Σύσκεψη για Λίβα | Αγώνας δρόμου για τη σύνταξη οριστικών μελετών

Η λειτουργία της οριστικής λύσης της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Λίβα ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Αθήνα, και στην οποία παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου. Η συνάντηση έγινε με το Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ευάγγελο Καπετάνιο, καθόσον, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2019.
Επίσης, σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΕΠΠΕΡΑΑ και των Δήμων εκείνων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 και υλοποιούν προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων με την μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
“Καταρχήν γνωριστήκαμε μεταξύ μας οι Δήμαρχοι, έγινε ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ μας, έτσι ώστε διάφορα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε σε συνεργασία να τα συζητάμε και να προχωράμε, ενημερώσαμε για την πρόοδο του έργου που είναι για εμάς έτοιμος ο διαγωνισμός για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου και του δρόμου”, δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος.
Ο κ. Κολοκοτσάς σημείωσε ότι εκκρεμούν η σύνταξη οριστικών μελετών, διότι η Δημοτική Αρχή είχε κάνει μελέτη/κατασκευή ωστόσο άλλαξε ο νόμος και το πρόγραμμα δεν επιδοτούσε μελέτες. Ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα την προκήρυξη προκειμένου, το συντομότερο εντός τριμήνου, να συνταχθούν οι οριστικές μελέτες του έργου ΧΥΤΥ και του εργοστασίου, για να προχωρήσουν στην δημοπράτηση του έργου.

Ο στόχος και η συγνώμη
“Στόχος μας είναι μέχρι τον Ιούνιο αυτά να έχουν ολοκληρωθεί. Να βγουν οι ανάδοχοι και να προχωράμε στην κατασκευή του έργου”, πρόσθεσε ο Δήμαρχος ενώ δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να ζητήσει συγγνώμη από τους Ζακυνθινούς για την κατάσταση που υπέστησαν και τον εφιάλτη που πέρασαν με τα απορρίμματα, δίνοντας μια υπόσχεση: “τρέξαμε όλο αυτό το χρόνο, είμαστε πλέον στην υλοποίηση της ενδιάμεσης και οριστικής λύσης και η Ζάκυνθος πλέον δεν θα δει ούτε σκουπιδάκι γιατί προχωράνε και τα υπόλοιπα προγράμματα”.

Προγραμματική Σύμβαση
Άλλωστε, πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Παναγιώτης Μυλωνάς επιβεβαίωσε πως “οι διαδικασίες εξελίσσονται ικανοποιητικά, ενώ πολύ σύντομα θα προχωρήσουν στην προκήρυξη των πρώτων διαγωνισμών για το μεγάλο έργο μιας και όπως είναι ήδη γνωστό έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του ύψους 18.700.000€”.
Προς αυτή την κατεύθυνση Δήμος και ΦοΔΣΑ έχουν προχωρήσει σε μια προγραμματική σύμβαση, της οποία ο κύριος του έργου είναι ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και ο Δήμος ο φορέας υλοποίησης. Τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 3.198.484,49€ που θα πρέπει άμεσα να δημοπρατηθούν, είναι η πρόσληψη τεχνικού συμβούλου και ακολούθως της οδού πρόσβασης στην Μονάδα. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υλοποιηθεί η κατασκευή της εγκατάστασης με τη μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων, η διαμόρφωση λεκάνης απόθεσης του ΧΥΤΥ, τα έργα συλλογής των παραγόμενων στραγγισμάτων, υποδομές άντλησης βιοαερίου, έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και έργα υποδομής.

Κ.Μ.