Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακηναδου | 200 χορευτές επι σκηνής ευχήθηκαν για τη νέα χρονιά

Με μια υπέροχη εκδήλωση γεμάτη από πολύ χορό, τραγούδι και εκπλήξεις έκοψε την πατροπαράδοτη ζακυνθινή κουλούρα με ευχές “Εις αυτό το νέον έτος” ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακηνάδου.
Με πάνω από 200 μικρούς και μεγάλους χορευτές επι σκηνής ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές, πρόσφεραν σε όσους βρέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Σαρακηνάδου ανεπανάληπτες στιγμές. Το κοινό καταχειροκρότησε και θαύμασε το πάθος και το ταλέντο των χορευτών οι οποίοι με την καθοδήγηση των δασκάλων τους ξεσήκωσαν τους πάντες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κοπή της κουλούρας από τον πρεσβύτερο Νικόλαο Αβούρη ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παυλος κολοκοτσάς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θοδωρής Καμπίτσης. Στη συνέχεια πουσιάστηκαν, όπως πάντα, παραδοσιακοί χοροί από τη δυτική Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο αλλά και το Αιγαίο, με σταθμούς σε πολλά νησιά. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι χοροί της Ζακύνθου.

Μικροί και μεγάλοι φαινόταν να το διασκεδάζουν ιδιαίτερα καθώς βρισκόντουσαν πάνω στη σκηνή αφού δεν σταμάτησαν να τραγουδούν και φυσικά να χαμογελούν. Το ίδιο όμως έκαναν και όσοι βρισκόντουσαν στο αμφιθέατρο. Από τη βραδιά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι εκπλήξεις με την κ. Τασία Λιβέρη Μπράτη από το Κερί, γνωστή για τις πολιτιστικές της ανησυχίες και διακαή πόθο να συνεχιστεί από γενιά σε γενιά η παράδοση του νησιού να σέρνει το χορό. Η στιγμή που συγκίνησε, όμως, τους πάντες ήταν όταν τραγούδησε δικούς της στίχους πάνω σε ζακυνθινό σκοπό με περιεχόμενο την επίκληση του Αγίου Διονυσίου να έχει καλά το Σύλλογο Σαρακηνάδου, τους συντελεστές και τα μέλη του.

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαρακηνάδου, Έφη Σπαθάκη, μιλώντας στην ΗΜΕΡΑ, αφού ευχήθηκε σε όλους για τη νέα χρονιά δήλωσε πως “η νέα χρονιά φέρνει και νέους στόχους. Ο Σύλλογος θα συνεχίσει τη συμμετοχή του και φέτος σε σημαντικές πολιτιστικές συναντήσεις σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, θα συνεχίσει τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του όπως τις “Διαδρομές στην Παράδοση” με καλεσμένους Συλλόγους από άλλες περιοχές της Ελλάδας και, βέβαια, την εκδήλωση-θεσμό, τη “Γιορτή Μαύρης Σταφίδας”. Από πέντε χρονών μέχρι και 70 χρονών, χορεύουν πάνω σε αυτή τη σκηνή. Χορεύουμε χορούς από την Ζάκυνθο, από την Θράκη, την Μακεδονία, την Ρωμυλία, την Κρήτη και πολλά άλλα ακόμη”.

Όλοι τους συνεχάρησαν τους διοργανωτές και τους δασκάλους των τμημάτων για τη σπουδαία και συγκινητική προσπάθεια που κατά βάλλουν ακούραστα στο να μεταλαμπαδεύουν την παράδοση του νησιού αλλά και όλης της χώρας, στις νεότερες γενιές.
Ένας σύλλογος που αριθμεί πάνω από 30 χρόνια ζωής και υπηρετεί με μεράκι και αγάπη το σμίξιμο παραδόσεων από κάθε γωνιά της χώρας μέσα από τον πολιτισμό. Κάθε ιδιαιτερότητα, κάθε μουσική και χορός και κάθε κουλτούρα, από κάθε γωνιά της χώρας, φροντίζουν να τους οδηγεί σε ανταλλαγές παράδοσης.