4.000.000€ μέσω Leader για έργα υποδομής και αγροτουρισμού

Μπορεί τα προβλήματα της καθημερινότητας να είναι πολλά, δεν παυει, ωστόσο, να υπάρχουν και ειδήσεις που μας κάνουν να χαμογελάμε και να ελπίζουμε πως κάτι θα αλλάξει. Στα 4.000.000€ ανέρχεται το ποσό με το οποίο θα επιχορηγηθεί το νησί μας από το πρόγραμμα Leader του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ποσό που θα κληθεί να διαχειριστεί το “Δίκτυο Συνεργασίας” που υπέβαλλε τη σχετική πρόταση. Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη όσον αφορά στην τοπική ανάπτυξη αν λάβει κανείς υπόψη του πως με τα χρήματα που αναλογούν στη Ζάκυνθο θα γίνουν έργα υποδομής για την ανάπτυξη του αγροτουριστικού κλάδου.

Προτεινόμενες δράσεις
Ένα μεγάλο μέρος θα αποδοθεί για δημόσια έργα, για ιδιωτικές επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες θα μπορέσουν να εντάξουν τέτοιες δράσεις, ενώ είναι σημαντικό διότι αυτό το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει το νησί μας. Με γνώμονα την ανάδειξη και τεκμηρίωση της φιλοσοφίας του σχεδιασμού του τοπικού προγράμματος και των προτεινόμενων δράσεων, προκύπτει ένα αναπτυξιακό πλαίσιο με επιδιώξεις και συνιστώσες που θα δώσουν επιχειρηματική ώθηση, και θα συνεισφέρουν σε μία αειφόρο οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

Θετική αξιολόγηση
“Είναι σαφές ότι οι τοπικές κοινότητες βρίσκονται σήμερα σε ένα μεταίχμιο με επιτακτική την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των εσωτερικών δυνάμεων τους. Άρα αναπόφευκτα θα πρέπει να στραφούν στην ποιοτική διαφοροποίηση, στην ανάδειξη και προώθηση της τοπικής ταυτότητας μέσα από την βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη ενός δυναμικού επιχειρείν. Η περιοχή παρέμβασης διαθέτει ένα ιδιαίτερο φυσικό, πολιτιστικό και παραγωγικό κεφάλαιο, το οποίο αποτελεί τη βάση στήριξης και εξέλιξης της αναπτυξιακής διαδικασίας της περιοχής. Το αναπτυξιακό όραμα της περιοχής παρέμβασης προσβλέπει στην ανάδειξη της Ζακύνθου ως Τόπο Μοναδικό και Ελκυστικό Προορισμό τόσο για τον τοπικό πληθυσμό όσο και τους επισκέπτες της. Θα εργαστούμε σκληρά γι’ αυτό”, μας είχε δηλώσει πρόσφατα ο συντονιστής του Δικτύου Συνεργασίας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φώτης Κόττης.

Τα εμπόδια
Υπενθυμίζουμε πως είχε προηγηθεί ένα δύσκολο καλοκαίρι με πολλά προβλήματα και με απορρίψεις από το Υπουργείο μέχρι να προετοιμαστούμε σωστά και να στείλουμε πλήρη φάκελο χωρίς σημαντικές ελλείψεις. Ωστόσο, τον περασμένο Οκτώβρη αποδεκτή όσον αφορά στο σύνολο των κριτηρίων, έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ένσταση που υπέβαλλε στις παρατηρήσεις των αξιολογητών του φακέλου Α’ για το πρόγραμμα Leader, το Δίκτυο Συνεργασίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – Π.Ε. Ζακύνθου και Δήμου Ζακύνθου.
Ο φάκελος αξιολογήθηκε, τότε, από τις αρμόδιες υπηρεσίες και καταγράφηκαν ελλείψεις οι όποιες αποκαταστάθηκαν με την υποβολή ένστασης που αποτελεί μια νόμιμη διαδικασία στους διαγωνισμούς. Οι ελλείψεις αυτές, σύμφωνα με το Δίκτυο, προφανώς και αφορούσαν επιμέρους στοιχειά του Φακέλου και όχι την τυπική πληρότητα του. Παράλληλα είχαν εκφράσει την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στην αρμόδια Υπηρεσία για την κρίση της σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο.

φωτο: agoda