Τιμητικές εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Γρ. Ξενόπουλου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις προς τιμή του ενός γνήσιου εκπροσώπου των Επτανησιακών γραμμάτων, του Ζακυνθινού συγγραφέα που τον λάτρεψε το Θέατρο, τον μυθιστοριογράφο και δημοσιογράφο που έγραψε πάνω από 80 μυθιστορήματα και πλήθος διηγημάτων είναι το φετινό, τον Γρηγόριο Ξενόπουλο. Οι εκδηλώσεις αφορούν στη συμπλήρωση των 150 χρόνων από την γέννησή του και διοργανώθηκαν από την Περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου.
Οι τελετές ξεκίνησαν προχθές στον Ιερό Ναό Φανερωμένης όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ζακύνθου, Διονυσίου. Στο μνημόσυνο, παρευρέθηκαν αρκετά σχολεία του νησιού ενω ο Λογοτέχνης Διονύσιος Σέρρας έκανε μια αναφορά στη μορφή και το έργο του συγγραφέα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του από τον Δήμαρχο Ζακύνθου, Παύλο Κολοκοτσά και τον Περιφερειακό Σύμβουλο, Θοδωρή Καμπίτση, ο οποίος μας δήλωσε ‘’Η δέηση έγινε στην περιοχή που πάντα αγαπούσε ο Ξενόπουλος και που γεννήθηκε, στην Φανερωμένη. Πραγματικά ήταν πολύ όμορφα. Και μέσα στην εκκλησία, με τα παιδιά και τις σημαίες τους, γιατί ξέρουμε πόσο αγάπησε ο Ξενόπουλος τα νέα παιδιά και πόσο ασχολήθηκε, γράφοντας για αυτά’’.
Από τη μεριά του ο κ. Κολοκοτσάς πρόσθεσε πως “Αποτελεί χρέος μας να θυμόμαστε και να τιμούμε σπουδαίες προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων, όπως ήταν ο Γρηγόριος Ξενόπουλος.

Αυτός ο σπουδαίος Ζακυνθινός είχε ανακηρυχθεί ως ένας από τους τρεις κορυφαίους συγγραφείς, πεζογράφους και ποιητές όλων των εποχών. Χάρηκα ιδιαίτερα που στις εκδηλώσεις συμμετέχει και η μαθητιώσα νεολαία του νησιού μας. Αυτό είναι και το πιο αισιόδοξο μήνυμα για μια καλύτερη Ζάκυνθο”
Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, έλαβαν χώρα τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με θέμα «Γρηγόριος Ξενόπουλος, 150 χρόνια από την γέννησή του». Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν οι: Α. Γιαννούδης, Ε. Γούναρη, Ν. Κάπαρη, Γ. Μπράτης, Γ. Μπρούζος, Θ. Ξενάκη, Π. Παυλίδης, Κ. Πλέσσας και Μ. Πυλαρινός. Στο Μουσείο Σολωμού, υπάρχουν έργα εικαστικών, τα οποία εμπνεύστηκαν από το έργο του Γ. Ξενόπουλου αλλά υπάρχουν επίσης και έργα των μαθητών τα οποία τα φιλοτέχνησαν μετά την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος που πραγματοποιεί το μουσείου από τον Νοέμβριο, το οποίο σχεδιάστηκε για τα παιδιά και αυτά από τη μεριά τους ζωγραφίζουν γράφουν κείμενα και στο μέλλον θα κάνουν και θεατρικές παραστάσεις. Η προσέλευση του κόσμου για να θαυμάσουν τα έργα, ήταν μεγάλη και όλοι φάνηκαν να εκπλήσσονται ευχάριστα από τα έργα που είδαν. ‘’Εγκαινιάσαμε την έκθεση που είναι αφιερωμένη στον Γρηγόριο Ξενόπουλο, σαν συμμετοχή του Μουσείου Σολωμού, στις εορτές που έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια τιμώντας τα 150 χρόνια από την γέννησή του. Είναι πάρα πολύ όμορφο το μουσείο να ανοίγει τις πόρτες του όχι μόνο για τους τουρίστες το καλοκαίρι αλλά και για τους ζακυνθινούς, να ανοίγει βράδυ, να φωταγωγείται, γιατί έτσι χαίρονται και τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής και πραγματικά ο κόσμος το ένιωσε, ανταποκρίθηκε και φάνηκε από την επισκεψιμότητα που είχαμε’’, ανέφερε η Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.