Αγαπημένοι αναγνώστες του περιοδικού Στιγμές θα ήθελα να σας συστηθώ για ξέρετε ποιος είμαι σε αυτό το ταξίδι που ξεκινάει μέσα από της σελίδες του περιοδικού.
Το όνομα μου είναι Ανδρέας Φλεμοτόμος και γεννήθηκα στην Αθήνα, την μαγειρική τέχνη την σπούδασα στην σχολή τουριστικών επαγγελμάτων Κέρκυρας όπου και αποφοίτησα το 1996 με επιτυχία. Το 2002 μετά από επιτυχημένη πορεία τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό πήρα την απόφαση να έρθω στον τόπο που γεννήθηκαν οι γονείς μου και να ριζώσω. Γρήγορα μέσα από την αγάπη μου για την μαγειρική ανακάλυψα την μαγεία της ζακυνθινής κουζίνας οπού και υπηρετώ πιστά τόσο από την δουλειά μου στο ξενοδοχείο οπού εργάζομαι σαν σεφ αλλά και σαν καθηγητής στα ΔΙΕΚ Ζακύνθου άλλα και σαν υπεύθυνος του Σεφ Κλαμπ Ελλάδος στο παράρτημα του νησιού μας όπου σαν σκοπό έχω να φτάσουν οι γεύσεις του τόπου μας όσο ποιο μακριά γίνεται άλλα και τα εξαιρετικά μας προϊόντα.Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς για την εμπιστοσύνη που μου δείχνεται αλλά και την οικογένεια μου.
Μελιτζάνες με σάλτσα σκορδοστούμπι
Υλικά:
6 μελιτζάνες
2 κουταλιές τής σούπας πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε 2 ποτηριά νερό
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο με το μαχαίρι για να μην χάσει την γεύση του
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη λίγο ξύδι , λίγο ούζο και ζαχαρη
ελαιόλαδο ένα ποτηράκι του κρασιού
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Ετοιμασία:
Κόβουμε τις μελιτζάνες κυδωνατες τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε μπολ με νερό και τις αφήνουμε 1/2 ώρα για να φύγει η πικρά το καλοκαίρι και να μην τραβήξουν λάδι όταν τις τηγανίζουμε. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά στα χέρια μας.Τις τηγανίζουμε στην φριτέζα σε ζεστό λάδι μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσάφι χρώμα και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με την φλυδα κάτω. Στη συνεχεία ρίχνουμε όπως είναι ζέστες το σκόρδο, το αλάτι ,το πιπέρι,ραντίζουμε με λίγο ξίδι και λίγο ούζο βάζουμε το ελαιόλαδο την ζάχαρη και καλύπτουμε με τον αραιωμένο πελτέ.Καλύπτουμε το ταψί μας καλά με λαδόχαρτο και αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε στον φούρνο. Τις αφήνουμε να ψηθούν για 15 έως 20 λεπτά (αναλόγως τον φούρνο) στους 170βαθμους. Μόλις βγάλουμε το φαγητού μας άπω το φούρνο το ανοίγουμε και προσθέτουμε ρίγανη εάν τώρα δεν νηστευουμε μπορούμε να προσθέσουμε τυρί φέτα η λαδωτήρι.Το αφήνουμε να κρυώσει.
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Υλικά:
1 κιλό χταπόδι
1 κούπα μακαρονάκι κοφτό
1 κούπα λάδι
1 κιλό ώριμες ντομάτες (για το καλοκαίρι) η ένα τμχ χυμό από συμπυκνωμένη τομάτα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι 1 φύλλο δάφνης
Ετοιμασία:
Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι καλά και ανοίγουμε την κουκούλα μην έχει άμμο. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό ,αλάτι , λίγο ξύδι και το ρίχνουμε μέσα. Το αφήνουμε να βράσει για λίγη ώρα μέχρι να έχει μαλακώσει λίγο στην συνέχεια το βγάζουμε από το νερό και το παγώνουμε καλά(για να μην χάσει το δέρμα του) κόβουμε σε κομμάτια ανάλογα το μέγεθος τους (πιο μεγάλα την ουρά και πιο μικρά τα χοντρά κομμάτια για να μας βράσει το ίδιο. Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και αφού ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι και το κρεμμυδάκι. Μόλις γίνουν τα κρεμμύδια προσθέτουμε τις ντομάτες, το αλάτι,το φύλλο τις δάφνης και τρεις κούπες νερό ζεστό να μην κόψουμε τον βρασμό. Αφήνουμε την σάλτσα να βράσει για λίγα λεπτά και προσθέτουμε το χταπόδι. Όταν έχει βράσει το χταπόδι μας προσθέτουμε 2-3 κούπες ζεστό νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το κοφτό μακαρόνακι. Ανακατεύουμε το φαγητό και το αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να φύγει το ζουμί και να μαλακώσουν τα μακαρόνια. Στο τέλος προσθέτουμε το πιπέρι.
Σάμαλι
Υλικά:
1 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
1 ποτήρι νερό η σόδα αναψυκτικο
1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλάκι αμμωνία
2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Φλούδα ενός λεμονιού
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
Ετοιμασία:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 140 C. Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.Αλείφετε ένα ταψί με ηλιέλαιο η φυτική μαργαρίνη. Γυρίζετε το μείγμα στο ταψί. Αφήνετε το μείγμα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά. Ψήνετε μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα, μία ώρα περίπου. Μόλις ετοιμαστεί το σάμαλι και κρυώσει, σε μία κατσαρόλα βάζετε το νερό, την φλούδα λεμονιού, την κανελα και την ζάχαρη και αφήνετε να βράσει το σιρόπι για περίπου 8 με 10 λεπτά από την στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός. Περιχύνετε με χλιαρό σιρόπι το κρύο σάμαλι σιγά σιγά για πει παντού. Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε και ένα αμύγδαλο πάνω σε κάθε κομμάτι.
Καλή σας Όρεξη!