Ζητούνται αλλαγές στο φόρο διαμονής

Αλλαγές στον τρόπο είσπραξης του φόρου διαμονής με επιστολή της προς τον διοικητή της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων και τους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων. Οι λόγοι για τους οποίους προχωρά σε αυτό το αίτημα είναι “η μείωση της γραφειοκρατίας και του χρόνου απασχόλησης των επιχειρηματιών και των εργαζόμενων στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων με μη παραγωγικές διαδικασίες”.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Ομοσπονδία ζητεί…
1. Ο φόρος διαμονής να αναγράφεται στο παραστατικό πώλησης (απόδειξη, τιμολόγιο) που εκδόθηκε για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών και να μην απαιτείται να εκδίδεται “ειδικό στοιχείο απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής” προς τον διαμένοντα στο δωμάτιο ή διαμέρισμα. Η έκδοση νέου στοιχείου που πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον: ημερομηνία έκδοσης, επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της εκδούσας επιχείρησης, ονοματεπώνυμο διαμένοντα προς τον οποίο εκδίδεται, ημερομηνίες που αφορά η διαμονή και το συνολικό ποσό φόρου διαμονής καθώς και τον αριθμό και την ημερομηνία του παραστατικού πώλησης (απόδειξη, τιμολόγιο) που εκδόθηκε για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών, επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με αναίτια γραφειοκρατία και απώλεια χρόνου, διπλασιάζει το χρόνο αναμονής του πελάτη κατά την αναχώρηση, επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με κόστος αγοράς διπλάσιων μπλοκ αποδείξεων και επιβαρύνει και το περιβάλλον με διπλάσια κατανάλωση χάρτου.
2. Σε περίπτωση πληρωμής του φόρου από τον πελάτη με πιστωτική κάρτα, η σχετική συναλλαγή να απαλλάσσεται από προμήθεια, καθώς δεν είναι λογικό η επιχείρηση να επιβαρύνεται με τραπεζική προμήθεια για ένα ποσό που εισπράττει αποκλειστικά για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.
3. Ο φόρος να αποδίδεται από την επιχείρηση στο δημόσιο, με εύκολη ηλεκτρονική διαδικασία και να γίνεται ανά τρίμηνο, όπως συμβαίνει με το ΦΠΑ και τα τέλη παρεπιδημούντων. Η υποχρέωση να αποδίδεται στη φορολογική διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης του “ειδικού στοιχείου απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής”, δημιουργεί νέα γραφειοκρατία, τριπλάσια απασχόληση από την υπάρχουσα για το ΦΠΑ και κίνδυνο ειδικά για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις να ξεχάσουν τις νέες προθεσμίες ή να κάνουν λάθη στους μηνιαίους αντί για τους τριμηνιαίους υπολογισμούς.

Και η αυτοδιοίκηση
Και όλα αυτά σε συνέχεια του χθεσινού άρθρου μας με το οποίο η διάθεση του 50% από το ποσό το Φόρου Διαμονής στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίου. Η πρόταση που έκανε ο Δήμαρχος Ζακύνθου εγκρίθηκε ομόφωνα και μάλιστα, έχοντας και την σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας θα αποσταλεί το σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση. “Είναι μια κίνηση που θα εξυπηρετεί τις τουριστικές περιοχές, να είναι καθαρές και λοιπά. Υπήρξε ομόφωνη απόφαση, ενώ ταυτόχρονα θα πείσουμε την Κυβέρνηση ότι είναι δίκαιο το αίτημά μας. Γιατί μας έχουν στερήσει ήδη κατά 70% τους πόρους μας. Στόχος είναι τα χρήματα να μένουν στις τοπικές κοινωνίες”, δήλωσε ο κ. Κολοκοτσάς στην εφημερίδα μας.

φωτο: Lefkada-Slow-Guide