Οι σωστά ενημερωμένοι γλιτώνουν τις “παγίδες” της Εφορίας

Τέτοια εποχή ξεκινούν πάρα πολλές φορολογικές υποχρεώσεις με κυριότερη την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος, τις οποίες το κράτος περιμένει πως και πως για να εισρεύσει χρήμα στα ταμεία του. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα, θα κληθούν να υποβάλουν, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα λειτουργεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ΑΑΔΕ τις φορολογικές δηλώσεις τους για τα αποκτηθέντα εισοδήματα του 2017
Προκειμένου να μην πέσουμε στις… “παγίδες” της εφορίας απευθυνθήκαμε στον Πρόεδρο της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ζακύνθου, Νίκο Τσουκαλά να μας ενημερώσει για το τι θα πρέπει να γνωρίζουμε.
Αναφερόμενος στις σημαντικές αλλαγές που έχουν επέλθει στις διατάξεις με βάση τις οποίες θα υπολογιστούν οι τελικές φορολογικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων του 2017 στάθηκε “στην κατοχύρωση του δικαιώματος της έκπτωσης φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι κατά την διάρκεια του 2017 εξοφλήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής από: 1 – 10.000 στο 10%, 10.000,01 – 30.000 στο15%,
30.000,01 και άνωστο 20%. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος δεν κατάφερε να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, το “ακάλυπτο” ποσό θα φορολογείται με 22%. Η κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε έκπτωση από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος του 10% της ετήσιας δαπάνης του φορολογούμενου για ιατρική νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη”.

Επίσης παρήλθε το περιθώριο που είχαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις 58 νέων κλάδων για να εγκαταστήσουν τα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών POS στα καταστήματα ή τα γραφεία τους. Για όσους δεν συμμορφώθηκαν προβλέπεται πρόστιμο 1.500 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο μισό εφόσον πληρωθεί εντός 30 ημερών από την επιβολή του.
Σε αυτές συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθες δραστηριότητες:
Ξυλουργικές εργασίες, κατασκευή στεγών, λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα, λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα, φυτώρια, παλαιοπωλεία, υπηρεσίες μετακόμισης, θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές, καθώς και αεροπορικές μεταφορές επιβατών, υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering), μεσιτικά γραφεία ακινήτων, φωτογραφικές δραστηριότητες, δραστηριότητες έρευνας, καθαρισμοί κτιρίων, εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων, επισκευή ηλεκτρονικών ειδών, ρολογιών, επίπλων και κοσμημάτων, αλλά και γραφεία κηδειών.
Ακόμα ορατό είναι το ενδεχόμενο να χάσουν το δικαιώματος επιδότησης χιλιάδες αγρότες καθώς ενόψει της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων οικονομικών ενισχύσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ απαιτεί φέτος στις δηλώσεις που θα υποβληθούν, να συμπεριλαμβάνεται ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου, γνωστός ως ΑΤΑΚ. Στο εξής, όλες οι δηλώσεις για καλλιεργήσιμες και βοσκήσιμες εκτάσεις, ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες, θα πρέπει να συνοδεύονται από τον ΑΤΑΚ που ουσιαστικά αποδεικνύει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης.

Γ.Α.

φωτο: Enikos