Κοινωνικές Υπηρεσίες – Προσφορά σίτισης και ένδυσης ημερησίως σε 170 άτομα στο νησί

Σε μια εποχή που κυριαρχεί η αβεβαιότητα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες είναι οι πλέον ευάλωτες σε κάθε αλλαγή. Οι τοπικές αρχές ξεκαθαρίζουν πως με τις κοινωνικές δομές που διαθέτει το νησί μας αλλά και με νέες που δημιουργούνται, θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν στήριξη σε μια μεγάλη γκάμα από κοινωνικές ομάδες.
Μια από αυτές το κοινωνικό παντοπωλείο της Ζακύνθου, που εδώ και αρκετά χρόνια προσφέρει ένα χέρι βοηθείας στους ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει πολλά νοικοκυριά κατά την περίοδο που διανύουμε, η οποία χαρακτηρίζεται από ραγδαία αύξηση των φτωχών, των ανέργων, των ηλικιωμένων και όσων παρακολουθούν την κίνηση των κάδων ώστε να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την επιβίωση τους.

Σημαντική ανταπόκριση
Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο συναντάμε ανθρώπους κάθε ηλικίας, που καταφέρνουν -και πολύ σωστά- να ξεπεράσουν τους αρχικούς δισταγμούς τους και να αναζητήσουν τα αγαθά που έχουν ανάγκη. Αυτή στιγμή, σιτίζει 170 άτομα την ημέρα, συν την σίτιση που προσφέρει κατ’ οίκον σε άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω κάποια αναπηρίας η ασθένειας. Ο Υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου, Νίκος Πέττας, ευχαριστεί ιδιαιτέρως τους ευαισθητοποιημένους πολίτες του νησιού οι οποίοι προσφέρουν ότι μπορούν και σημειώνει: ‘’Είναι αρκετοί εκείνοι που φέρνουν ενδύματα και τους ευχαριστούμε πολύ. Εάν κάποιος έχει την δυνατότητα να φέρει κάποιες προμήθειες και τρόφιμα είναι καλοδεχούμενος. Συνήθως καλό είναι να φέρνουν ρύζι η μακαρόνια που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για έναν μεγάλο αριθμό ατόμων. Ειδικά αυτές τις εορταστικές ημέρες που θα πρέπει και οι μη έχοντες να απολαυσουν το δικαίωμα στο να νιώσουν όπως όλοι οι άνθρωποι’’.

Τα στοιχεία
Υπενθυμίζεται πως στην συγκέντρωση των τροφίμων συνέβαλλαν στο παρελθόν τόσο οι προσφορές συμπολιτών μας (που πλέον έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο) όσο και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (έως το τέλος του 2014). Δυστυχώς, η προσφορά τροφίμων από επιχειρήσεις και εφοπλιστές έχει. Ο αριθμός των ωφελούμενων ανερχόταν σε 434 οικογένειες. Σήμερα 170 συνάνθρωποι μας σιτίζονται σε καθημερινή βάση στο Δημοτικό Εστιατόριο και επιπλέον μερίδες διανέμονται μέσα από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι σε εβδομαδιαία βάση. Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου το οποίο πρόκειται να επιχορηγηθεί με το ποσό των 180.000€ περίπου εφόσον η δημοτική αρχή αποδεχθεί την πρόταση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής που προέρχονται από την αντιπολίτευση. Επί της ουσίας πρόκειται για χρήματα προς το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας όπου και στο παρελθόν προορίζονταν για αγορά τροφίμων στο κοινωνικό παντοπωλείο.

“Θύμα” των αδέσποτων
Ο κ. Πέττας, ενημερώνει τους συμπολίτες μας, οι οποίοι κατά διαστήματα φέρνουν ρούχα στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου (χώρος Μουσικού Γυμνασίου), ώστε στη συνέχεια αυτά να διανεμηθούν σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη, ότι καλό θα ήταν να έρχονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (Δευτέρα – Παρασκευή από 8πμ – 1μμ). Ο λόγος είναι επειδή έχει διαπιστωθεί το φαινόμενο να τα αφήνουν απογευματινές ή βραδινές ώρες που είναι κλειστές, με αποτέλεσμα αδέσποτα ζώα να σκίζουν τις σακούλες και τα ρούχα να χάνονται.