Χριστουγεννιάτικα παζάρια – Οι πολίτες τα απολαμβάνουν γιατί προσφέρουν εορταστική διάθεση

Προβληματισμό στους πολίτες έχει προκαλέσει για πολλοστή χρονιά η στάση του εμπορικού κόσμου στο νησί μην βλέπει με καλό μάτι τα παζάρια που στήνονται από διαφόρους συλλόγους, σωματεία ή σχολεία για πώληση χριστουγεννιάτικων προϊόντων όπως είδη δώρων, κεριά.
Δειλά-δειλά οι πρώτες στολισμένες βιτρίνες έβαλαν τη χριστουγεννιάτικη φορεσιά τους, προσπαθώντας να μας αλλάξουν τη διάθεση, και οι καταναλωτές έχουν κατά πως φαίνεται διαφορετική άποψη επί του θέματος εκφράζοντας την άποψη πως οι γιορτινοί πάγκοι κάθε άλλο παρά ανταγωνισμό μπορεί να προκαλέσουν. Και τουτο διότι, εκτός από γιορτινή διάθεση, έρχονται να εξυπηρετήσουν καλό σκοπό και να βοηθήσουν τους ανθρώπους και τα παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Αρκετοί αναφέρουν, ότι τα εορταστικά παζάρια δεν στήνονται μόνο με επικερδή σκοπό, αλλά για το ευχάριστο, εορταστικό κλίμα, για να δώσει λίγο χρώμα στις μέρες μας και πως οι επιχειρηματίες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τέτοιες κινήσεις.

Ο Εμπορικός Σύλλογος
Τα μέλη του εμπορικός Σύλλογος Ζακύνθου, από την μεριά τους, σε έγγραφο που απέστειλαν στις τοπικές αρχές αναφέρουν πως “τα καταστήματα βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση η οποία επιδεινώθηκε με τον περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων, όπου έπληξαν ανεπανόρθωτα την μικρομεσαία επιχείρηση”.
Μάλιστα, δεν μένουν μόνο σε αυτό αλλά τους προτείνουν “να τους παραχωρήσετε χώρους μακριά από τα εμπορικά καταστήματα. Πρόταση δικιά μας για πιθανή τοποθεσία είναι η Πλατεία Αγίου Μάρκου, ακόμα και η Λεωφόρος Δημοκρατίας όπου θα μπορούν όλοι μαζί να στήσουν τους πάγκους με τα εμπορεύματά τους, κάτι που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και μια μη εργάσιμη ημέρα. Επιπρόσθετα, θα μπορούσε επίσης ο κάθε Σύλλογος, Σωματείο ή Σχολείο να εκθέσει τα εμπορεύματά του και στην έδρα του”.
Τέλος, όταν ερωτήθηκαν γιατι πράττουν ανάλογα πρόσθεσαν “Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί κάπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός και οι διάφοροι Σύλλογοι θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν αυτό που επιθυμούν”.

ΑΘΗΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ
“Δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζονται έτσι. Άλλο οι χριστουγεννιάτικοι πάγκοι, άλλο τα καταστήματα. Οι πάγκοι, ήταν κάτι πολύ καλό για τον σκοπό που βρισκόντουσαν εκεί και για όλα τα υπόλοιπα. Δυστυχώς φταίνε οι αρμόδιοι που δεν κάνουν κάτι για αυτό και οι φορείς που το δέχονται. Ολόκληρος ο κόσμος κάθε τέτοια εποχή, είναι γεμάτος με Χριστουγεννιάτικους πάγκους, όλοι κοιτάζουν να αλλάξουν διάθεση και εμείς γκρινιάζουμε και σε αυτό”.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΛΙΒΕΡΗΣ
“Το παζάρι, δημιουργεί κίνηση στον δρόμο. Οι επιχειρηματίες στην ουσία, δεν ζημιώνουν διότι το αντικείμενο που πουλάει ο καθένας είναι εντελώς διαφορετικό. Στην ουσία βοηθάει τους συλλόγους και τέτοιες κινήσεις πολιτών όπου στηρίζουν εκείνους που έχουν κάποια ανάγκη είναι σημαντικές. Βέβαια και το εμπόριο έχει τόσα πολλά έξοδα, που κάθε επιχειρηματίας είναι δύσκολο να τα βγάλει πέρα. Πιστεύω όμως ότι το παζάρι περισσότερο ωφελεί, παρά ζημιώνει την Ρώμα”

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
“Λάθος είναι, γιατί αποτρέπουν και τον κόσμο να κατέβει στην πόλη. Δε νομίζω ότι οι χριστουγεννιάτικοι πάγκοι θα δημιουργούσαν πρόβλημα, ίσα-ίσα θα ήταν προς όφελός τους. Είναι ένας λόγος για να επισκεφτεί την πόλη παραπάνω κόσμος, ο οποίος θα πάει και στα καταστήματά τους. Σε όλο τον κόσμο έχουν χριστουγεννιάτικα παζάρια και επικροτούνται τέτοιες κινήσεις, ενώ στο νησί μας κοιτάμε πως θα τα διώξουμε, πως θα τα ακυρώσουμε όλα”

Κ.Μ.