“Παρθενική” και επιτυχημένη η εμφάνιση της Περιφέρειας στην FoodExpo

Με μεγάλη συμμετοχή εκθετών και με πολλές χιλιάδες επισκεπτών ολοκληρώθηκε η μεγάλη Διεθνής Εκθεση Τροφίμων και Ποτών FoodExpo. Οσοι συμπατριώτες μας την επισκέφτηκαν έμειναν εντυπωσιασμένοι από τη μαζική συμμετοχή και τις επαφές και συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί. Η ευκαιρία για τις ζακυνθινές εταιρείες και παραγωγούς, να προβάλλουν τα προϊόντα τους κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο, ήταν μεγάλη. Η παρουσία του νησιού μας έγινε κυρίως με οινοποιούς, όπως το Κτήμα Γράμψα και το Οινοποιείο Οινόλπη. Τα ζακυνθινά κρασιά κερδίζουν σταδιακά την αναγνώριση (και την αναγνωρισιμότητα) που τους αξίζει, ενώ οι επαφές με εμπόρους και εισαγωγείς ήταν πολλές και σημαντικές.
Σε κάθε περίπτωση η FoodExpo ήταν μια ευκαιρία για το νησί μας να προβάλει τα προϊόντα του, έστω και σε επίπεδο επιχείρησης και όχι συλλογικό, να γίνει γνωστή σε χώρες που ακόμη δεν γνωρίζουν το οινολογικό, γεωργικό και γαστρονομικό της πλούτο και να ταξιδέψει το όνομά της στα πέρατα του κόσμου.

Με επιτυχία, όμως, στέφθηκε και η “παρθενική” εμφάνιση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Συμμετείχε για πρώτη φορά στην έκθεση με 14 παραγωγούς από το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων, και με προϊόντα όπως κρασί, ελαιόλαδο, κουμ κουατ, μπύρα, σταφίδα, και τσιτσιμπύρα. Παράλληλα συμμετείχε με δικό της χώρο και με τους οινοπαραγωγούς της στο Oenorama, τη μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε τις ίδιες ημέρες στο Ζάππειο.
Τις εκθέσεις επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΠΙΝ, αποτελούμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Εξωστρέφειας Γιάννη Φοντάνα, τον περιφερειακό σύμβουλο Γεώργιο Σιγούρο, υπηρεσιακούς παράγοντες και συνεργάτες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων, όπου είχαν ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους παραγωγούς.
Οι παραγωγοί από την πλευρά τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις δυνατότητες που τους δόθηκαν να έρθουν σε επαφή με εμπορικούς αντιπροσώπους και επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με πολύ θετικά αποτελέσματα και έκαναν σειρά προτάσεων για τη συνέχιση της κοινής προσπάθειας προβολής και προώθησης της Ιόνιας Γης.
Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων δεσμεύτηκαν στο αμέσως προσεχές διάστημα – και αφού προηγηθεί η αξιολόγηση της παρουσίας μας και τα αποτελέσματά της στις τέσσερις πρώτες εκθέσεις του πρωτογενή τομέα που συμμετείχαμε – να ξεκινήσει διάλογος με το σύνολο των παραγωγών- εκθετών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από τον οποίο θα προκύψουν οι υπόλοιπες δράσεις για το 2018 και μεγάλο μέρος του προγραμματισμού για το 2019.