ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ | Στάση αναμονής για την τελική παραλαβή στο ΛΙΒΑ

Αιχμές κατά της δημοτικής αρχής για την αργοπορία στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων εξαπέλυσε για άλλη μια φορά η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου. Έθεσαν τη δημοτική αρχή προ των ευθυνών καθόσον ενώ έχουν υπάρξει αφειδώς οι χρηματοδοτήσεις από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και την Πολιτεία για μια άμεση λύση όπως η ενδιάμεση με την κινητή μονάδα αλλά και της οριστικής, ενώ υπάρχουν ψηφισμένα τα σχέδια ακόμα στο θέμα της χωροθέτησης και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις και αντιρρήσεις υπήρξαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.
Παράλληλα, τηρούν στάση αναμονής όσον αφορά την τελική παραλαβή του εξοπλισμού στο ΛΙΒΑ από την αρμόδια Επιτροπή μετά τις δυο προηγούμενες απορριπτικές γνώμες που είχε διατυπώσει με το προσωρινό Πρωτόκολλο που εξέδοσε. Ωστόσο αναγνωρίζει το γεγονός πως έχουν γίνει κάποια βήματα, όχι όμως εκείνα που θα έπρεπε λαμβάνοντας υπόψη τις κάθε είδους διευκόλυνσης που παρείχε προς την δημοτική αρχή η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής.
Διατηρεί ακόμη τις αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσο θα μπορέσει η δημοτική αρχή να φτάσει στην εφαρμογή της οριστικής λύσης, δεδομένης της καθυστέρησης που κατέγραψε έχοντας όλα τα εχέγγυα και διευκολύνσεις στα χέρια της. Οσον, δε, για την παραλαβή αναφέρθηκαν σε μια διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας των διαδικασιών υπό την έννοια ότι έχουμε μια συμμόρφωση αυτού που ζητήθηκε και αυτού που έχει παραλειφθεί σήμερα. Με αυτή λοιπόν την έννοια, η επιτροπή και ο κάθε εμπλεκόμενος σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός.

“Έτρεξαν μόνοι
και ήρθαν δεύτεροι”

“Σαφώς, η κατάσταση όσον αφορά την κρίση διαχείρισης των απορριμμάτων που αντιμετωπίσαμε έναν χρόνο τώρα, σαφώς έχει προχωρήσει. Αυτό το οποίο θα πρέπει να δει κανείς είναι αν προχώρησε με τους ρυθμούς που θα έπρεπε. Να το πώς έτσι λίγο αστειευόμενος, έχουμε σήμερα την Δημοτική Αρχή, η οποία έτρεξε σε αυτό τον αγώνα μόνη της, τερμάτισε δεύτερη και πανηγυρίζει που δεν τερμάτισε τρίτη, ενώ θα έπρεπε να τερματίσει πρώτη” δήλωσε ο Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κασσιμάτης εξηγώντας πως “με λυμένα τα ζητήματα του σχεδιασμού, της χρηματοδότησης, της χωροθέτησης και έχοντας φυσικά και το μοντέλο το οποίο ήθελε να εφαρμόσει δεδομένου από άλλες περιοχές της Ελλάδας, για να μην πω του κόσμου, υπήρξε μια τρομερή καθυστέρηση. Εμείς την εστιάζουμε, αν θέλετε, και στο τελευταίο 7μηνο που βρισκόμαστε σήμερα σε μια φάση δοκιμαστικής λειτουργίας του εξοπλισμού της ενδιάμεσης λύσης, όταν αυτός ο εξοπλισμός ήταν μήνες στη Ζάκυνθο, είχε λυθεί το θέμα το που θα πάνε τα απορρίμματα, είχαν γίνει οι διαγωνισμοί, κι όμως υπήρξε μια τραγική ολιγωρία και ανεπάρκεια”.

Ερωτήματα προς απάντηση
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι θα πρέπει η δημοτική αρχή να απαντήσει και στο ερώτημα αν μπορούν να γίνει η οριστική παραλαβή του εξοπλισμού, “γιατί ακόμα είμαστε στην διαδικασία προσωρινής παραλαβής. Αν μπορεί να γίνει οριστική παραλαβή και φυσικά να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση δοκιμαστικής λειτουργίας, μετά από 7 μήνες όπου όλα τα θέματα ήταν δρομολογημένα”. Ο κ. Κασσιμάτης επανέλαβε πως ο εξοπλισμός είναι στη Ζάκυνθο από τις 27 Ιουνίου 2017 και φτάσαμε να κάνουμε δοκιμαστική λειτουργία τον Γενάρη του 2018, μετά από 7 μήνες και πρόσθεσε ότι “αυτή η καθυστέρηση, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε ξανά συσσώρευση των απορριμμάτων στους δρόμους, να μην γίνεται αποκομιδή, να αντιμετωπίσουμε πάλι τα ίδια προβλήματα, εν μέρει, φυσικά όχι στην ίδια έκταση ευτυχώς, εν μέρει, είναι χαρακτηριστική. Με αυτή λοιπόν την έννοια νομίζω η όποια κριτική, στη Δημοτική Αρχή, δικαιώνεται, φυσικά ξαναλέω, έχουν γίνει βήματα”.
Στάθηκε και στην κριτική που ασκήθηκε τότε και από τον Υπουργό και στη συνέχεια τη δημοτική παράταξη “Ζακυνθινή Αναγέννηση” και ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς την τελείως βάσιμη διότι οι ρυθμοί με τους οποίους υλοποιήθηκε αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτα αργοί, όταν τα βασικά ζητήματα ήταν λυμένα. Αντιλαμβάνεται, ακόμα, την επιφυλακτικότητα της Επιτροπής Παραλαβής του έργου αφού

Η τελική απόφαση
Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ περιμένει την απόφαση των Οργάνων καθόσον η Επιτροπή του Δήμου, που είναι αρμόδια για να παραλάβει τον εξοπλισμό εφόσον αυτός είναι σύμφωνος με τις προδιαγραφές του διαγωνισμού, τη διακήρυξη και φυσικά εφόσον είναι λειτουργικός, μέχρι τώρα έχει κάνει δυο φορές απορριπτικό προσωρινό πρωτόκολλο.
“Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας των διαδικασιών υπό την έννοια ότι έχουμε μια συμμόρφωση αυτού που ζητήσαμε εμείς και αυτού που έχει παραλειφθεί σήμερα. Με αυτή λοιπόν την έννοια, και πολύ καλά κάνει και η επιτροπή και ο κάθε εμπλεκόμενος σε αυτή τη διαδικασία, είναι πάρα πολύ προσεκτικός και φυσικά αυτή η προσοχή και η επιφυλακτικότητα έχει να κάνει με την κριτική που είχε ασκηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Κατά συνέπεια περιμένουμε την τελική απόφαση του οργάνου αυτό”, δήλωσε ο κ. Κασσιμάτης και πρόσθεσε “Εμείς όλο αυτό το διάστημα με την κριτική μας είπαμε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει το σύστημα να είναι λειτουργικό, οικονομικά βιώσιμο και βέβαια όλες οι διαδικασίες να χαρακτηρίζονται από νομιμότητα. Δεν μηδενίζω όποια προσπάθεια έχει γίνει αλλά δυστυχώς αυτά τα βήματα ήταν πάρα πολύ αργά, πάρα πολύ αναντίστοιχα με την οξύτητα που είχε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την κορύφωση που αυτό έλαβε με τις δυο χρονιές της συσσώρευσης των απορριμμάτων στους δρόμους”.
Από εκεί και πέρα ανοιχτό παραμένει το εάν η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας θα οδηγήσει στην οριστική παραλαβή του έργου του εξοπλισμού από την αρμόδια Επιτροπή και το κατά πόσο η όλη διαδικασία θα ανταπεξέλθει στις καλοκαιρινές ανάγκες που οι ποσότητες των σκουπιδιών αυξάνονται.

Η έκκληση Κοντόνη
Σε ότι αφορά στην παραλαβή του εξοπλισμού υπενθυμίζουμε και την έκκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Ζακύνθου Σταύρου Κοντονή προς το Δήμαρχο να μην γίνουν άλλα λάθη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων κατά την προσυνεδριακή εκδήλωση με θέμα “Τοπική Ανάπτυξη και Περιβάλλον” που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα του νησιού.
Την επίκληση προς τον κ. Κολοκοτσά και το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εναρμονιστούν με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Παραλαβής του Εξοπλισμού της ενδιάμεσης λύσης, με βάση τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες και να μην ζήσει η Ζάκυνθος ξανά το ίδιο πρόβλημα.

Η χρηματοδότηση
Ο κ. Κοντονής αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση ύψους 18.000.000€ που δόθηκε στο Δήμο Ζακύνθου από την κυβέρνηση, παρακάμπτοντας άλλα πιο “ώριμα έργα” στη χώρα προκειμένου να διευκολυνθεί η επίλυση του προβλήματος.
“Η κυβέρνηση όσον αφορά την υποχρέωσή της την εξήντλησε και μάλιστα σε χρόνο που κανείς δεν το πίστευε. Και όχι μόνο την εξήντλησε, πήρε ένα έργο μεσαίας ωρίμανσης, και το τοποθέτησε δεύτερο κατά προτεραιότητα σε έργα πανελλαδικής κλίμακας. Ακριβώς διότι η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο στην Ζάκυνθο με τα σκουπίδια. Ότι ήταν να κάνει η κυβέρνηση το έκανε. Εάν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε, θα το δρομολογήσουμε και αυτό. Είναι ντροπή για τον τόπο, ντροπή για τον πολιτισμό μας και ελπίζω αυτή την φορά, όσα ακούω σε δημόσιες δηλώσεις να υλοποιηθούν”, ανέφερε.

Το χρονικό
Ο κ. Κοντονής ενώ αναφερόμενος στην επιλογή χωροθέτησης και πως φτάσαμε εδώ πρόσθεσε “Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η δημοτική αρχή αποφάσισε την χωροθέτηση αυτής της δραστηριότητας στην περιοχή του Βραχίωνα. Ήμουν ο πρώτος που είπα ότι μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο θέτει αυξημένους όρους προστασίας για την περιοχή, διότι με βάση αυτά που είχαν προδιαγράψει οι προηγούμενοι εκεί θα γινόταν περιβαλλοντικό έγκλημα, είπαμε να ολοκληρωθεί εκεί η διαδικασία και επίσης η χρηματοδότηση. Και δημιουργήθηκε το πρόβλημα αυτό, εξαιτίας της απόφασης του προηγούμενου Αντιπεριφερειάρχη να κλείσει τον χώρο του ΧΥΤΑ στο Σκοπό, χωρίς να έχει βρει λύση για τα περεταίρω. Και μας κάνει και κριτική. Και στον Περιφερειάρχη και στην Κυβέρνηση”.