Στη Ζάκυνθο ξανά υποψήφιος ο Στ. Κοντονής | Δηλώνει έτοιμος και αισιόδοξος

Έτοιμος να διεκδικήσει ξανά με αισιοδοξία τη μονοεδρική της Ζακύνθου όποτε και εάν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές εμφανίζεται με δηλώσεις του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής του νησιού.
Ο κ. Κοντονής σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα” δηλώνει με παρρησία πως δεν τον φοβίζει τίποτε και πως παρά τα θρυλούμενα περί μετακίνησής του στην Β΄ Αθηνών θα είναι υποψήφιος στο νησί. Με την συναίσθηση ότι κανένας δεν είναι αιώνιος βουλευτής πολύ περισσότερο υπουργός, ούτε αιώνιος σε ένα δημόσιο αξίωμα, αναμένει να αξιολογηθεί από τους συμπολίτες του και εφόσον κρίνουν πως είναι άξιος να συνεχίσει να τους εκπροσωπεί.
Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση “Η έδρα μου ήταν και θα είναι η Ζάκυνθος”. Κυρίως προς όσους θεωρούν πως στη Ζάκυνθο υπάρχει κενό κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και πως ο κ. Κοντονής αναζητά έδρα εκτός νησιού επειδή εδώ επικρατεί δυσαρέσκεια λόγω απουσίας της κυβέρνησης. Στη συνέντευξη που αναδημοσιεύουμε και η οποία δόθηκε στο συνάδελφο δημοσιογράφο κ. Κλαυδιανό αναφέρεται σε μια σειρά ζητήματα…

ΕΡ.: Πώς σχολιάζετε την πρωτοφανή σύγκρουση στις τάξεις των δικαστών το τελευταίο διάστημα;
ΑΠ.:
Δυστυχώς, ορισμένοι συνδικαλιστές δικαστές δεν αντιλαμβάνονται ότι οι συνεχείς ανακοινώσεις που εκδίδουν, στις οποίες εμπεριέχονται χαρακτηρισμοί προσβλητικοί και απαξιωτικοί για τους συναδέλφους τους, συντείνουν στην περαιτέρω απαξίωση του θεσμού καθώς με αυτό τον τρόπο φθείρεται η εικόνα του λειτουργού της Δικαιοσύνης. Από ότι φαίνεται δεν αναλογίζονται την αρνητική εικόνα που σχηματίζει ο πολίτης αυτής της χώρας για τους ίδιους και τον θεσμό που, κατά τα άλλα, υπηρετούν.
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα όταν οι δικαστικές ενώσεις αντί να συμβάλλουν με το επιστημονικό κύρος των μελών τους στη διαμόρφωση θετικών νομοθετικών προτάσεων, αναλώνονται σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις οι οποίες, εκτός των άλλων, εκθέτουν την χώρα διεθνώς. Σας θυμίζω ότι, πρόσφατα, σε ένα αντικυβερνητικό παροξυσμό διατυπώθηκε η άποψη από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα προσομοιάζει με αυτή της Τουρκίας πράγμα απολύτως απαράδεκτο και προσβλητικό.
Δυστυχώς, δεν είδαμε το ίδιο ενδιαφέρον από το σύνολο των δικαστικών ενώσεων όταν αποπειρώνται ορισμένοι να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν δικαστικούς λειτουργούς είτε μέσω χυδαίων δημοσιευμάτων είτε μέσω μηνύσεων όπως είδαμε πρόσφατα στην υπόθεση Νοβάρτις.
Το μόνο που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει είναι για μια ακόμη φορά να συστήσει περίσκεψη, αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στο θεσμικό ρόλο που πρέπει να υπηρετεί το σύνολο των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

ΕΡ.: Είχαμε δει την ένωση δικαστών και εισαγγελέων να ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση όταν προέβη σε κριτική για αποφάσεις της δικαιοσύνης, αλλά τώρα παρατηρούμε πολύ χλιαρές αντιδράσεις δικαστικών ενώσεων σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας…
ΑΠ.:
Είναι προφανές ότι η συμπεριφορά αυτή δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη και αυτό διότι αποκαλύπτει μια άκρως προβληματική στάση και συμπεριφορά.
Είναι αδιανόητο να εγκαλούνται από τη μια υπουργοί όταν εκφράζουν μια διαφορετική άποψη για μια υπόθεση που η απόφαση έχει δημοσιευθεί και από την άλλη να υπάρχει απόλυτη αφωνία για την προσπάθεια επηρεασμού και τρομοκράτησης δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά το χειρισμό υποθέσεων σε εξέλιξη.
Ενώ λοιπόν μέλη της κυβέρνησης εκφράζουν γνώμη, όπως έχουν το δικαίωμα όλοι οι Έλληνες πολίτες, για μια απόφαση που ήδη είχε εκδοθεί, παράγοντες της αντιπολίτευσης προσπαθούν να επηρεάσουν τη δικαιοδοτική κρίση δικαστών και εισαγγελέων σε υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με μηνύσεις και απειλές. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

ΕΡ.: Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού πιστεύει ότι η δικαιοσύνη συγκάλυπτε τα σκάνδαλα των πολιτικών…
ΑΠ.:
Κατά το παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις αδράνειας ή πλημμελούς ελέγχου σοβαρών υποθέσεων. Σας θυμίζω ότι στην υπόθεση Siemens, οι βασικοί κατηγορούμενοι ουδέποτε εμφανίστηκαν ενώπιον δικαστηρίου διότι διέφυγαν στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι είχε ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος τους. Είναι πρόδηλο ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί περιοριστικά μετρά ώστε να αποφευχθεί η διαφυγή τους.
Παρεμπιπτόντως, θέλω να σας αναφέρω ότι στη δίκη της Siemens προσφάτως αποκαλύφθηκε από τον τότε ταμία του ΠΑΣΟΚ, ότι οι μίζες που παραδίδονταν στον Τσουκάτο τελικά κατέληγαν στο κομματικό ταμείο παρά το γεγονός ότι επί δέκα χρόνια ο εν λόγω ταμίας και το ΠΑΣΟΚ αρνούνταν κατηγορηματικά την παραλαβή των χρημάτων αυτών. Πρόκειται περί πανηγυρικής ομολογίας και επιβεβαίωσης της κατάθεσης πολλών μαρτύρων ότι η Siemens χρηματοδοτούσε παράνομα το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. για να πετυχαίνει τους σκοπούς της.
Δυστυχώς, τη πραγματικότητα ο ελληνικός λαός την πληροφορείται με καθυστέρηση δεκαετίας. Τουλάχιστον, έστω και αργά, την πληροφορείται.

ΕΡ.: Η αντιπολίτευση ασκεί κριτική για αργοπορία στην μεταφορά του φακέλου στη βουλή κτλ. Τι απαντάτε;
ΑΠ.:
Φαντάζομαι ότι η Ν. Δ. κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια καθώς ήταν συνηθισμένη σε προκλητικές και σκόπιμες καθυστερήσεις στην διαβίβαση δικογραφιών. Στη Βουλή παρουσίασα δύο δικογραφίες που, στη μεν πρώτη, η δικογραφία παρέμεινε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης δύο μήνες και οκτώ ημέρες έχοντας ενδιαμέσως συμβεί και το απίθανο, αντί να διαβιβάζεται η δικογραφία στη Βουλή να επιστρέφεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατά παράβαση κάθε έννοιας του Συντάγματος, η δε δεύτερη δικογραφία παρέμεινε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης επί ένα μήνα και διαβιβάστηκε στη Βουλή την ημέρα που έκλεινε με το πέρας της δεύτερης συνόδου από την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος, με αποτέλεσμα την παραγραφή που αφορούσε στην υπόθεση των υποβρύχιων του πολεμικού ναυτικού.
Νομίζω ότι ο καθένας καταλαβαίνει πώς αντιλαμβανόταν η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου την αμελλητί διαβίβαση των δικογραφιών στη Βουλή και πως την αντιλαμβάνεται η δική μας κυβέρνηση. Επομένως, οι παραπάνω αιτιάσεις αποτελούν ισχυρισμούς εντυπωσιασμού χωρίς καμία νομική βάση.

ΕΡ.: Πως απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται ότι η σκανδαλολογία θα έχει ως μόνο ωφελημένο την Χρυσή Αυγή;
ΑΠ.:
Κατηγορηματικά θέλω να σας δηλώσω ότι τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής δεν τους ενισχύει η αποκάλυψη οικονομικών σκανδάλων και η απόδοση ευθυνών αλλά η συγκάλυψη και η υπόθαλψη όσων παρανόμησαν.
Όπως διαπιστώνουμε όλοι μας η καθημερινή αποκάλυψη νέων υποθέσεων διαφθοράς παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Προσφάτως, ενημερώθηκε η κοινή γνώμη για τις παράνομες προμήθειες κατά τη διάρκεια των έργων στο Μετρό, συμπληρώνοντας έναν ακόμη κρίκο στην ατελείωτη διαδρομή των παρανομιών και της διακίνησης μαύρου χρώματος επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Ο ελληνικός λαός θέλει να μάθει την αλήθεια γιατί πλήρωσε επί οκτώ χρόνια φόρο αίματος εξαιτίας της χρεοκοπίας και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν επί σειρά ετών. Αυτή είναι η λαϊκή επιταγή και δέσμευση της κυβέρνησης. Και την αλήθεια ο ελληνικός λαός θα την μάθει, είτε έχουν παραγραφεί τα αδικήματα είτε όχι, γιατί αυτός θα αποδώσει στο τέλος της τετραετίας και τις πολιτικές ευθύνες που αναλογούν στο πολιτικό προσωπικό της διαφθοράς και της διαπλοκής.

ΕΡ.: Οι εκλογές σιγά – σιγά αχνοφαίνονται στον ορίζοντα. Σας φοβίζουν, ειδικά ως υποψήφιο σε μια μονοεδρική όπως η Ζάκυνθος;
ΑΠ.:
Δεν με φοβίζει τίποτε. Και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είμαι υποψήφιος στη Ζάκυνθο, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα από τον κίτρινο τύπο περί μετακίνησης μου στην Β΄ Αθηνών. Έχοντας πάντα συναίσθηση ότι κανένας δεν είναι αιώνιος βουλευτής πολύ περισσότερο υπουργός, ούτε αιώνιος σε ένα δημόσιο αξίωμα. Οι πολίτες της Ζακύνθου θα βαθμολογήσουν την παρουσία μου και θα κρίνουν αν είμαι άξιος να συνεχίσω να τους εκπροσωπώ.
Διαπιστώνω ένα κλίμα αναμονής, μια κριτική αποδοχή και μια θετική αποτίμηση των κυβερνητικών πεπραγμένων, γεγονός που το θεωρώ ελπιδοφόρο. Τόσοι οι συμπολίτες μου όσο και οι Έλληνες πολίτες έχουν απαιτήσεις από αυτή την κυβέρνηση ακριβώς γιατί βλέπουν την διαφορά περιεχομένου, ύφους και ήθους με τις προηγούμενες. Γι΄ αυτό είμαι αισιόδοξος ότι, πλησιάζοντας προς την εκλογική διαδικασία και υλοποιώντας η κυβέρνηση τη βασική και κύρια προεκλογικής της εξαγγελία για την έξοδο από τα μνημόνια και τις πολιτικές της λιτότητας, θα ξεκαθαρίζουν και τα κεντρικά πολιτικά ερωτήματα προς όφελος της αριστεράς που θα συσπειρώνει ευρύτερα εκλογικά ακροατήρια στον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία στην μεταμνημονιακή εποχή.

ΕΡ.: Ένα από τα βασικά αιτήματα του πολίτη είναι η γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης. Σε τι φάση βρισκόμαστε;
ΑΠ.:
Στον τομέα της δικαιοσύνης έχουν γίνει πολλά βήματα για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Σταχυολογώ ορισμένα προς ενημέρωση των αναγνωστών σας:
Εξελίσσεται η ηλεκτρονική διαδικασία, γεγονός που θα επιταχύνει δραστικά την απονομή της πολιτικής και διοικητικής δικαιοσύνης. Κάποια από τα μέτρα ήδη εφαρμόζονται, όπως τα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων, που αποτελούν τη μεγαλύτερη καινοτομία για την οργάνωση της δικαιοσύνης, το ηλεκτρονικό πινάκιο και η επερχόμενη εφαρμογή ηλεκτρονικών μέσων στις μεταβατικές έδρες των διοικητικών πρωτοδικείων.
Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται επίσης η επιχειρησιακή δυνατότητα των δικαστηρίων, ακριβώς για να αντιστραφεί η βεβαρημένη κατάσταση που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στις 31.12.2017 υπήρχαν 237.635 εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, αριθμός σημαντικά μειωμένος από τις 279.882 της αντίστοιχης ημερομηνίας του 2016, ενώ το 2015 οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 306.916 και το 2014 357.033.
Παράλληλα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την δημιουργία τρίτου πρωτοδικείου στην πρωτεύουσα (μια διαδικασία που προβλέπεται από το 1981, αλλά είχε μείνει ανεφάρμοστη), δημιουργία που θα απορροφήσει μεγάλο όγκο υποθέσεων και θα εξισορροπήσει έτι περαιτέρω την κατάσταση.
Τέλος, σας αναφέρω ότι, όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό μας, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, δομή που παρουσιαζόταν το μεγαλύτερο πρόβλημα ως πρότινος, το 2019 οι νεοεισερχόμενες υποθέσεις θα ορίζονται εντός εξαμήνου από την υποβολή τους, γεγονός που θα επαναφέρει την κανονικότητα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον θεσμό.
Θεσμικά, σπουδαίο ρόλο στην αποφόρτιση των δικαστηρίων θα διαδραματίσει ο θεσμός της διαμεσολάβησης με τον οποίο ευελπιστούμε να πετύχουμε την εξωδικαστική επίλυση ενός μεγάλου αριθμού υποθέσεων.
Θεωρώ ότι θα λειτουργήσουν θετικά στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουμε λάβει όπως η εκδίκαση των συναινετικών διαζυγίων και επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, δηλαδή η ψήφιση νόμου για τη σύσταση δικαστικής αστυνομίας η οποία θα διευκολύνει το έργο των Δικαστών και Εισαγγελέων, η ψήφιση νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ο νέος νόμος για την οργάνωση των δικαστηρίων.
Επομένως, όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, εντός του 2018 οι αλλαγές αυτές θα γίνουν εμφανείς για τους πολίτες αλλά και για τους εμπλεκόμενους στην απονομή της δικαιοσύνης, δικαστές, δικηγόρους και διοικητικό προσωπικό.