Αύριο στην Αθήνα | Σύσκεψη για την οριστική λύση διαχείριση των σκουπιδιών

Με τις βαλίτσες ανα χείρας βρίσκονται ο Δήμαρχος Ζακύνθου μαζί με τα στελέχη του ΦΟΔΣΑ προκειμένου να ταξιδέψουν στην Αθήνα και να συμμετάσχουν σε σύσκεψη που θα λάβει χώρα αύριο στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Η συνάντηση θα γίνει με το Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ευάγγελο Καπετάνιο και ω του θαύματος δεν θα συζητηθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων και η λειτουργία της ενδιάμεσης λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Αντιθέτως ως αντικείμενό της έχει την λειτουργίας της οριστικής λύσης, που θα δοθεί με την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Λιβα, καθόσον, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2019.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Παναγιώτης Μυλωνάς “οι διαδικασίες εξελίσσονται ικανοποιητικά, ενώ πολύ σύντομα θα προχωρήσουν στην προκήρυξη των πρώτων διαγωνισμών για το μεγάλο έργο μιας και όπως είναι ήδη γνωστό έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του ύψους 18.700.000€”.
Προς αυτή την κατεύθυνση Δήμος και ΦοΔΣΑ έχουν προχωρήσει σε μια προγραμματική σύμβαση, της οποία ο κύριος του έργου είναι ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και ο Δήμος ο φορέας υλοποίησης. Μόνη έλλειψη ο ικανός αριθμός προσωπικού και άλλες υπόλοιπες προϋποθέσεις για την ανάληψη και εκτέλεσή του.
Τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 3.198.484,49€ που θα πρέπει άμεσα να δημοπρατηθούν, είναι η πρόσληψη τεχνικού συμβούλου και ακολούθως της οδού πρόσβασης στην Μονάδα. Για αυτά αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί πως οι πρώτοι διαγωνισμοί θα προκηρύσσονταν στα τέλη του περασμένου έτους, οι νέοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για το άμεσο μέλλον, εφόσον έχουν εγκριθεί και οι προϋπολογισμοί του Δήμου και του Φορέα. Κάτι που αναμένεται να γίνει στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018.
Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υλοποιηθεί η κατασκευή της εγκατάστασης με τη μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων, η διαμόρφωση λεκάνης απόθεσης του ΧΥΤΥ, τα έργα συλλογής των παραγόμενων στραγγισμάτων, υποδομές άντλησης βιοαερίου, έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και έργα υποδομής.
Παράλληλα, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο δήμαρχος ταυτόχρονα με αυτό το έργο, υπάρχουν και άλλα ζητήματα σε σχέση με τα στάδια που προηγούνται της διάθεσης των απορριμμάτων για επεξεργασίας. Τέτοιο είναι το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης του Δήμου, η εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή, η λειτουργία των πράσινων σημείων αλλά και των σταθμών μεταφόρτωσης.
Όπως και να έχει οι πολίτες του νησιού δηλώνουν έκπληκτοι για το γεγονός ότι ξεκίνησε η αποκομιδή των απορριμμάτων, αφού ήταν στο ίδιο έργο θεατές για πολλοστή φορά. Ωστόσο, ο κ. Μυλωνάς ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν υπομονή, σωστή και ολοκληρωμένη ανακύκλωση.