Εστίες μόλυνσης σε πόλη και χωριά τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα

Μπορεί να μην αποτελεί πια την παλιά πολύ κακή εικόνα, την οποία συναντούσε όποιος περνούσε από κεντρικά και περιφερειακά σημεία της πόλης, η απαράδεκτη κατάσταση με τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα στους δρόμους, ωστόσο δεν έχει εξαλειφτεί πλήρως το φαινόμενο. Οι κατά καιρούς φιλότιμες προσπάθειες για την απομάκρυνσή τους, μείωσε τον αριθμό τους αποδεικνύοντας πως έπιασαν τόπο έστω και σε μεγάλο μέρος. Εκτός της κακής θέας, δημιουργούν και εστία μόλυνσης αφού αποτελούν “στέγη” για αδέσποτα και τρωκτικά, ενώ κάποιοι είχαν κολλήσει και χαρτιά επάνω τους, με τα οποία χαριτολογούσαν για τα όσα ελάμβαναν χώρα στο νησί.

Αιτία η κρίση…
Καθώς το φαινόμενο αυτό, όμως, αυξανόταν συνεχώς και δημιουργούσε αρκετά προβλήματα στον τόπο μας οι αρμόδιοι φορείς αποφάσισαν να δώσουν λύση.
Πολλοί πολίτες λόγω αδυναμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους (συνήθως πρόκειται για κάποιο δεύτερο αυτοκίνητο), αποφασίζουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους στην Εφορία. Αν και σε τέτοιες περιπτώσεις, υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι διαθέτουν ιδιωτικό χώρο για την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου τους, στην πράξη δεν συμβαίνει πάντα κάτι τέτοιο. Οι ιδιοκτήτες τα παρκάρουν σε δημόσιο χώρο, αν και απαγορεύεται. Για αυτό, τόσο αυτοί, όσο και εκείνοι που επιθυμούν να δώσουν το παλιό αυτοκίνητό τους ή όταν διαπιστώνουν πως υπάρχουν εγκαταλελειμμένα οχήματα σε πλατείες, οδούς και τοπικές κοινότητες καλούνται να επικοινωνούν με τη Δημοτική Αστυνομία.

Οι ενέργειες…
Επισημαίνουμε πως σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 116 του 2004, ο ιδιοκτήτης του ΙΧ κάνει υπεύθυνη δήλωση στη Δημοτική Αστυνομία ότι θέλει να δώσει το όχημά του και αυτό απομακρύνεται άμεσα. Στόχος της επιχείρησης είναι η εξάλειψη κάθε εστίας ρύπανσης, η προστασία της Δημόσιας Υγείας, της αισθητικής, της λειτουργικότητας, αλλά και της απελευθέρωσης θέσεων στάθμευσης.

Επιβάλλεται…
Σε ένα νησί που θέλει να αποκαλείται ανεπτυγμένο, να αποτελεί τον πέμπτο τουριστικό προορισμό της χώρας και να έχει τα υψηλότερα ποσοστά επισκεπτών κάθε καλοκαίρι, είναι αδιανόητο να είναι παραμελημένο από κάθε πλευρά. Σε μια περίοδο που η Ζάκυνθος θα ξεκινήσει και πάλι να δέχεται πολλούς ξένους επισκέπτες, τέτοιες εικόνες δεν μας τιμούν ως τόπο. Ως μέσο ενημέρωσης και εμείς καλούμε τους πολίτες και τους αρμόδιους να πράξουν αυτό που πρέπει. Να απομακρύνουν, δηλαδή, άμεσα αυτά τα εγκαταλελειμμένα και σκουριασμένα οχήματα από την πόλη, προκειμένου να καθαρίσει ο τόπος. Τέτοια θέματα δεν θα έπρεπε να αναδεικνύονται καν για να επιλυθούν. Θα προτιμούσαμε να αντιμετωπίζονται άμεσα και χωρίς αρνητικούς σχολιασμούς. Από τη στιγμή, όμως, που αυτό δεν γίνεται, αναγκαζόμαστε να ασχολούμαστε και με τα… αυτονόητα. Η πόλη της Ζακύνθου είχε την ατυχία να ισοπεδωθεί ολότελα, σχεδόν να σβήσει από το χάρτη, τον Αύγουστο του 1953. Η ανοικοδόμηση της ισοπεδωμένης Ζακύνθου δεν μπορούσε να περάσει από το χέρι των δημοτικών αρχών οι οποίες, μέχρι και σήμερα, αποτελούν αδύναμους οργανισμούς.
Αρχές αλλά και πολίτες χωρίς παιδεία και συνείδηση, απαξιώνουμε την πόλη, αδιαφορούμε για την εντύπωση που σχηματίζουν οι επισκέπτες μας και βέβαια, δίνουμε λόγο για αρνητικά σχόλια. Οσο διατηρούμε αυτή τη στάση δεν είναι δυνατό να περιμένουμε από τους άλλους να διαδώσουν, κάτι που δεν βλέπουν.