Πλατεία Κατασταριου – Το καράβι των Χριστουγέννων μοίρασε ζεστασιά και ελπίδα

Με πολλή διάθεση και γιορτινό κλίμα ξεκίνησε και επίσημα η εορταστική περίοδος, για τους κατοίκους του Κατασταρίου, οι οποίοι τηρώντας τις ελληνικές παραδόσεις, στόλισαν και φωταγώγησαν καράβι.
Η Φιλαρμονική της Δημοτικής Ενότητας Αλυκών υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Διονύση Κλάδη και την χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου “Μορφές”, συνόδευσαν την φωταγώγηση, παίζοντας και τραγουδώντας μουσικές χριστουγεννιάτικες μελωδίες.
Παραδοσιακά και σπιτικά εδέσματα, ζακυνθινό τσίπουρο, ζεστό κρασί με μπαχαρικά και πορτοκάλι -ότι έπρεπε για το κρύο που είχε- και διάφορα άλλα τοπικά προϊόντα προσφέρθηκαν από το πολιτιστικό σύλλογο Καλαμακίου “Μούσες”.

Καθ’ όλη τη διάρκεια, στην πλατεία υπήρχαν παιδάκια που έτρεχαν ανέμελα και χαρούμενα, καθώς το ίδιο ανέμελοι φαινόντουσαν και οι γονείς τους, οι οποίοι απολάμβαναν την αύρα των Χριστουγέννων.
Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Μορφές”, Ντένια Ποταμίτη, μιλώντας στην εφημερίδα μας αφού ευχήθηκε αναφέρθηκε στο νόημα των ημερών αλλά και στους λόγους για τους οποίους επέλεξαν να στολίσουν και να φωταγωγίσουν καραβάκι και όχι έλατο.
Το καράβι του Κατασταρίου, φωτίστηκε με μπλε και άσπρους χρωματισμούς, όπως ακριβώς και η ελληνική σημαία. Άλλωστε η Ελλάδα υπήρξε, ιστορικά, χώρα ναυτικών. Και είναι ακόμα, έχοντας βιώσει έντονα όσα καλά, αλλά και κακά φέρνει η θάλασσα, στο πέρασμα των χρόνων. Λέγεται, πως το καραβάκι που κατασκεύαζαν τα μικρά παιδιά, ενδεχομένως να συμβόλιζε, όχι μόνο την προσμονή τους για αντάμωση με τους συγγενείς, αλλά και τη δική τους αγάπη για τη θάλασσα. Παράλληλα, μικρά καραβάκια είχαν τον ρόλο και ενός τιμητικού καλωσορίσματος για τους Έλληνες θαλασσοπόρους που επέστρεφαν στα σπίτια και τις οικογένειές τους, καθώς και τάματος για να είναι ασφαλείς στα άγρια κύματα. Έτσι λοιπόν, στην Ελλάδα, ανέκαθεν στόλιζαν καράβι, μέχρι που υιοθέτησαν ξενικά έθιμα και στόλιζαν χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Κ.Μ.