Ζακυνθινή κουλούρα

Αξιώτης Παράσχος
Πρόεδρος H.E.C.F.
Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος
http://www.executivechefsclub.gr/
E-mail: [email protected]
facebook.: ExecutiveChefsPlatinumClubOfGreece
tel: +30 27210 93844 mob: +30 6948046207

Η ζακυνθινή κουλούρα είναι ουσιαστικά ένα γλυκό ψωμί που κόβουμε στη Ζάκυνθο την παραμονή των Χριστουγέννων. Υπάρχει μέσα το «εύρημα» ή «ηύρημα», δηλ. το φλουρί! Επομένως, είναι η ζακυνθινή παραδοσιακή εκδοχή της βασιλόπιτας!

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 ποτήρι ζεστό νερό
2 φλυτζάνια κόκκινο κρασί ζεστό
½ φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 φλ. τσ. σταφίδες μαύρες
1 φλ. τσ. ξανθές
1 φλ. τσ. καρύδια
1 φλ. τσ.ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού και μανταρινιού
50 γρ. κουκουνάρι
λίγο αλάτι
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γλυκάνισο
¼ κ.γ. γαρύφαλο

Προετοιμασία:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά.
Ρίχνουμε το ζεστό νερό και το ζεστό κρασί και ζυμώνουμε, ώστε να έχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει.
Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ½ ώρα.
Προσθέτουμε στη ζύμη που έχει φουσκώσει και τα υπόλοιπα υλικά, και ζυμώνουμε καλά.
Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψάκι και αφήνουμε και πάλι να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15’ λεπτά.
Στο τέλος κάνουμε ένα μίγμα με 1 κ. μέλι και λίγο νερό,
Αλείφουμε την κουλούρα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με υλικά όπως ζάχαρη ή ζαχαρωτά.