“Πράσινο” φως απο τη Διαχειριστικη για την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού


Στα 7.600.000€ ανέρχεται το ποσό της ένταξης της Τοπικής Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, σύμφωνα με τις κατευθύνεις του ΠΕΠ “Ιονίων Νήσων 2014 –2020”, που αφορά στο νησί μας προκειμένου να αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός στο νότιο τμήμα της Ζακύνθου, και συγκεκριμένα στην περιοχή του ΕΘΠΖ, σε ευθεία γραμμή από το Αργάσι μέχρι το Κερί.
Την υποβολή πρότασης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) αποφάσισε ο Δήμος Ζακύνθου μετά από διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στη Διαχειριστική Αρχή στην Κέρκυρα σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και άλλους φορείς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Τσίπηρας.
“Έχει την λογική για την ανάπτυξη και το περιβάλλον, την ανάπτυξη μιας περιοχής με ένα μοντέλο που μπορούμε και ταιριάζει στο νησί. Ποια είναι η Ζάκυνθος, είναι αυτά τα θετικά στοιχεία που έχουμε και η δυνατότητα διαμέσου των δυο προγραμμάτων αυτών να τα προωθήσουμε και να τα αναπτύξουμε”, εξήγησε ο ίδιος.

Δυνατότητες και πλεονεκτήματα
Η προωθούμενη αξιοποίηση του εργαλείου των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων προσφέρει τη δυνατότητα αξιοποίησης πόρων για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή “ολοκληρωμένων” αναπτυξιακών στρατηγικών λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες των επιμέρους περιοχών.
“Το νησί της Ζακύνθου αποτελεί έναν τόπο με πολύ ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που σχετίζονται ιδιαίτερα με το φυσικό / περιβαλλοντικό κεφάλαιο που διαθέτει αλλά και την αγροτική οικονομία και κοινωνία της. Ταυτόχρονα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού αλλά και ζητήματα κορεσμού και στασιμότητας του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει” μας δήλωσε ο κ. Τσίπηρας.

Κομβικής σημασίας
“Η Δημοτική Αρχή μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς εργάστηκε μεθοδικά για την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων αντλώντας το μέγιστο δυνατό όφελος για τους πολίτες της Ζακύνθου. Σε αυτήν την κατεύθυνση η υποστήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων εκτιμάται πως είναι κομβικής σημασίας και η αναβάθμιση της συνεργασίας με τις υπηρεσίες της πολύτιμη για την υλοποίηση του προγράμματος” μας δήλωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Τσίπηρας.
Παράλληλα εξήγησε πως για τη Ζάκυνθο προκύπτουν σημαντικές δυνατότητες διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος και προώθησης του θεματικού ποιοτικού τουρισμού με τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων ανάδειξης και ήπιας αξιοποίησης σημαντικών περιβαλλοντικών πόρων και υποδομών μικρής κλίμακας, δικτύωσης και ψηφιακής προβολής για την υποστήριξη του οικολογικού τουρισμού, ενθάρρυνσης της κοινωνικής οικονομίας και κατάρτισης, εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσιες υποδομές, οικολογικής πιστοποίησης ΜΜΕ και βελτίωσης της προστιθέμενης αξίας των τοπικών προϊόντων.