Μετά τα νέα δεδομένα η έκδοση αδειών για άμαξες προβληματίζει τους ενδιαφερόμενους

Ιδιαίτερος είναι ο προβληματισμός που δημιούργησε στους ενασχολούμενους με τη λειτουργία των ζωήλατων οχημάτων η έγκριση τροποποίησης της σχετικής απόφασης που διέπει το καθεστώς. Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με αυτή μια επιπλέον απαραίτητη προϋπόθεση θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει όποιος από εδώ και στο εξής εκδηλώνει το ενδιαφέρον για να του δοθεί άδεια για άμαξα. Αυτή δεν είναι άλλη από την άποψη του τοπικού ή του κοινοτικού συμβουλίου αναφορικά με το πόσες άδειες απαιτούνται στην περιοχή τους ή α σημεία αφετηρίας για κάθε αμαξά.
Έτσι, λοιπόν, όσοι ενδιαφέρονται για να έχουν άδεια πρέπει να γνωρίζουν πως απαιτείται η απόφαση της Κοινότητας η οποία θα ζητάει την προκήρυξη και θα αναφέρει τον ακρινή αριθμό των αδειών που χρειάζεται αλλά και την αφετηρία στην οποία θα αναμένουν τα άλογα με την άμαξα. Το ερώτημα που θέτουν εκείνοι που έχουν σε ισχύ άδεια είναι εάν θα πρέπει να ξαναμπούν στη διαδικασία έκδοσης ή απλά θα πρέπει να ενημερώνουν για τα σημεία που θα μπορούν να βρίσκονται με τις άμαξες τους.
Το θέμα είχε απασχολήσει και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ωστόσο την τελική απόφαση θα λαμβάνει βέβαια το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο έτσι θα έχει την εικόνα της κάθε περιοχής μέσα από τη γνωμάτευση του Τοπικού – Κοινοτικού Συμβουλίου, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τόσο στην πόλη όσο και στις τουριστικές περιοχές είναι συνεχώς αυξανόμενος ο αριθμός εκείνων που δραστηριοποιούνται με αυτό το είδος.
Τέθηκαν, μάλιστα, και ζητήματα παραπόνων αφού κάθε χρόνο γίνονται αποδέκτες καταγγελιών από τους κατοίκους και τους τουρίστες, αναφορικά με την λειτουργία των ζωήλατων οχημάτων που δημιουργούν κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν καθαρίζουν τα κόπρανα των αλόγων με αποτέλεσμα την έντονη δυσοσμία που αναδύεται στην παραλιακή οδό, και όπου αλλού κάνουν πιάτσα.
Αλλά και ζητήματα ασφαλείας αφού η διαδρομή που ακολουθείται θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως ο καλός φωτισμός, το οδικό δίκτυο και η τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε ζητηθεί να υπάρχει καθημερινή αστυνόμευση, προκειμένου να μην παρουσιάζονται κυκλοφοριακά προβλήματα στις διάφορες περιοχές, τα οποία μπορούσαν να οδηγήσουν σε ατυχήματα με τραυματισμό των ντόπιων, αλλά και των ξένων επισκεπτών. Μελέτη για τις ζωήλατες άμαξες είχε στα σκαριά και το Λιμενικό Ταμείο, το οποίο θα επιχειρούσε να βάλει κανόνες και να γίνουν αλλαγές, που θα βελτιώσουν την υφιστάμενη κατάσταση.