Στο ΠΕΔΥ Ζακύνθου – Δωρεάν εμβολιασμός κατά της Ιλαράς

Σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν «ασπίδες προστασίας» του πληθυσμού, και στην Ζάκυνθο, γίνονται δωρεάν εμβόλια για τον ιό της Ιλαράς που βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα. Να σημειωθεί ότι, προς το παρόν, στην Ζάκυνθο, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για κρούσματα Ιλαράς και η προσπάθεια αυτή, γίνεται για προληπτικούς λόγους και για ανθρώπους που δεν το είχαν κάνει ή είχαν κάνει μόνο την μια δόση.
Η Παιδίατρος, Ελένη Χασιώτου Τουρίκη, με δηλώσεις της στην εφημερίδα μας αναφέρει πως “αρχικά ξεκινήσαμε το πρόγραμμα για αυτούς που δεν έχουν ασφάλεια ή δεν έχουν ΑΜΚΑ, ή Ρομά ή μετανάστες, που βρίσκονται λαθραία εδώ ή δεν έχουν χαρτιά οπότε μπορούν να το προμηθευτούν δωρεάν. Ωστόσο έχουμε την δυνατότητα να παρέχουμε το εμβόλιο και στους άλλους, εφόσον δεν διατίθενται δωρεάν και στα φαρμακεία. Η επισκεψιμότητα δεν ήταν πολύ μεγάλη. Νομίζω ότι υπάρχει ακόμα φοβία με αυτό το εμβόλιο, παρόλο που φτάσαμε ως εδώ. Εγώ θα τους παρότρυνα να το κάνουν. Μας επισκέφτηκε και κόσμος ο οποίος δεν ήξερε, έφερνε το βιβλιάριό του, βλέπαμε αν το είχε κάνει ή όχι. Στην αρχή υπήρχε κάποια κινητοποίηση, τώρα μάλλον το έχουν ξεχάσει”.
Για αυτό το ΠΕΔΥ Ζακύνθου σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, διαθέτει εμβόλια για την Ιλαρά και ανακοινώνει στους ενδιαφερόμενους ότι μπορούν να επισκέπτονται καθημερινά το ΠΕΔΥ Ζακύνθου (κτίριο ΙΚΑ) από τις 9:00 πμ έως τις 12:00 μεσημέρι, για ενημέρωση ή και εμβολιασμό.
Προβληματισμός είχε επικρατήσει στο ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς, ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), μέχρι και τον Σεπτέμβρη είχαν καταγραφεί 196 περιστατικά και ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτός. Τα περισσότερα εντοπίστηκαν στη νότια Ελλάδα και σε πληθυσμούς Ρομά. Τα στοιχεία είναι εξίσου ανησυχητικά και για τους ενηλίκους και συγκεκριμένα για όσους γεννήθηκαν από το 1970 και μετά, αφού είναι άγνωστος ο αριθμός όσων έχουν λάβει μία ή καμία δόση του εμβολίου.
Τέλος να σημειωθεί πως είχε γίνει άμεση ενημέρωση στον πληθυσμό της Ζακύνθου και από το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας της Δημόσιας Υγείας του Δήμου, ότι προτείνεται άμεσος εμβολιασμός κατά της επιδημικής Ιλαράς, σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαιτούμενες δόσεις.

Κ.Μ.

φωτο: onmed.gr