Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: “Όραμα της Ν.Δ. να γίνει η Ελλάδα το πιο δυνατό τουριστικό brand”

“Ο τουρισμός αποτελεί πολύτιμη πηγή εσόδων, προσφέρει θέσεις εργασίας, και ενισχύει τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Η Κυβέρνηση ούτε μπορεί, ούτε θέλει να φέρει την ανάπτυξη. Το όραμα της Ν.Δ. είναι να γίνει η Ελλάδα το πιο δυνατό τουριστικό brand”, είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει ο Γραμματέας της κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος φτάνει στη Ζάκυνθο αύριο το απόγευμα προκειμένου να παραστεί στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ ΝΔ.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας ασκεί κριτική στην κυβερνητική πολιτική κατηγορώντας την για απανωτές αυξήσεις της φορολογίας και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Αναφέρεται στην αξιολόγηση, την έξοδο από τα μνημόνια και στο Σκοπιανό. Εκτιμά πως η Κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία της, και πως η ΝΔ θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

ΕΡ.: κ. Αυγενάκη, ας ξεκινήσουμε με το θέμα του τουρισμού. Τα τελευταία χρόνια παρά την αύξηση των τουριστών στη χώρα μας άνθρωποι του χώρου μιλούν για εμπόδια, όπως η υψηλή φορολογία, που ανακόπτουν την ανάπτυξη του τουρισμού. Πως η Ν.Δ. θα ξεπεράσει τα εμπόδια αυτά δίνοντας περαιτέρω ώθηση για ανάπτυξη στην “ατμομηχανή” της ελληνικής οικονομίας;
ΑΠ.:
κ. Μούτσιο, ο τουρισμός είναι ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε. Είμαστε μια χώρα µε πάνω από 26.000.000 τουρίστες ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί. Ωστόσο, οι άνθρωποι του τουρισμού έχουν δίκιο να μιλούν για στασιμότητα και εμπόδια, καθώς η Κυβέρνηση ούτε μπορεί, ούτε θέλει να φέρει την ανάπτυξη.
Η Νέα Δημοκρατία θα το καταφέρει μέσα από την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Πιο αναλυτικά το σχέδιό μας προβλέπει: Προσέλκυση επενδύσεων – Αποκλιμάκωση και μείωση των φόρων – Νέο χωροταξικό σχεδιασμό, οποίος είναι απόλυτα αναγκαίος – Ανάδειξη ενός χαρτοφυλακίου προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, η κρουαζιέρα κ.ο.κ. – Ενίσχυση της προβολής – προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος.
Ο τουρισμός αποτελεί πολύτιμη πηγή εσόδων της ελληνικής οικονομίας, προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας, συνεισφέρει τα μέγιστα σε φοροδοτικό και εισφοροδοτικό επίπεδο και ενισχύει μια σειρά άλλων κλάδων και επαγγελμάτων καθώς και τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Το όραμα της Ν.Δ. είναι να γίνει η Ελλάδα το πιο δυνατό τουριστικό brand.


ΕΡ.: Η Κυβέρνηση έχει προβεί σε απανωτές αυξήσεις της φορολογίας. Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, όμως, βασίζεται στη μείωσή της. Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν συναινέσουν οι θεσμοί;
ΑΠ.:
Οι θεσμοί ενδιαφέρονται για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Από εκεί κι έπειτα, όπως έχουν δηλώσει εκπρόσωποί τους, η Κυβέρνηση διάλεξε την εύκολη λύση των φόρων. Εμείς απεναντίας προτείνουμε µία πραγματική επανάσταση στη φορολογία, μέσα από τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων η οποία καθίσταται επιτακτική.
Ως ΝΔ δεσμευόμαστε σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, κυρίως του κράτους, τις οποίες προτείνουμε κι εφαρμόζουμε µε απόλυτη προσήλωση. Και όσο αυτές υλοποιούνται, τόσο μειώνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%.
Έτσι, θα μπορέσουμε να: μειώσουμε σημαντικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών. Να μειώσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια. Να μειώσουμε το φόρο στα μερίσματα στο 5% και να αυξήσουμε το όριο για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ. Επίσης, να εισάγουμε κατώτατο φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, µε 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Έτσι στηρίζουμε τα κατώτερα εισοδήματα και βάζουμε ένα λιθαράκι στην στήριξη της οικογένειας και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.
Όταν η οικονομία θα αναπτύσσεται γοργά, να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης εξορθολογίζοντας την κλίμακα του φόρου εισοδήματος και να καταλήξουμε σε 2 συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%.

ΕΡ.: Η Κυβέρνηση μιλά για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, είπε πως η γ’ αξιολόγηση κλείνει «χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα». Ποιο το σχόλιό σας;
ΑΠ.:
Δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος». Υπάρχει «καθαρή εξαπάτηση Τσίπρα» και «καθαρή είσοδος σε νέο προσυμφωνημένο μνημόνιο». Η Κυβέρνηση δε λέει ότι έχουν ήδη προσυμφωνηθεί τα μέτρα του 2019 και του 2020, τα πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, τα πρωτογενή πλεονάσματα 2-2,4% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 ανεξαρτήτως ρυθμού ανάπτυξης και ύψους ετήσιων τόκων εξυπηρέτησης του χρέους, το υπερταμείο κλπ.
Ο κ. Τσίπρας δεν μένει σε νησί, δεν είναι πολύτεκνος, δεν παίρνει ΕΚΑΣ, δεν αμείβεται με ειδικό μισθολόγιο και δεν χρειάζεται βέβαια επίδομα θέρμανσης. Αν του συνέβαινε ένα, έστω, απ’ όλα αυτά, δεν θα είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι η Κυβέρνησή του δεν επέβαλε ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα. Τον παραπέμπουμε στον προϋπολογισμό που ψήφισε και επιβαρύνει για το 2018 τους Έλληνες με νέα μέτρα 1,9 δις ευρώ.

ΕΡ.: Πριν την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου που πέρασε πρόσφατα στη Βουλή ασκήσατε δριμεία κριτική για τη μείωση των οικογενειακών επιδομάτων. Η Κυβέρνηση όμως υποστηρίζει πως το μέτρο αυτό είναι πιο δίκαιο, καθώς έτσι θα επωφεληθούν όλοι όσοι έχουν παιδία και όχι μόνο οι τρίτεκνοι -πολύτεκνοι. Τι απαντάτε;
ΑΠ.:
H Κυβέρνηση επιδίδεται για άλλη μία φορά στην γνωστή της πρακτική, αυτή της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Προφανώς και είμαστε υπέρ της αύξησης του επιδόματος που δίνεται για τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι μισοί και πλέον τρίτεκνοι και πολύτεκνοι θα δουν μειώσεις στο επίδομα που λαμβάνουν. Μειώσεις που σε πολλές περιπτώσεις ισούνται με το ¼ του επιδόματος. Αυτούς θεωρεί «προνομιούχους» η Κυβέρνηση και περικόπτει τα επιδόματα τους, στη συστηματική προσπάθειά της να φτωχοποιήσει τη μεσαία τάξη. Θέση της Ν.Δ. και προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως θα βρούμε τα 48 εκατ. που χρειάζονται για να αποκατασταθεί αυτή τη μεγάλη αδικία.

ΕΡ.: Αναφορικά με το ακανθώδες ζήτημα του Σκοπιανού παρατηρούμε πως δεν υπάρχει κανένα σημείο συνεννόησης πόσο μάλλον συνεργασίας ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πιστεύετε πως ο πολιτικός κόσμος θα έπρεπε είναι ενωμένος ενόψει αυτού του μείζονος εθνικού ζητήματος;
ΑΠ.:
Στη Ν.Δ. πιστεύουμε στην συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου για το καλό της Πατρίδας. Μην ξεχνάτε πως η Ν.Δ. είναι, άλλωστε, η παράταξη της εθνικής συμφιλίωσης. Ωστόσο, εν προκειμένω, έχουμε να κάνουμε με μια Κυβέρνηση «οπερέτα», που άλλα λέει ο ένας κι άλλα λέει ο άλλος, ενώ συχνά το ίδιο πρόσωπο άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ.
Η θέση μας για την ονομασία των Σκοπίων ήταν και παραμένει υπεύθυνη, τελείως ξεκάθαρη και ενιαία. Η Χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως αυτή χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να πληρούνται και οι τρεις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, – χρήση αυτού του ονόματος παντού και έναντι όλων (erga omnes) και –εξάλειψη των στοιχείων αλυτρωτισμού – που δικαίως προκαλούν τα πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων – από την πολιτική της γείτονος. Και φυσικά καμία αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της ιστορικής παρακαταθήκη της.

ΕΡ.: Πιστεύετε ότι το 2018 θα είναι εκλογικό έτος ή η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει, τελικά, την τετραετία όπως λέει;
ΑΠ.:
Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εξαντλήσει όλους τους Έλληνες, έχοντας επιβάλει ένα πρωτοφανές καθεστώς φτωχοποίησης και μιζέριας. Το 2018 θα είναι έτος εκλογών. Η Κυβέρνηση ασκεί βάναυση και ωμή εξουσία. Και όλα αυτά με σκοπό την παραμονή στην καρέκλα, για να κάνουν ανενόχλητοι τις «δουλειές» τους και να βολεύουν τους «δικούς τους». Οι πολίτες, όμως, έχουν γυρίσει την πλάτη στον κ. Τσίπρα και την παρέα του.

ΕΡ.: Πιστεύετε ότι η ΝΔ θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία, ώστε και ο τόπος να μην μπει σε περιπέτειες αλλά και να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμά της;
ΑΠ.:
Η πλειονότητα των Ελλήνων είναι βαθύτατα απογοητευμένη από τα 3 σχεδόν χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μιας Κυβέρνησης των λίγων και όχι των πολλών. Η παγιωμένη δημοκοπική διαφορά άνω του 12% αποτελεί απόδειξη πως η ΝΔ αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή. Από εκεί και πέρα, επιδιώκουμε όσο το δυνατόν ευρύτερες κοινωνικές πλειοψηφίες, ένα ευρύ κοινοβουλευτικό – κοινωνικό συμβόλαιο για την προώθηση των πολύ αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν τη χώρα. Οι σειρήνες των δημοσκοπήσεων δε μας αποπροσανατολίζουν από το στόχο μας. Θέλουμε για την Ελλάδα μια ισχυρή, φιλελεύθερη, μεταρρυθμιστική και αποτελεσματική κυβέρνηση.