Μικροί και μεγάλοι “γνώρισαν” τον Ξενόπουλο σε ένα πολιτιστικό τριήμερο

Την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον εκπρόσωπο των Επτανησιακών γραμμάτων, το Ζακυνθινο συγγραφέα που τον λάτρεψε το Θέατρο, τον μυθιστοριογράφο και δημοσιογράφο Γρηγόριο Ξενόπουλο είχαν όσοι παρακολούθησαν την επιστημονική Ημερίδα με θέμα τη ζωή και το έργο του.
Ακούστηκαν μουσικά κομμάτια των Τ. Αρβανιτάκη, Ι. Κονιτόπουλου, Δ. Μπουκουβάλα από θεατρικά έργα του Γ. Ξενόπουλου. Τα συγκεκριμένα τραγούδια ταξίδεψαν το κοινό σε μια άλλη εποχή, με την συνοδεία του Δ. Μπουκουβάλα, στο πιάνο και του Σ. Κανδιάνου, στο μαντολίνο. Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο συγγραφέας και εκδότης, Διονύσης Βίτσος, ο οποίος μίλησε για τον Τύπο της εποχής του Ξενόπουλου και πως μέσα από τις επιστολές, ο ίδιος ανέδειξε τον Καβάφη. Στην συνέχεια μίλησε η Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, για τη ζωγραφική μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών και αναφέρθηκε και στην έκθεση που γίνεται στο μουσείο και έκανε σύγκριση με τους παλαιότερους εικαστικούς που απόδωσαν την μορφή και το έργο του.

Εκτός από τους παραπάνω, η Άννα Μαρία Λιβέρη, η οποία είναι υπεύθυνη στην Ξενοπούλειο Βιβλιοθήκη, αναφέρθηκε στα προγράμματα που γίνονται στην βιβλιοθήκη για τον Ξενόπουλο αλλά και για το πως παρουσιάζεται το έργο του συγγραφέα μέσα στο μουσείο. Τέλος, αναφορά έγινε στις παραστάσεις του Ξενόπουλου ενω ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Θοδωρής Καμπίτσης απέδωσε ένα μικρό κομμάτι από το “Φιόρο του Λεβάντε”, υποδυόμενος το “Νιόνιο τον Νιονιάκη”.
Το τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στην έκθεση Ζωγραφικής “Γρηγόριος Ξενόπουλος, 150 χρόνια από την γέννησή του” και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά, για την ζωή και το έργο του Ξενόπουλου. Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ξενόπουλου από τον Σύλλογο Φίλων Ξενοπουλείου Παιδικής Βιβλιοθήκης.

Κ.Μ.