Μουσείο Σολωμού | Τίμησε τον λησμονημένο ποιητή Σπ. Πασαγιάννη

Τον λησμονημένο Ποιητή Σπήλιο Πασαγιάννη (1874-1909), τίμησε τo Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων μέσα από την εσπερίδα που διοργάνωσε στην αίθουσα της Λέσχης “Ο Ζάκυνθος”.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιωάννης Στεφ. Παπαδάτος, και είχε μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον για το νησί μας, αφού έγινε μια λεπτομερής αναδρομή στο έργο του Σπήλιου Πασαγιάνη, τους δεσμούς που έχει με την Ζάκυνθο και το πόσο επηρεάστηκε από τον Ανδρέα Κάλβο και τον Διονύσιο Σολωμό.

Ομιλητές ήταν ο Λογοτέχνης – Ποιητής Διονύσης Φλεμοτόμος, με θέμα “Οι Κώστας και Σπήλιος Πασαγιάννης και η σχέση τους με τα Ιόνια νησιά”, και ο Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεοδόσης Πυλαρινός, με θέμα “Σπήλιος Πασαγιάννης, ο λυρικός τραγουδιστής του θανάτου”.
Αναφερόμενος στην ιστορία του Σπήλιου Πασαγιάννη και το πόσο σημαντική επαφή έχει με τη Ζάκυνθο, ο κ. Πυλαρινός μας δήλωσε “Αποφασίσαμε να τιμήσουμε τον Σπήλιο Πασαγιάννη γιατί έχει άμεση σχέση με τη Ζάκυνθο και αυτός και ο αδερφός του, δεν είναι ότι πέθανε και τάφηκε εδώ. Από τα πολύ μικρά του χρόνια, τα πρώτα του ποιήματα τα εξέδωσε ο Λεωνίδας Ζώης. Είχανε φιλία με τον Ζώη, τον Δάση και όλους τους Ζακυνθινούς λόγιους της εποχής εκείνης. Τον θεωρούμε έναν άνθρωπο που έχει άμεση σχέση με τη Ζάκυνθο, επηρεασμένος από τον Κάλβο και τον Σολωμό. Μια που ο τάφος του υπάρχει στην Τριμάρτυρο σκεφτόμαστε να βάλουμε μια αναμνηστική πλάκα γιατί ανήκει στον πολιτισμό της Ζακύνθου”.