“Τελεσίγραφο” Φάμελλου στο Δήμο για τους Δασικούς Χάρτες

Τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στους Δασικούς Χάρτες υπενθύμισε σε 173 Δημάρχους της χώρας -μεταξύ των οποίων και της Ζακύνθου- ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με Επιστολή του, ο κ. Σωκράτης Φάμελλος αναφέρει πως με βάση την κείμενη νομοθεσία, οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να αναρτήσουν όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων στους Δασικούς Χάρτες.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός τονίζει ότι “η οριοθέτηση στους δασικούς χάρτες των ορίων των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ορθή ανάρτησή τους, την πληροφόρηση του πολίτη και την προστασία των δικαιωμάτων τους, καθώς θα συμβάλει στη μείωση της ανάγκης για υποβολή αντίρρησης από την πλευρά των πολιτών, στην ασφάλεια δικαίου, καθώς και στην επιτάχυνση του έργου των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων”.
Και κλείνει την Επιστολή, υπενθυμίζοντας ότι η ανταπόκριση 120 δήμων κατά την ανάρτηση του 2017, σε στενή συνεργασία του ΥΠΕΝ με την ΚΕΔΕ, συνέβαλε σημαντικά στο να έχουμε ήδη κυρωμένους δασικούς χάρτες στο 32% της χώρας, διευκολύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον αναπτυξιακό σχεδιασμό σε εθνικό και, φυσικά, σε δημοτικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η επιτάχυνση των ενεργειών των ΟΤΑ και η άμεση αποστολή και ανάρτηση των στοιχείων των περιοχών τους.

Στις 10 Μαρτίου
στη Ζάκυνθο

Για την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018 και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ζακύνθου μετατίθεται η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Μηχανικών και το τοπικό ΤΕΕ με θέμα “Δασικοί χάρτες – Εθνικό Κτηματολόγιο – Δημόσια περιουσία στη Ζάκυνθο θεωρητικές και τεχνικές προσεγγίσεις” προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα σοβαρά ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή τους.
Η πρωτοβουλία τους αποδεικνύει την ευαισθησία των φορέων για φλέγοντα ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας τους και που τόσο πολύ έχουν ανάγκη οι πολίτες. Τα θέματα έχουν να κάνουν τόσο με την ενημέρωση των πολιτών για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, ώστε να μη βρεθούν προ απροόπτου, και απολέσουν άδικα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα, όσο και με τη ανάδειξη των αστοχιών κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών και της κινηματογράφησης.

Αλληλεπικαλύψεις…
Τα ζητήματα έχουν να κάνουν τόσο με την ενημέρωση των πολιτών για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, ώστε να μη βρεθούν προ απροόπτου, και απολέσουν άδικα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα, όσο και με τη ανάδειξη των αστοχιών κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών και της κινηματογράφησης.
“Είναι σίγουρο πως υπάρχουν πολλά προβλήματα, είναι βέβαιο ότι οι δασικοί χάρτες έχουν αποτυπωθεί σε περιοχές που είναι οικισμοί, υπάρχουν υφιστάμενοι οικισμοί και υπάρχουν σοβαρά θέματα τα οποία πρέπει να διορθωθούν. Υπάρχουν αποχαρακτηρισμένες εκτάσεις που φαίνονται πως είναι δασικές. Υπάρχουν σπίτια που έχουν βγει νόμιμες οικοδομικές άδειες μέσα σε περιοχές που φαίνονται πως είναι δάση”, μας είχε δηλώσει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννης Γιατράς.

Κτηματογράφηση…
Επίσης ότι υπάρχουν σοβαρότατες αστοχίες στην κτηματογράφηση του Αργασίου με σοβαρότατες ασάφειες και ασυμφωνίες ως προς το σχήμα και τα όρια των γεωτεμαχίων. Και αυτό στο πλαίσιο του ότι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τα ακίνητά τους εντός του 2018 βρίσκονται όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε δεν τα δήλωσαν για ανυπαίτιο λόγο στο Κτηματολόγιο, είτε το έπραξαν με σοβαρά σφάλματα. Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε 111 πόλεις και περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ζάκυνθος.

Και δημόσια περιουσία…
Ουσιαστικά αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας στα Επτάνησα, όπως αυτή νοείται υπό το ειδικό καθεστώς του Ιονίου Αστικού Κώδικα, και όλες οι ιδιομορφίες που ανακύπτουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο νησί μας, υπό το πρίσμα πάντα της επικείμενης εφαρμογής των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου.