Με αποδοχές πείνας οι συνταξιούχοι δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες


φωτο: Nextdeal

Είτε πάει κάποιος στα παραδοσιακά καφενεία ή στις γειτονιές μπορεί να συναντήσει πολλούς συνταξιούχους που καθημερινά φωνάζουν για την αδικία που δέχονται. Αρκετοί κατηγορούν τις κυβερνήσεις, αφού επί σειρά ετών καμία δεν νοιάστηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και προτίμησε να κόψει από αυτούς και όχι από άλλους που μπορούν να αντέξουν τις περικοπές.
Όπως σημειώνουν αν δεν μπει ένα φρένο στις μειώσεις στα λεφτά που παίρνουν κάθε μήνα, η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο και θα κινδυνέψουν να χάσουν τις περιουσίες τους.
Το πιο ανησυχητικό στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι ότι και στο νησί μας πολλοί συνταξιούχοι συντηρούν την οικογένεια τους και τα άνεργα παιδιά τους και αν στο μέλλον τους μειωθούν τα λεφτά δεν θα μπορούν να προσφέρουν τους πόρους που θα ήθελαν στους δικούς τους ανθρώπους. Τέλος, άρχισαν να φτάνουν στους συνταξιούχους τα ενημερωτικά σημειώματα με την προσωπική διαφορά στις συντάξεις τους, η οποία θα περικοπεί από την 1.1.2019.
Στα σημειώματα υπάρχει ειδική ένδειξη στην οποία αποτυπώνεται το ποσό εκείνο από τη σύνταξή τους το οποίο είτε θα καταργηθεί είτε θα περικοπεί οδηγώντας χαμηλότερα τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Απογοήτευση…
“Μόνο στους συνταξιούχους κόβουν, δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση” είναι η έκφραση αγανάκτησης, απογοήτευσης και προβληματισμού που προκαλεί στους συνταξιούχους και του νησιού μας το συνεχές κύμα περικοπών στις συντάξεις τους. Άνθρωποι ηλικιωμένοι αδυνατούν να βγάλουν τα προσωπικά τους έξοδα και κυρίως να συντηρήσουν τον εαυτό τους και την οικογένεια τους. Όσοι μάλιστα έχουν προβλήματα υγείας δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο.
Έκθεση του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» ανέφερε ότι κάτω από 500 ευρώ λαμβάνουν 422,000 συνταξιούχοι, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό παίρνει 722 ευρώ, με τις περικοπές να είναι τεράστιες. Ειδικότερα για τους πιο υψηλόμισθους συνταξιούχους, η απώλεια τους φτάνει ακόμα και τα 1,000 ευρώ, ενώ το ανησυχητικό είναι ότι και αυτοί που ανέκαθεν έπαιρναν λίγα ανησυχούν μην χάσουν περισσότερα λεφτά.

ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ…
AΝΤΩΝΗΣ ΠΕΤΤΑΣ

“Άθλια η κατάσταση. Εμένα μου έχουν κόψει 1080 ευρώ το μήνα. Τι να πω άλλο για αυτό. Έπαιρνα 2,500 και τώρα παίρνω 1,400 ευρώ. Είναι τρισχειρότερα για αυτούς που παίρνουν λιγότερα λεφτά. Όταν δεν μπορώ να ζήσω εγώ με τα λεφτά που παίρνω φανταστείτε και αυτοί οι ανθρώποι πόσο δύσκολα περνάνε για να επιβιώσουν. Ειδικά όταν με μια σύνταξη ζουν παιδιά και εγγόνια”

ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ
“Η εξαθλίωση του συνταξιούχου. Εικόνες ντροπής για τους γέρους να μην μπορούν να συντηρηθούν, να κάνουν ένα δώρο στα παιδιά και στα εγγόνια τους και να μην έχουν λεφτά να πάρουν τα φάρμακα τους. Θα πρέπει αυτοί που κυβερνάνε και κυβερνούσαν τόσα χρόνια να βρουν μια λύση να έχουν οι γέροι αξιοπρέπεια. Γιατί χωρίς λεφτά γέρος δεν έχει αξιοπρέπεια. Θα πρέπει να το σκεφτούν καλύτερα αυτοί που κόβουν τις συντάξεις”

ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΗΜΕΡΗΣ
“Έπαιρνα σύνταξη 1,520 ευρώ και τώρα παίρνω 680 ευρώ και αυτόν τον μήνα μου έκοψαν και άλλα 45 ευρώ. Πως να τα βγάλει πέρα ο κόσμος. Με 450 και 480 ευρώ πως να τα καταφέρει. Εδώ έταξε ότι θα δώσει στις συντάξεις. Από που θα τα δώσει. Θα κόψει πάλι από τους συνταξιούχους. Οι συνταξιούχοι συντηρούν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους”