Ξενοπουλειος Βιβλιοθήκη – Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στόλισαν τα παιδιά

Συναντήθηκαν στην Ξενοπούλειο παιδική βιβλιοθήκη του νησιού και αφού άκουσαν πολλά γιορτινά παραμύθια βάλθηκαν να στολίσουν το ομορφότερο Χριστουγεννιάτικο δέντρο με στολίδια που φυσικά κατασκεύασαν τα ίδια.
Πρόκειται για τους μικρούς φίλους της βιβλιοθήκης που συμμετέχουν στις κατά καιρούς δράσεις και εκδηλώσεις της και που έκαναν ένα γιορτινό ποδαρικό, με την κ. Άντα Κατσαϊτου να μας δηλώνει πως “Η πρώτη-πρώτη δράση του Δεκέμβρη να είναι αφιερωμένη σε όλα τα παιδάκια από τεσσάρων χρονών και πάνω, γι’ αυτό και δεν πήραμε και προεγγραφή, έχουν έρθει πάρα πολλά παιδάκια και ευχαριστούμε τους γονείς για να στολίσουν το δέντρο και να ακούσουν κάποιες αφηγήσεις παραμυθιών για άλλα χριστουγεννιάτικα δέντρα που είναι μέσα από την λογοτεχνία”.
Στους μικρούς μας φίλους, τα παραμυθάκια για τα υπόλοιπα χριστουγεννιάτικα δέντρα, διάβαζε ένα ξωτικό, συνεργάτιδα του Άγιου Βασίλη, που μετά την αφήγηση συζητούσε μαζί με τα παιδιά τις ιστορίες που ακούστηκαν αλλά και τις απορίες που μπορεί τα ίδια να είχαν.
Μετά, ακολούθησε η κατασκευή των στολιδιών από τα παιδάκια τα οποία και τοποθέτησαν στο δέντρο το οποίο στόλισαν. Με ενθουσιασμό και απερίγραπτη χαρά έφυγαν από την βιβλιοθήκη οι μικροί επισκέπτες και αναμένουν τις επόμενες δράσεις των Χριστουγέννων, που αποτελεί την αγαπημένη τους εποχή.

Επίσης, φροντίζει ανα περιόδους να διοργανώνει θεματικές ενότητες ειδικά προσαρμοσμένες σε γιορτές ή έθιμα που διαχρονικά περνούν από γενιά σε γενιά, όπως το ζύμωμα της ζακυνθινής κουλούρας, έθιμα από διάφορες περιοχές και τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου.
Μια από τις σημαντικότερες και πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις επίσης ήταν εκείνη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με θεμα “Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι”, που είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, ώστε να καταλάβουν τα μικρά παιδάκια ότι κα τα άτομα αυτά έχουν ίσα δικαιώματα.
Αλλά και δραστηριότητες καλλιτεχνικές, εικαστικές, μουσικές, στην ίδια την βιβλιοθήκη, στα μνημεία και τις ομορφιές της πόλης μεταξύ των οποίων μια δράση αφιερωμένη στη παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. Το κυριότερο, όμως, είναι πως αριθμεί και ένα μεγάλο αριθμό επισκέψεων μαθητών δημοτικών σχολείων από την πόλη και τα χωριά του νησιού όπου με κάθε ευκαιρία φροντίζουν να την επισκέπτονται, να ξεναγούνται και να ενημερώνονται για τα προγράμματα και τις δυνατότητες που αναπτύσσει.
Σύντομα μάλιστα, ξεκινάει μια λέσχη φιλαναγνωσίας για εκπαιδευτικούς αλλά και για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τις παιδικές-σχολικές βιβλιοθήκες. Ακόμα θα υπάρξουν και μαθήματα φωτογραφίας, για ενήλικες επίσης για όσους ενδιαφέρονται.
Ολες οι δράσεις, χειμερινές και καλοκαιρινές, έχουν σα στόχο να φέρουν τα παιδιά, από μικρή ηλικία, μέσα στις Βιβλιοθήκες, να τα προσελκύσουν με τρόπους δημιουργικούς και ενδιαφέροντες, κυρίως μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι.