Επίσημο «χαστούκι» στα τεστ δυσανεξίας με απόφαση του υπουργού υγείας Ανδρέα Ξανθού

Τα τεστ δυσανεξίας είναι από τις πιο πετυχημένες «διατροφικές απάτες» των τελευταίων ετών. Πλέον και με υπουργική απόφαση τα τεστ δυσανεξίας απομυθοποιούνται!
Σύμφωνα με τα ‘’μαγικά’’ τεστ υπάρχουν κάποιες τροφές που μας παχαίνουν και άλλες που μας αδυνατίζουν. Όμως, σύμφωνα με τη βιοχημεία και τη φυσιολογία του οργανισμού μας κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο, του οποίου η κατανάλωση θα οδηγήσει σε αυτόματη αύξηση ή μείωση του βάρους μας. Αν προσλαμβάνουμε περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) από αυτή που χρειαζόμαστε το βάρος μας θα αυξηθεί, ενώ αν προσλαμβάνουμε λιγότερη το βάρος μας θα μειωθεί.
Παρακολουθώντας την πορεία αυτών των ατόμων, σε πρώτη όψη φαίνεται ότι ίσως έχασαν βάρος, αλλά εξετάζοντας τα πράγματα σε βάθος θα βρούμε την πραγματική αιτία, που σίγουρα δεν έχει να κάνει με καμία δυσανεξία.

Πως γίνετε όσοι το ακολουθούν να χάνουν βάρος
Αν ακόμη αναρωτιέστε πώς κάποια άτομα που έχουν κάνει τα εν λόγω τεστ αδυνάτισαν, η απάντηση είναι απλή. Αρκεί να σκεφτούμε….
Γίνεται να μας ΄΄πειράζουν΄΄ όλους τα μακαρόνια και σε όλους να επιτρέπονται αμυλούχα τρόφιμα και ψωμί με βάση τη Ζέα? Τα περισσότερα απ΄ αυτά τα τεστ οι «δυσανεκτικές» τροφές που θα πρέπει να βγάλετε από το διαιτολόγιό σας είναι τυριά, χοιρινό, μακαρόνια, ψωμί, ζάχαρη, σοκολάτα και άλλα θερμιδογόνα τρόφιμα. Με απλά λόγια σας βάζουν στην διαδικασία να φτιάξετε η να πάρετε ψωμί από Ζέα ή καλαμπόκι και σας αφαιρούν μακαρόνια και ζάχαρη ή σοκολάτα γιατί σας ‘’πειράζουν΄΄.Με την αφαίρεση των τροφίμων αυτών ή και ολόκληρων ομάδων τροφίμων (ομάδα δημητριακών, ομάδα γαλακτοκομικών κλπ) η ημερήσια κατανάλωση θερμίδων μειώνεται σημαντικά και έτσι χάνεται βάρος. Παράλληλα, ο ενδιαφερόμενος έχοντας μπει σε μια διαδικασία που σκέπτεται τι θα φάει και προσέχει περισσότερο τη διατροφή του.

Γιατί να μην το δοκιμάσω?
Πέρα από το χρηματικό κόστος, τα εν λόγω τεστ γίνονται από ανειδίκευτα άτομα σε θέματα διατροφής με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό ομάδων τροφίμων, δημιουργώντας διάφορες ανισορροπίες στον οργανισμό μας, που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις τις οποίες δεν ξέρουν πως να χειριστούν . Συνήθως από τον αποκλεισμό των υδατανθράκων τα άτομα μετά από λίγο καιρό παρουσιάζουν ζάλη, μείωση ενέργειας, πονοκεφάλους κ.ά . Τέλος ο κυριότερος λόγος είναι γιατί εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ατόμων για αδυνάτισμα. Τα αποτελέσματα είναι εφήμερα και αναληθή και το γνωρίζουν. Το ψυχολογικό κόστος των ατόμων που προσπαθούν να χάσουν βάρος είναι μεγάλο . Μην αφήνετε κανέναν να εκμεταλλεύεται την θέληση σας να χάσετε βάρος.

Γιατί δεν πραγματοποιούν το τεστ δυσανεξίας οι διαιτολόγοι?
Θα έχετε προσέξει ότι συνήθως τα τεστ δεν πραγματοποιούνται από διαιτολόγους. Μα ποιος είναι πιο ειδικός σε θέματα διατροφής? Ακριβώς επειδή η επιστήμη της διαιτολογίας χρειάζεται ερευνητικά δεδομένα και αποδείξεις για να στηριχτεί μια μέθοδος , γνωρίζουμε καλά εκ των έσω ότι η μέθοδος αυτή δεν ευσταθεί με κανένα τρόπο. Πρόκειται για μια παραπλανητική μέθοδο. Κύριο μέλημα των διαιτολόγων είναι η βελτίωση της σχέσης του ανθρώπου με την τροφή του και παρεμβάσεις για την αλλαγή του τρόπου διατροφής εφ όρου ζωής . Πότε δεν θα καταχραζόμασταν την ανάγκη των ανθρώπων για αδυνάτισμα, παραπλανώντας τους στο βωμό του εφήμερου κέρδους. Τέλος η δεοντολογία μας και η συνέπεια απέναντι στους πελάτες μας ,δεν μας επιτρέπει να ακολουθούμε μεθόδους που το υπουργείο υγείας χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες και απαγορευμένες
‘’Η χρησιμοποίηση των τεστ δυσανεξίας σε προγράμματα απώλειας βάρους δεν έχει καμία επιστημονική βάση, αφενός διότι τα τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται δεν έχουν διαγνωστική αξία, αφετέρου διότι οι τροφικές δυσανεξίες δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους’’
‘’Ουδεμία σχέση, τουλάχιστον έως τώρα επιστημονικά τεκμηριωμένη, έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με το σωματικό βάρος ή τα μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμιση του, την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου με αυτό το σκοπό συνεπώς δεν πρέπει να εφαρμόζεται ούτε για διάγνωση ούτε για θεραπεία ’’
Τροφή για σκέψη …
Θα εμπιστευόσασταν να αγοράσετε φάρμακα τα οποία απαγορεύει το υπουργείο υγείας? Θα εμπιστευόσασταν την υγεία σας ή την υγεία του παιδιού σας σε ένα άτομο που δεν είναι ιατρός? Τότε την υγεία του σώματός σας γιατί να την εμπιστευτείτε σε άτομα που δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί?

Συνυπογράφουν οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι Ζακύνθου:
Βούτου Ελένη, Αρ. Άδειας: 78465/15073
Γελαδά Έλενα, Αρ. Άδειας: 53601/10918
Γιατρά Λήδα, Αρ. Άδειας: 88342/16637
Ζουπάνου Διονυσία, Αρ. Άδειας: 73446/13828
Ζουπάνου Κατερίνα, Αρ. Άδειας: 73447/13829
Σιδηροκαστρίτη Μαρία, Αρ. Άδειας: 78065/15030