Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Αξιώτης Παράσχος
Πρόεδρος H.E.C.F.
Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος
http://www.executivechefsclub.gr/
E-mail: [email protected]
facebook.: ExecutiveChefsPlatinumClubOfGreece
tel: +30 27210 93844 mob: +30 6948046207

Υλικά:
1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλ. σταφίδες ξανθές
2 φλ. σταφίδες μαύρες
2 φλ. φρούτα γλασέ, ψιλοκομμένα
2 φλ. βούτυρο μαργαρίνη
2 φλ. ζάχαρη καστανή
6 κ.σ. μέλι
500 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί καλά τριμμένη
5 αυγά
5 κ.σ. γάλα
30 ml. κονιάκ
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλα και μοσχοκάρυδο
1 λεμόνι το χυμό και το ξύσμα

Για το γλάσο:
3 φλ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
3 ασπράδια

Προετοιμασία:
Πλένουμε και στεγνώνουμε τις σταφίδες και τις αναμειγνύετε με τα φρούτα γλασέ. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και κατόπιν ένα ένα τα αυγά. Ρίχνουμε το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά. Τα προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου-αυγών μαζί με την ψίχα του ψωμιού, τις σταφίδες και τα φρούτα γλασέ, το κονιάκ και το γάλα. Ανακατεύουμε το μείγμα πολύ καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Μοιράζουμε το μείγμα σε φόρμες που έχουμε βουτυρώσει και τις σκεπάζουμε με λαδόκολλα βουτυρωμένη και από πάνω με αλουμινόχαρτο, το οποίο δένουμε καλά με σπάγκο για να μη μετακινηθεί. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μια στρογγυλή σχάρα, τοποθετούμε επάνω τις φόρμες και ρίχνουμε στην κατσαρόλα ζεστό νερό, που θα πρέπει να φτάνει μέχρι το μισό ύψος από τις φόρμες.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τις πουτίγκες να ψηθούν επί 6 ώρες, προσθέτοντας ζεστό νερό μόλις αυτό εξατμίζεται. Για να τις σερβίρουμε τις ζεσταίνουμε στον ατμό και τις γαρνίρουμε με άχνη ή με γλάσο.
Για το γλάσο:. Χτυπάμε τα ασπράδια με την άχνη ζάχαρη.