Νέο λουκέτο στο Κάστρο έφερε η λήξη των συμβάσεων του προσωπικού

Άσχημο ήταν το ποδαρικό που έκανε η νέα χρονιά για το Ενετικό Κάστρο της Μπόχαλης αφού η λήξη των ολιγόμηνων συμβάσεων του φυλακτικού προσωπικού οδήγησαν για άλλη μια φορά στο να μπει λουκέτο μόνο για τους επισκέπτες του, αφού ο υφιστάμενος αριθμός των εργαζομένων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν επαρκεί για τις ανάγκες φύλαξης του. Όχι, όμως, ότι τα πράγματα είναι καλύτερα στο Μεταβυζαντινό Μουσείο το οποίο παραμένει ανοιχτό αν και υπολειτουργεί.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει στείλει πολλές φορές έγγραφα στο Υπουργείο Πολιτισμού για να ζητήσει προσωπικό. Ταυτόχρονα να επισημάνει τις ελλείψεις που πρέπει να καλυφθούν και αφορούν το Μουσείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Με δηλώσεις της στην εφημερίδα μας η Προϊσταμένης της Εφορείας Χριστίνα Μερκούρη επισημαίνει πως “η άμεση προοπτική που φαίνεται στον ορίζοντα είναι αυτή της πρόσληψης τριών φυλάκων με πεντάμηνες συμβάσεις, με διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρυχθεί από τον ΑΣΕΠ. Η προκήρυξη η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες έγκρισης και τώρα αναμένει τις τελικές υπογραφές από το Υπουργείο Οικονομικών και Πολιτισμού για να βγει στη δημοσιότητα προβλέπει την πρόσληψη δύο φυλάκων για το Μουσείο και ενός για το Κάστρο”.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις…
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προγραμματίσει την πρόσληψη δύο μόνιμων φυλάκων, έναν για το Κάστρο και έναν για το Μουσείο στο πλαίσιο διαγωνισμού που αφορά όλη την Ελλάδα, εντός του 2018, αλλά χωρίς να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία. Επίσης, υπάρχει η προοπτική πρόσληψης δύο μόνιμων αρχαιολόγων στην Υπηρεσία, ενός με εξειδίκευση στις Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές Αρχαιότητες και ενός στις Προϊστορικές και Κλασικές Αρχαιότητες.
Πρόκειται για θέσεις που περιλαμβάνονται στην 16Κ/2017 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τις οποίες η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε χτες και λήγει στις 23 Ιανουαρίου 2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00.

Ανοιχτή πληγή…
Υπενθυμίζουμε πως η έλλειψη μόνιμου προσωπικού παραμένει μια ανοιχτή πληγή και για ακόμη μια φορά η λήξη των συμβάσεων των υπαλλήλων που προσελήφθησαν πριν από λίγους μήνες αναδεικνύει το πρόβλημα. Ωστόσο και πάλι υπό το βάρος και των τελευταίων εξελίξεων υπήρξε επικοινωνία του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταυρου Κοντονή με την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σε μια προσπάθεια άμεσης επίλυσης του προβλήματος που θα λυθεί βέβαια μόνο με μόνιμους υπαλλήλους. Στην κατεύθυνση αυτή ανακοινώθηκε η επικείμενη προκήρυξη θέσεων για 3 φύλακες με 5 μήνες συμβάσεις και μάλιστα υπήρξαν δεσμεύσεις για προκήρυξη μόνιμων θέσεων.

ΑΠΟΨΗ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων μέσω της προϊσταμένης της, Χριστίνας Μερκούρη, έχει καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες να στελεχωθεί η Υπηρεσία με προσωπικό ώστε να υλοποιούνται εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα, να λειτουργούν το Μουσείο και το Κάστρο για το κοινό και να είναι επισκέψιμοι μνημειακοί χώροι σε όλο το νησί.
Είναι κρίμα να χάνεται η ευκαιρία σε μαθητές να λαμβάνουν μέρος σε διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα, μόνο και μόνο γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Είναι απαράδεκτο, και σε ένα από τα νησιά της Ελλάδας που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό που θέλει μάλιστα να προβάλλει ένα δυνατό πολιτιστικό προφίλ, να λειτουργεί υποτυπωδώς το Μουσείο.