
Με τη δράση που πραγματοποιούμε ως UNESCO Ζακύνθου στις 17 και 18 Μαρτίου στον κινηματογράφο Φώσκολος, η οποία περιλαμβάνει προβολές ψηφιακών αφηγήσεων και στρογγυλά τραπέζια με συζητήσεις, θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σπουδαιότητα που δίνουμε στην ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας, θίγοντας θεματικές που απασχολούν τον καθέναν από εμάς ή τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, θεματικές όπως η εφηβεία, οι πανελλήνιες εξετάσεις, τα κοινωνικά δίκτυα, η εκπαίδευση, η μητρότητα, η κατάθλιψη, η ασθένεια κ. ά.
Γιοβάνα Λόξα
Ειδική Εκπαιδευτικός,
Αναλύτρια Oμάδας και Oικογένειας
Πρόεδρος Oμίλου UNESCO Ζακύνθου