“Μουσείο και Σχολείο” συναντήθηκαν και ανέπτυξαν δράσεις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών με τίτλο “Μουσείο και Σχολείο”, που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Σύλλογο Φίλων Ξενοπουλείου Παιδικής Βιβλιοθήκης. Οι εργασίες του σεμιναρίου υλοποιήθηκαν από τη συγγραφέα –παιδαγωγό Μαρίζα Ντεκάστρο στην Ξενοπούλειο Βιβλιοθήκη και στο Μουσείο Ζακύνθου, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2018.
Συγκεκριμένα, ξεκίνησαν στην Ξενοπούλειο Βιβλιοθήκη με τη συμμετοχή σχολείων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπου με την παρουσία της κας Ντεκάστρο, πραγματοποιήθηκε η δράση με τίτλο “Ένα μουσείο στη βιβλιοθήκη”.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Μουσείο Ζακύνθου, η συγγραφέας – παιδαγωγός Μαρίζα Ντεκάστρο πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία του σεμιναρίου με θέμα “Παίζουμε αρχαιολογικά”.
Προηγήθηκαν εισηγήσεις των φορέων που υλοποίησαν εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Ζακύνθου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων: 1. «Από τη βιβλιοθήκη στο Μουσείο, μια αναστοχαστική προσέγγιση της εκπαιδευτικής συνεργασίας» από την Αλεξάνδρα Κατσαϊτου, νηπιαγωγό & υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Παναγιώτα Ακτύπη, εκπαιδευτικό και 2. «Η Ζάκυνθος συναντά το Βυζάντιο και την Δύση» από την Αθηνά Τσάτσου, εκπαιδευτικό, Διευθύντρια 4ου Δημοτικού σχολείου Ζακύνθου και τη Βασιλική Αγγελοπούλου, νηπιαγωγό Msc.
Την επόμενη ημέρα οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ζακύνθου και στη συνέχεια παρακολούθησαν εργαστήριο σχεδιασμού εκπαιδευτικού προγράμματος από την κα. Ντεκάστρο.
Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά το Σύλλογο εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ζακύνθου «Δ. Σολωμός», το Ξενοδοχείο Φοίνικας και το ΚΤΕΛ Ν. Ζακύνθου για τη συνδρομή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Η είσοδος για την παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η Μαρίζα Ντεκάστρο γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1973 μέχρι το 1982 σπούδασε στη Σορβόννη παιδαγωγικά και λογοτεχνία για παιδιά, και επιστρέφοντας στην Ελλάδα εφάρμοσε τις σπουδές της στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έχει γράψει βιβλία για παιδιά, σχετικά με θέματα ιστορίας και τέχνης, κείμενα αρχαιολογικού περιεχομένου στις παιδικές σελίδες του περιοδικού «Αρχαιολογία», και έχει μεταφράσει παιδικά μυθιστορήματα και παραμύθια. Συνεργάσθηκε με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας και επισκέφθηκε πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Το 2006 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για το βιβλίο που έγραψε με τον Π. Βαλαβάνη «Μικρές ιστορίες του μουσείου» και το 2012 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο «Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου».