Γαλοπούλα γεμιστή

Αξιώτης Παράσχος
Πρόεδρος H.E.C.F.
Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος
http://www.executivechefsclub.gr/
E-mail: [email protected]
facebook.: ExecutiveChefsPlatinumClubOfGreece
tel: +30 27210 93844 mob: +30 6948046207

Υλικά:
1 γαλοπούλα περίπου 4.500 με 5 kg.
300 gr. Συκωτάκια από την Γαλοπούλα ή από Κοτόπουλο
200 gr. κάστανα έτοιμα
50 gr. κουκουνάρια
1 κρεμμύδι ξερό
50 gr. σταφίδες ξανθιές
500 gr. ρύζι κίτρινο
200 gr. Νερό
100 ml. κρασί λευκό
Αλάτι – πίπερι στην γεύση
Βούτυρο
100 ml. Ελαιόλαδο

Προετοιμασία:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι προσθέτουμε τα συκωτάκια αφού τα έχουμε πρώτα ψιλοκόψει, τσιγαρίζουμε καλά και προσθέτουμε το κουκουνάρι, σταφίδες, νερό, κάστανα, κρασί και τέλος όλο το ρύζι. Πλένουμε καλά την γαλόπουλα και την αλείφουμε όλη μέσα έξω με το βούτυρο της αρεσκείας σας, αλατοπιπερώνουμε και γεμίζουμε την γαλοπούλα, τέλος κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.
Βάζουμε την Γαλοπούλα σε ταψί προσθέτουμε 500 ml. Νερό και το Ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C . Κάθε μισή ώρα βγάζουμε την γαλόπουλα και την βρέχουμε με το ζουμάκι από το ταψί μας εάν χρειαστεί προσθέτουμε νερό. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί έως ότου ψηθεί η Γαλοπούλα μας.
Μια ώρα πιο πριν βγάλουμε την Γαλοπούλα μας από τον φούρνο μπορούμε να ρίξουμε και πατατούλες στο ταψί μας αφού πρώτα τις αλατίσουμε. Υπολογίστε ότι χρειάζεται περίπου 5 ώρες ( 1 ώρα για κάθε κιλό ) και η γαλοπούλα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.