Νέες ρυθμίσεις για τις “γκρίζες ζώνες” σε αιγιαλό και παραλία

Η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στη χρήση και την προστασία του αιγιαλού είναι το αντικείμενο του νομοσχεδίου που παρασκευάζεται από το υπουργείο Οικονομικών και έχει δοθεί στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να κάνουν τις παρατηρήσεις τους και τις προτάσεις τους για διορθώσεις και βελτιώσεις.
Στόχος του είναι να ξεκαθαριστούν οι “γκρίζες ζώνες” που αφορούν στην χρήση και οικονομική του αξιοποίηση και αφετέρου στη νομική θωράκιση του δημοσίου για την προστασία του. Σε ρόλο Σολομώντα, αυτή τη φορά, το κράτος επιχειρεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα με τα οποία κατά καιρούς έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες. Όταν αυτά αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις καταπατήσεις ιδιωτών σε εκτάσεις του δημοσίου τότε ο “γόρδιος δεσμός” μόνο με τέτοιες τακτικές μπορεί να λυθεί.
Το πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες, ειδικά, στους παλαιούς αιγιαλούς είναι μεγάλο. Έχει τεράστιες διαστάσεις. Επηρεάζει την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να υπάρξει ουσιαστική και οριστική αντιμετώπιση. Αλλά και το καθεστώς χρήσης και προστασίας των δικαιωμάτων του κράτους σε περιπτώσεις που είναι διαχειριστής του αιγιαλού και παραλίας, διότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που διαχειριστής είναι ο Δήμος και η κατάσταση μπερδεύεται. Στην πρώτη περίπτωση ανήκει το νησί μας, ενώ στη δεύτερη ο Δήμος Κυθήρων που έχει λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των παραλιών μέσω της Επιτροπής Επιχώριας Περιουσίας. Εκεί η Εγχώριος παραμένει σε πλήρη λειτουργία και μάλιστα με ένα εξαιρετικό νομικό πλαίσιο που διασφαλίζει τα κυριαρχικά περιουσιακά δικαιώματα της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου τόσο έναντι καταπατήσεων όσο και έναντι των αδηφάγων ορέξεων του ελληνικού δημοσίου, που κανονικά δεν θα έπρεπε να διεκδικεί στα Επτάνησα ούτε έναν κόκκο άμμου! Η Επιτροπή Επιχώριας Περιουσίας Κυθήρων διαχειρίζεται εκτάσεις του νησιού (χορτολιβαδικές, δασικές, βραχονησίδες), ενώ από το 2001 με νέα τροποποίηση περιελήφθησαν στις εκτάσεις διαχείρισής της οι αιγιαλοί και οι παραλίες. Από το 2015 μάλιστα, η Επιτροπή παραχώρησε χώρους σε παραλία του νησιού, με διαφορετικό καθεστώς από αυτό με την οποία τη δημοπρατεί ο Δήμος στο νησί μας αλλά και οι Δήμοι όλης της υπόλοιπης χώρας, χωρίς τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, στηριζόμενοι ακριβώς σε αυτή την ιδιαιτερότητα.
Μια ακόμη παράμετρος στην σκαλέτα της επερχόμενης Ημερίδας από το Δικηγορικό Σύλλογο Ζακύνθου, το τοπικό ΤΕΕ και το Σύλλογο των Μηχανικών για την οποία θα κληθούν οι ειδικοί να δώσουν απαντήσεις. Δίπλα στα σοβαρότατα ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή των δασικών χαρτών και την οριστικοποίηση των εγγραφών του κτηματολογίου στις περιοχές του νησιού μας.

Οι αλλαγές και παρεμβάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει παρεμβάσεις για:
-την αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση εντοπισμού καταπατήσεων και αυθαιρεσιών. Το υφιστάμενο πλαίσιο ποινών κρίνεται ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί προκειμένου να λειτουργεί αποτρεπτικά για καταπατητές και όσους αυθαιρετούν
-τις διαδικασίες αδειοδότησης για την πραγματοποίηση κοινωνικών εκδηλώσεων στον αιγιαλό, όπως είναι για παράδειγμα η τέλεση γάμων. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν προκύψει πολλά προβλήματα μεταξύ πολιτών, δήμων και λιμενικού που είχαν σαν αποτέλεσμα γραφειοκρατικές διαδικασίες χωρίς ουσιαστικού αποτέλεσμα για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την προστασία του αιγιαλού
-την αφαίρεση αρμοδιοτήτων του λιμενικού σώματος επί του αιγιαλού με πέρασμά τους στην διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης
-τον καθορισμό των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων για τις περιπτώσεις που επιτρέπονται έργα στον αιγιαλό. Πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται με επιτυχία πολλά χρόνια σε χώρες της Μεσογείου εξασφαλίζοντας πρόσθετα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες από την παραχώρηση χρήσης και επενδύσεων στον αιγιαλό, παράλληλα με την τουριστική ανάπτυξη
-την παράταση προθεσμιών για τον καθορισμό αιγιαλού σε ορθοφωτοχάρτες
-την απλοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης και επισκευής έργων για αναπτυξιακούς σκοπούς με την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στα συναρμόδια υπουργεία το νομοσχέδιο πρόκειται να πάρει το δρόμο για τη βουλή όπου αναμένεται να ψηφιστεί πριν το καλοκαίρι.

Έλεγχοι από το ΣΔΟΕ
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων που πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα και να ενταθούν κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι έλεγχοι θα αφορούν κατά κύριο λόγο την τήρηση των όρων βάση των οποίων παραχωρήθηκε η χρήση του αιγιαλού για τουριστική αξιοποίηση. Για το σκοπό αυτό πρόκειται να αξιοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στην αρμοδιότητα του οποίου πέρασε με πρόσφατο προεδρικό διάταγμα ο έλεγχος για νόμιμη χρήση του αιγιαλού. Σύμφωνα με ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί στη Βουλή σε αρκετές περιοχές δεν τηρούνται οι όροι βάση των οποίων χορηγήθηκε άδεια εκμετάλλευσης του αιγιαλού, όπως για παράδειγμα η κάλυψη ποσοστού άνω του ανώτατου ορίου της επιφάνειας 50% με τραπεζοκαθίσματα, ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Μέχρι τέλος του 2018
Αναφερόμενη στο ζήτημα του αιγιαλού και των παραλιών, η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου διευκρίνισε ότι “έως το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού, καθώς όπως είπε “αυτό είναι προϋπόθεση σε πολλές περιπτώσεις για την παραχώρηση χρήσης του”. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε “έχει συνταχθεί προσχέδιο της διάταξης, ενώ οι όποιες διαφορές υπάρχουν αφορούν διαδικαστικά ζητήματα και όχι την πολιτική βούληση και την ουσία της παραχώρησης”. “Είμαι σίγουρη” συνέχισε η Κατερίνα Παπανάτσιου “ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα, χωρίς προβλήματα και θα γίνει πράξη το δίκαιο και διαχρονικό αίτημα του πατραϊκού λαού”. Καταλήγοντας, τόνισε ότι “προσπαθούμε να βάλουμε τάξη από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα και να διορθώσουμε τα αποτελέσματα της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων κυβερνήσεων”.

Δημοπρατούνται τα “κενά” πόστα στις παραλίες
Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που αφορούν τις μισθώσεις παραλιών από το Δήμο μετά την απόφαση που έλαβε στην τελευταία του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο. Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως οι δημοπρασίες που θα γίνουν θα αφορούν τα κενά “πόστα”, δηλαδή για όσα δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον πέρυσι. Οι χώροι προς δημοπρασία θα είναι στο Τσιλιβί, στη Λιθακιά, στο Κερί, στο Βασιλικό αλλά και στις Ορθονιές (Μ. Γιαλός) που από πέρυσι αποφάσισε ο Δήμος να κάνει προκήρυξη για ομπρέλες, ενώ αφορούν κατά περίπτωση ομπρέλες αλλά και θαλάσσια σπορ.
Όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα διεξαχθούν οι δημοπρασίες αυτές πρώτα θα αποφασιστούν από την Oικονομική Επιτροπή που θα συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα αύριο και ακολούθως θα εγκριθούν από το δημοτικό συμβούλιο. Όπως και να έχει ο Δήμος να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την δημοπράτηση των χώρων που έμειναν “κενοί” μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018.

Για όσους έχουν παραχωρητήριο
Υπενθυμίζουμε πως για το μεγαλύτερο τμήμα των παραλιών του νησιού, ο Δήμος έχει συνάψει από πέρυσι μισθωτήρια διάρκειας τριών ετών και οι ιδιώτες επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν καταβάλει το ετήσιο μίσθωμα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία καθώς σε διαφορετική περίπτωση ακυρώνεται το παραχωρητήριο.
Η ισχύς της λήγει στις 31.12.2019. Είναι δυνατή η παραχώρηση απλής χρήσης για ένα ή περισσότερα έτη, με λήξη των συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αποκλειστικά τις ημερομηνίες 31.12.2017 ή 31.12.2018 ή 31.12.2019. Δεν επιτρέπεται η παραχώρηση για μικρότερα χρονικά διαστήματα του δωδεκάμηνου, ανεξάρτητα του ενδεχομένως μικρότερου χρόνου χρήσης των χώρων. Το αντάλλαγμα της παραχώρησης απλής χρήσης προσδιορίζεται με βάση τα συγκριτικά στοιχεία της περιοχής, το αντάλλαγμα της σύμβασης παραχώρησης της ίδιας θέσης των 5 τελευταίων ετών, καθώς επίσης τα πραγματικά δεδομένα. Όπως και να έχει εντός του 1ου τριμήνου εκάστου έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι απευθείας όσο και οι κατόπιν δημοπρασίας παραχωρήσεις απλής χρήσης από τους Δήμους και η καταβολή του μισθώματος.

Και οι καντίνες σε ΕΟΤ και Πόρτο Βρώμη
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό στο δημοτικό συμβούλιο και μετά από την προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής όπου καθορίστηκαν οι τιμές εκκίνησης των διαγωνισμών τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Ζακύνθου θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για τις δύο καντίνες σε ΕΟΤ και Πόρτο Βρώμη ένα ζήτημα που στο πρόσφατο παρελθόν είχε προκαλέσει αρκετά προβλήματα.
Για την καντίνα στο Πόρτο Βρώμη, επιφάνεια 10 τ.μ η τιμή εκκίνησης είναι 5.000 ευρώ. Ο Δήμος είχε προχωρήσει για πρώτη φορά στη δημοπρασία της καντίνας το 2015 και μετά από μια επεισοδιακή διαδικασία, ο τελικός πλειοδότης κατακύρωσε το διαγωνισμό με τιμή εκκίνησης το ποσό των 49.000€. Ο πλειοδότης ουδέποτε κατέβαλε τα χρήματα αυτά, αποσύροντας τελικά το ενδιαφέρον του και απέστειλε Εξώδικο στο οποίο επικαλούταν κακή εκτίμηση των συνθηκών και της αγοράς κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, αφού εκ των υστέρων διαπίστωσε πως η εκμίσθωση της καντίνας έναντι της καταβολής αυτού του ποσού θα τον οδηγούσε με ακρίβεια στην χρεοκοπία. Ακολούθησε νέος διαγωνισμός με μικρότερο μίσθωμα το οποίο έχει ήδη λήξει.
Λήξη της μίσθωσης έχουμε και στην περίπτωση της καντίνας του ΕΟΤ για την οποία ο μέχρι σήμερα διαχειριστής της έστειλε Επιστολή στο δήμο με την οποία ενημερώνει πως δεν επιθυμεί πλέον να συνεχίσει τη μίσθωση. Για αυτή την περίπτωση η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε για την επιφάνεια 30 τετραγωνικών η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας να είναι 10.000 ευρώ.