Πανηγύρι με ζακυνθινή κατάνυξη στον Άγιο Νικόλα των Μακελλαραίων

Τον Προστάτη τους Άγιο τιμούν οι ναυτικοί και τη δικιά τους ξεχωριστή γιορτή πραγματοποίησαν οι κρεοπώλες του νησιού μας στο ομώνυμο Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου των Μακελλαραίων -όπως είναι γνωστός- που βρίσκεται στους Κήπους.
Σήμερα παραμονή της εορτής, στις 4 το απόγευμα, πλήθους πιστών και επαγγελματιών τελέστηκε ο πανηγυρικός μέγας Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας ενώ αυριο, κυριώνυμο ημέρα στις 8πμ η Θεία Λειτουργία. Πολλοί ήταν εκείνοι που πιστοί στο έθιμο πέρασαν να ανάψουν ένα κερί και να ευχηθούν και του χρόνου σε ένα εκκλησάκι με ιστορία καθώς αποτελεί ιδιοκτησία του συλλόγου κρεοπωλών οι οποίοι με ιδιαίτερη ευλάβεια φροντίζουν κάθε χρόνο να τιμούν τις παραδόσεις.

Πολλές πληροφορίες δεν υπάρχουν για αυτό το ναό πέραν την αναφοράς που γίνεται στο βιβλίο του Ντίνου Κονόμου, “Εκκλησίες και μοναστήρια στη Ζάκυνθο”, (Αθήνα 1967, σ. 104), πως ο Άγιος Νικόλαος των Μακελλαραίων είναι εκκλησία στους Κήπους, όπου συνεδρίαζε επί Βενετοκρατίας η συντεχνία των κρεοπωλών, στην οποία το 1843 ήταν εφημέριος ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος και ιστοριοδίφης Νικόλαος Κατραμής. Ναός όν ο Μιχελής Βρυώνης δίδει τη 30 Οκτωβρίου 1631 τοις Σταματίω Σολωμώ και Νικολώ Μπάλδω προς ανακαίνισιν να τον κάνουν αδελφάτον.