Δώρο Χριστουγέννων – Μια οικονομική ανάσα για την αγορά και τον καταναλωτή


φωτο: Newsbomb

Έχουν αρχίσει ήδη οι ετοιμασίες για τις γιορτές, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Η πόλη προσπαθεί να βάλει τα καλά της, να ανάψει τα λαμπιόνια της, να αποτινάξει -τουλάχιστον τις βραδινές και τις νυχτερινές ώρες- λίγη από τη μιζέρια της καθημερινότητας. Η φράση “τι θα μου πάρεις για τα Χριστούγεννα” είναι ίσως η πιο συνηθισμένη που ακούγεται αυτές τις μέρες. Μόνο όλοι περιμένουν το “μπόνους” των Χριστουγέννων.
Σημαντική ημέρα είναι η 21η Δεκεμβρίου για όσους απασχολούνται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι αυτήν την ημερομηνία οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν έναν έξτρα μισθό στους εργαζόμενους, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να τους πληρώσουν νωρίτερα.
Επίσης για τον ΟΑΕΔ, μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου θα έχουν μπει τα χρήματα στους λογαριασμούς των ανέργων για να μπορέσουν να κάνουν χαρούμενες γιορτές και να καταφέρουν να καλύψουν και τις υποχρεώσεις που έχουν.

Το βλέπουν ως βοήθεια
Ως μια βοήθεια για να περάσουν χαρούμενα τις γιορτές τους θεωρούν ότι είναι το Δώρο των Χριστουγέννων οι περισσότεροι πολίτες, ενώ σημειώνουν ότι το περιμένουν για να αγοράσουν κάτι όμορφο για την οικογένεια τους. Όπως λένε χαρακτηριστικά, τον μισθό τους θα τον διαθέσουν για να πληρώσουν ενοίκια, λογαριασμούς, τέλη κυκλοφορίας και άλλες φορολογικές εισφορές, ενώ το δώρο θα το χρησιμοποιήσουν για το γιορτινό τραπέζι αλλά και να πάρουν και κάτι όμορφο για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Το δώρο δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος ή κουπόνι αλλά μόνο σε χρήμα, ενώ για τον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψη η περίοδος την οποία εργάζεται κάποιος με εξαρτημένη σχέση.

ΑΠΟΨΕΙΣ…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΝΤΙΣΗΣ

“Δεν περιμένω και πολλά πράγματα. Να έχουμε υγεία και να μοιράσουμε αγάπη σε όλο τον κόσμο. Σε όποιον έχει ανάγκη να δώσουμε κάτι παραπάνω. Πιστεύω πως είναι βοήθεια για τον κόσμο το Δώρο των Χριστουγέννων. Όλα βοηθάνε αυτές τις εποχές, τώρα με τα ΕΝΦΙΑ και όλα αυτά που πληρώνουμε. Ελπίζω να χαλαρώσουμε λίγο φέτος και εύχομαι του χρόνου να είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα για όλους”

ΑΘΗΝΑ ΚΑΨΑΣΚΗ
“Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα καλό βοήθημα. Και εμείς αυτό το δώρο περιμένουμε αυτό το μήνα για να μας μείνει κάτι για να πάρουμε κάτι για την οικογένεια και να περάσουμε λίγο πιο ήρεμα. Με τον μισθό θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις και λέμε μήπως με το δώρο πάρουμε κάτι για τους υπόλοιπους. Βοηθάει πολύ το Δώρο και κρίμα που το έκοψαν και στους συνταξιούχους”

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ
“Όλος ο κόσμος περιμένει να πάρει το Δώρο των Χριστουγέννων γιατί σαφώς είναι ένας ολόκληρος μισθός και θεωρώ ότι για όλους είναι μια ανάσα γιατί οι υποχρεώσεις έχουν πνίξει τον κόσμο αυτήν την στιγμή. Σίγουρα όλοι περιμένουν με λαχτάρα το δώρο και όσο μπορούν να φροντίσουν για το γιορτινό τους τραπέζι και κάποια δώρα αυτήν την περίοδο. Θα πληρωθούν όσα έχουν μείνει πίσω”