“Τραγουδιστάδες τση Ζακυθος” & Κέντρο Ελληνικής Μουσικής – Επιμορφωτικά σεμινάρια και βράβευση παλαίμαχων μουσικών

Μετά τον περσινό επιτυχημένο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε εφτά πόλεις της Πελοποννήσου, το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης”, οργανώνει ένα νέο κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης στην εποχή της κρίσης.
Μεταξύ των νέων πόλεων της Περιφέρειας που φέτος έχουν εντάξει στον προγραμματισμό του έχει ενταχθεί και η Ζάκυνθος, όπου σε συνεργασία με τους “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος”, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, σε αίθουσα του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου, θα πραγματοποιηθεί ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, με θέμα “Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική” (10:00-12:00) και “Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική” (12:30-14:30).
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί σχετική βιβλιογραφία καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης, ενώ στις 12:00, σε αίθουσα του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου θα βραβευτούν με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής και τους τοπικούς φορείς οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι ερευνητές της λαογραφίας της περιοχής. Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια.

Επίσκεψη στο Μουσικό Σχολείο
Μια μέρα πριν, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 (ώρα 11:00-13:00) θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Μουσικό Σχολείο του καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα και της μουσικοπαιδαγωγού Νάνσης Τουμπακάρη. Θα γίνει Ομιλία στα παιδιά για τη σημασία της ελληνικής μουσικής παράδοσης και αναζήτηση με τον διευθυντή και τους καθηγητές κοινών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος. Λίγο αργότερα (ώρα 14:30-16:30) σε αίθουσα του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου, θα ακολουθήσει ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη, για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα βιολί διηγείται» (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2014). Παρέχονται στους εκπαιδευτικούς σε ψηφιακή μορφή (DVD) οδηγίες και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προτάσεις (αυτοσχέδιες κατασκευές, παιχνίδια, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες κλπ) για σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη. Θα δοθούν στους δασκάλους οδηγίες για την πραγματοποίηση ειδικής εκπαιδευτικής δράσης με έργα ζωγραφικής και κατασκευές για παιδιά του δημοτικού με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους. Τα έργα που θα διακριθούν απ’ όλες τις πόλεις του προγράμματος θα εκτεθούν στο τέλος της περιόδου.

Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε:
•Εκπαιδευτικούς και μαθητές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
•Εκπαιδευτικούς και μαθητές Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων.
•Δασκάλους χορού και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων και άλλων τοπικών χορευτικών και λαογραφικών Συλλόγων.
•Καθηγητές και μαθητές Ωδείων και Μουσικών Σχολών.
•Τοπικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες.
•Μέλη Κ.Α.Π.Η.